Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
                                                             
     Фортецю Святої Трійці
було побудовано в 1692 р. на перешийку між ріками Дністер та Збруч з метою блокування шляху до Кам'янця-Подільського, зайнятого турецькими військами в 1672 р. Однак, вже з 1699 р. після визволення Поділля від турецького поневолення укріплення втрачає своє оборонне значення й занепадає.
 За планувальною конфігурацією укріплення наближене до неправильного чотирикутника, утвореного двома лініями земляних валів, розміщених на східній і західній сторонах перешийка, та мурів з дозорними баштами, що пролягали вздовж стрімких скелястих берегів рік. Західна та східна лінії оборони мали по два півбастіони та в'їзні брами, Львівську і Кам'янецьку які збереглися до наших днів.
  Двох'ярусні укріплені брами, викладені з каменю-пісковику на другому рівні було пристосовано до оборони й оснащено бійницями в зовнішніх стінах. На Львівській брамі збереглася вмурована плита з написом, що фортецю Окопи Святої Трійці збудував коронний гетьман Станіслав Ян Яблонський за часів короля Яна III Собеського в 1692 р. Мармурова дошка на Кам'янецькій брамі свідчить, що фортецю реставровано коштом краю та стараннями консерватора пам'яток Мечислава Борковського у 1905 р.
    Фортеця в с. Окопи є прикладом фортифікаційних земляних укріплень голландського типу.