Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 
«Своє коріння плекаймо й бережімо!»

Рідна земля, дорога серцю батьківська домівка. Які близькі нам ці слова! Саме з ними ми пов’язуємо поняття «мала Батьківщина». Мабуть, кожна людина любить землю, де вона народилася, де проходить її безтурботне дитинство, юність, навчання, де проживають її батьки і друзі. Славне історичне минуле, героїчні події та знамениті люди, які творили минуле і сучасне міста, чи села, де мешкають юні тернополяни, виховують почуття гордості за свій край, бажання жити й працювати на благо своєї землі.
Мальовнича природа міст і сіл Тернопілля приваблює не лише гостей з інших куточків України, але і юних жителів нашої області. Вони намагаються вивчати історичне минуле, ближче пізнати неповторні пам’ятки природи, познайомитись з видатними земляками, які творили історію краю, пов’язували своє життя і творчість з рідними їм містами і селами, боролись за майбутнє і сьогодення.
Третій маршрут обласної краєзнавчо-пошукової експедиції «Тернопілля, рідне Тернопілля, земле мила, барвінковий цвіт…», який започаткований обласною бібліотекою для дітей, присвячувався темі малої Батьківщини «Моє рідне місто (село)». Він тривав протягом 2008 року і в ньому взяли участь майже 80 дітей-користувачів дитячих бібліотек Тернопілля з різних районів та сіл області.
Вони писали реферати, історичні довідки, готували розвідки, збирали спогади, легенди, писали вірші, готували фото вернісажі, малювали малюнки, замальовки, здійснювали віртуальні подорожі, дослідження природних ландшафтів, заказників, писали твори, тощо. І скрізь основним об’єктом творчості та пошуку стала мала Батьківщина. Краєзнавчий рух серед школярів значно активізувався, в зв’язку з проведенням заходів в рамках експедиції. Краєзнавчо-пошукові заходи дитячих бібліотек з залученням юних краєзнавців набули динаміки, що дало чималий ріст краєзнавчо-пошукових ресурсів, проведення значної кількості масових заходів краєзнавчої тематики.
Найактивнішими учасниками експедиції стали читачі-діти Заліщицького, Кременецького, Монастириського, Збаразького, Зборівського, Бучацького, Тернопільського районів, міст Тернополя та Почаєва.
Бібліотеки для дітей проводили для учасників експедиції пізнавальні вікторини, екскурсії, заочні подорожі, краєзнавчі години, організовували вернісажі: «З днем народження, рідне місто!», «Рідне місто очима фотооб’єктиву». Проводили майстер-класи «Рідне місто малюють діти», вікторини «Чи знаєш ти історію свого міста, (села)?», «Хай щастить тобі, місто!», «Рідну землю вони зберегли» (про тих, хто захищав місто, чи село у часи воєнних лихоліть) та почесних громадян міста. Велись дискусії, діалоги: «Що може місто (село) для нас, що можемо ми для міста?». Діти-учасники експедиції збирали цінні матеріали про герби міста, природні заповідники, духовні святині міст і сіл, героїко-патріотичні пам’ятні знаки та пам’ятники на території їхніх міст і сіл, де мешкають, розробляли сценарії свят вулиць міст.
Читачі-діти сільських бібліотек філіалів Заліщицької ЦБС були найактивнішими учасниками 3-го туру експедиції. Вони зібрали та описали історію сіл Ворвулинці, Добрівляни, Іване-Золоте, Дунів, Лисівці, Зелений Гай, Солоне, Голігради, Хмелеве. Твори на теми: «Моє рідне село», «Рідне місто-Заліщики» написали Шевчук Ірина та Бачинська Олеся (с. Синьків та м. Заліщики). Віртуальну мандрівку у майбутнє рідного міста здійснила Мурин Вікторія «Місто у наших мріях».
Легенди краю збирали читачі бібліотек-філій смт. Товсте Димкович Анастасія, Гавчук Євгенія, села Лисівці – Долінська Ганна, міста Заліщики – Юрчишин Катя.
Про історію духовних святинь смт. Товсте та села Добрівляни розповіли Александер Оксана, Славінський Ігор.
Вивчивши досвід обласної бібліотеки для дітей щодо створення віртуальних слайдових презентацій по історичних місцях області за результатами 1-го етапу експедиції та наші методичні поради, працівники Заліщицької ЦДБ створили власний відеофільм «Подорож рідним містом Заліщики». Цей надзвичайно цікавий мальовничо-привабливий відео-візерунок може повноцінно презентувати прекрасне місто Заліщики не лише читачам книгозбірні, а також і його гостям та використовуватись у проведенні краєзнавчих заходів у бібліотеці. Його бажано також використовувати у наданні платних послуг, показі рекламних відео-сюжетів для туристичних агенцій та фірм, які б могли його демонструвати під час туристичних екскурсій по Дністровському каньйону (одному з семи чудес України) та екскурсій по місту Заліщики. Відеофільм, який прекрасно озвучений та складається з декількох частин, майстерно створено руками учнів-читачів Заліщицької ЦДБ Коцюбійчук Оксани та Кавчан Романа.
