Мій рідний край / Наш край — Тернопільщина / Замки та палаци Тернопільщини

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
Тернопіль
Бережанський район
Борщівський район
Бучацький район
Гусятинський район
Заліщицький район
Збаразький район
Зборівський район
Кременецький район
Підволочиський район
Теребовлянський район
Чортківський район

   Тернопільщина доволі насичена пам’ятками архітектури. Саме тут зосереджена основна частина замків України. Та вціліти вдалось не усім спорудам. Багато архітектурних пам’яток знаходилось у сільській місцевості, де тамтешні мешканці, не підозрюючи про цінність споруд, завдають їм непоправної шкоди.
    У XIV-XV ст. на Тернопільщині було побудовано 8 замків. У XVI – XVII ст. на теренах нинішніх обласних меж побудовано 27 замків.
    Будівництво такої великої кількості замків в XVI-XVII ст. на Тернопільщині було закономірним, оскільки регіон Поділля - за своїм геоположенням, завдяки якому він часто опинявся в епіцентрі політичних і військових змагань великих держав Європи й Азії.
   Під час повстання Б. Хмельницького багато замків було зруйновано, але найбільше було зруйновано замків під час нападів турків. Мали місце організовані руйнування замків з боку держав, що встановлювали своє панування над краєм. Так, в часи Австро-Угорщини окремі замки були розібрані до основи (у Тернополі, Ягільниці Чортківського району).
    У XVIII столітті замки майже не відбудовувались. Укріплення перероблялись на фабрики сукна і селітри, або на житлові приміщення для резиденцій власників.
 Серед замків, що збереглися до ХХ ст. на території Тернопільщини найвизначнішими є – Теребовлянський, Збаразький, Кременецький, Бучацький.
   Багато замків було побудовано на місці старих дерев'яних укріплень (замок у смт. Микулинці, м. Кременці та ін. ).
   Хоч більшість замків збереглися в пошкодженому стані, але їх велич і краса, що поєднується з природними краєвидами, привертає до себе увагу. І це не випадково, адже народні майстри минулого будували їх з відчуттям рельєфу, пейзажу навколишньої місцевості.