Сценарій проведення свята вулиці «Арбат» презентувала Дорогичівська сільська бібліотека в особі завідуючої бібліотеки п. Бабин Г. С. та читача Бабин Степана. А історію народного хору с. Добрівляни «Солов’їний спів рідного Наддністров’я» розповіла у своїй роботі Розалія Бордун.
Читачі –діти Збаразької ЦБС віднайшли 9 легенд про історію своїх сіл, містечок. Використовуючи історичні джерела 1956 року, черпаючи свої знання з матеріалів відомого краєзнавця А. Малевича та описуючи спогади жителів Збаражчини. До дня міста Збараж, присвятила свою роботу учениця 5–Б класу ЗОШ №1 І-ІІІ ст. Каторож Вікторія «Овіяний славою свідок героїзму – Збараж», «Домівка друзів Галілея – Збаразька фортеця» - (учениця 7 кл ЗОШ №2 І-ІІІ ст. м. Збража Винарчук Вікторія). А про перебування Івана Франка на Збаражчині розповіла 7-ми класниця ЗОШ №1 І-ІІІ ст. Огінська Ірина у рефераті «Незламний дух Каменяра».
Надзвичайно мальовничо та привабливо презентували матеріали про Кременець – перлину в короні України – читачі-діти – члени гуртка «Краєзнавець», які відображені у вернісажах «Рідне місто малюють діти». Вони надіслали світлини з екскурсів у історію «Тихі провулки старого міста» (про музей-садибу Юліуша Словацького та у приватний будинок творчості «Потік Ірва»). А читачі-діти Сільверструк Ірина (ЗОШ №1, 9 кл.) та Дворановський Андрій відтворили мальовничі місця рідного Кременця – гору Бону, Дівочі скелі, парк «Кременецькі «близнюки»», тощо. Зокрема, реферат на тему «Церковні дзвони – голос совісті» (До 1020-річчя Хрещення Київської Русі) підготувала учениця 9-го класу Кременецького ліцею Прокопович Софія.
Цікаву, різнопланову роботу – дослідження про село Рукомиш підготували завідуючий бібліотекою-філіалом цього села та студент фізико-математичного факультету ТНПІ ім. В. Гнатюка Р. Рудий. Перебуванню Т. Г. Шевченка в Почаєві на Кременеччині присвячений вірш «Тарасова книга» 7-ми класниці з Кременця Марченко Тетяни (ЗОШ №5 І-ІІІ ст.)
«…Мені, коли була я зовсім маленька,
Читали вірші тато і ненька,
Про Перебендю старого, сліпого…
І мама казала: «Старайся, дитино!
Так як Шевченко любить Україну..!»
З відомими земляками І. Ф. Хворостецьким, О. Я. Шатківським, С. Д. Смачило та духовними святинями міста Почаїв – Свято-Успенською Почаївською Лаврою, Церквою Різдва Пресвятої Богородиці знайомлять нас малюнки дітей Боцюка Юрія (6-А кл.) та Янової Наталі (11–Б кл. м. Почаїв).
З любов’ю у піснях і віршах презентували у своїх пошуково-творчих роботах рідне місто Монастириська читачі-діти шкіл міста. Зокрема, Поглід Наталя – у малюнку «Вулиці міста», Дудзінська Юлія – учениця 7-го класу та Беняцька Христина – «Наш парк». У цикл віршів і пісень про місто Монастириська увійшли такі як: «Рідне місто Монастириська» Ірини Гримак, «Розквітай Монастириськ» Г. Цяпи, «Отчий дім» на слова З. Бойка та музику колишнього завідувача райвідділу культури Монастириська Василя Барана.
«…Миють пишні коси верби та стависька,
Духм’яніють липи ген уздовж доріг.
Як же не любити край Монастириський
Юності колиску, батьківський поріг…»
Твір-роздум «Якби я була сільським головою», який написала Павлюченко Марія з села Підгороднє Тернопільської ЦБС, піднімає не по-дитячому надзвичайно болючі соціальні проблеми сучасного села та сільських дітей– зокрема, проведення дозвілля, заняття спортом.
Про своє рідне село Дубівці написав її ровесник 5-ти класник Ільків Денис у своєму творі «Моє рідне село», в якому звучить думка про отчий край, батьківську домівку, передана такими словами: «Край, про який ітиметься – невеликий у цьому світі, але світ, який міститься в ньому величезний, багатий, загадково-прекрасний…»
Влучні слова учасника експедиції можуть стати лейтмотивом нашого 3-го туру краєзнавчо-пошукової експедиції «Моє рідне місто (село)», який успішно завершився. Разом з тим краєзнавчий рух серед дітей активізувався і триває. Продовжується краєзнавчо-пошукова робота бібліотек, яка спрямована на формування у юних громадян краю патріотичних почуттів любові до краю, національної гордості та впевненості у перспективах та майбутті «малої Батьківщини».