Про нас / Про нас пишуть / Тернопільській обласній бібліотеці для дітей – 70!

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 Тернопільській обласній бібліотеці для дітей – 70!
(27.01.1940р.)
 
На різних історичних етапах здійснювалося розуміння соціального статусу, ролі і значення бібліотек у суспільному житті. Третє тисячоліття називають інформаційним. І всі зміни, що відбуваються в цей час у суспільстві, безпосередньо позначаються на діяльності дитячих бібліотек області.
Щорічно їхніми послугами користується більш як 143 тисяч користувачів. Читачів-дітей області обслуговує 32 дитячі бібліотеки та 820 сільські бібліотеки-філії. Методичним центром для всіх установ області по бібліотечному обслуговуванню дітей впродовж 70 років є обласна бібліотека для дітей, яка була створена у 1940 році. Бібліотека в перший рік діяльності обслуговувала 150 читачів. За прикладом обласної були відкриті невеликі шкільні, районні і міські бібліотеки для дітей та юнацтва.
Проходили роки, змінювались напрямки роботи бібліотеки. За 70 років бібліотека перетворилася в справжню скарбницю знань, стала храмом дитячої книги, музеєм, картинною галереєю, концертним залом, дозвіллєвим центром для дітей і підлітків. З року в рік зростає кількість користувачів бібліотеки, поглиблюються її соціальні функції, розширюється сфера впливу.
З часів заснування і по сьогоднішній день головним пріоритетом у бібліотеці був і залишається читач. А задоволення його інтересів – це престиж для працівників бібліотеки. Роль бібліотеки у суспільстві впродовж багатьох десятиліть зростала. Про це говорять цифри, які характеризують якісну і кількісну сторони діяльності.
 





 
В практиці бібліотеки традиційними стали такі форми популяризації книги, як літературно-мистецьке свято "Іду з дитинства до Тараса", свято рідної мови "Мово українська, гордосте моя", свято дитинства "Віддамо цей світ дітям". Щороку в бібліотеку на гостини до дітей приходять галицькі письменники М.Чопик, М.Баліцька, В.Паронова, В.Семиняк-Штангей, В.Фольварочний, О.Небесна, Т.Проць та інші. Кращі нові книги та дитячі журнали знаходять гідне місце на книжкових виставках та презентаціях, Днях інформації, Днях періодики, бенефісах, циклі заходів "Книги-ювіляри", бібліопрем'єрах та інших заходах бібліотеки.
Посилення уваги до проблем сім'ї і пошуку шляхів співпраці з родинами знайшли своє втілення у проведенні Днів сімейного спілкування, батьківських зборів у стінах бібліотеки, вернісажах творчих родин. Це допомагає спільно вирішити сімейні проблеми, активізувати читання у колі сім'ї, створює атмосферу довіри та поваги до родинних традицій.
Залучення юних читачів до творчості, розвиток їх творчих здібностей - один із основних напрямків роботи бібліотеки. Вже стали традицією - щорічні конкурси юних дарувань "Таланти твої Тернопілля", "Краща книга року", цикл виставок дитячих робіт.
Бібліотека - постійно у пошуку нових форм роботи. Останніми роками запроваджено мультимедійні бесіди-знайомства, віртуальні мистецькі круїзи та мандрівки, використання методик казко-, ігро-, арт-терапії в роботі з дітьми. Створені служби: інформаційної підтримки освіти, інформаційної культури читачів. У співпраці з громадськими організаціями, установами в бібліотеці діють міні-програма "Збережемо книги для дітей", "Моя мала Батьківщина" (з патріотичного виховання), "Ти у світі не один" (соціальна підтримка бездоглядних і безпритульних дітей), "Бібліотека та освіта" (соціальна підтримка дітей-інвалідів) та інші.
З 2002 року запроваджуються новітні інформаційні технології. Зараз у бібліотеці діє локальна мережа, що об'єднує 16 комп'ютерів, відкрито Інтернет-центр та медіа-центр, Web-сайт бібліотеки, де представлено інформацію про бібліотеку. Створено та підтримуються база даних "Тернополю - 470".
Як методичний центр з питань дитячого читання, обласна бібліотека для дітей дбає про збереження та розвиток мережі дитячих бібліотек області, надання їм методичної допомоги, досліджує проблеми дитячого читання. До системи підвищення фахового рівня бібліотекарів входять творчі лабораторії для завідуючих районними бібліотеками для дітей, День керівника, "круглі столи". Видавнича діяльність бібліотеки теж сприяє забезпеченню інформаційного потенціалу бібліотек області. Серія "Ювілейна довідка", біобібліографічні покажчики за творчістю письменників краю. Всі ці видання, яких виходить 8-10 щорічно, розповсюджуються серед дитячих бібліотек області.
Бібліотека неодноразово була базою проведення Всеукраїнських семінарів на тему: „Індивідуальна робота з читачами та керівництво читання” (1966р.), та науково-практичні конференції: „Дитяча бібліотека в сучасних соціально-культурних умовах” (1995р.), Міжобласний семінар-практикум завідуючих ЦДБ Тернопільської та Львівської ОБД на тему: „Дитяча бібліотека та її роль у розвитку духовних цінностей школярів” (1995р.), Республіканські курси-семінар завідуючих естетичними відділами ОБД на тему: „Шляхи удосконалення змісту і форм естетичного виховання читачів-дітей” (1997р.), Проблемно-цільове навчання директорів обласних бібліотек України: „Сучасні форми і методи формування інформаційних ресурсів дитячих бібліотек” (2004р.), „Новітні технології – невід’ємна складова сучасної бібліотеки для дітей” (2004р.), Міжнародна творча лабораторія для завідуючих центральними дитячими бібліотеками Тернопільської і Хмельницької областей на тему: „Дитяча бібліотека – центр розвитку і підтримки читання” (2008р.).
Усі досягнення бібліотеки — це заслуга її працьовитого колективу під керівництвом директорів – Денисенко Л.І., Баска П.П., (заслуженого працівника культури України), Новіцької Н.С. Завдячуючи діяльності кожного з них, неординарності підходів, послідовності у здійсненні задуманого, надзвичайній відданості справі, бібліотека зростала, змінювала своє обличчя, завойовувала авторитет серед жителів міста.
Шлях, що пройшла бібліотека у своєму становленні і розвитку - це шлях великої професійності, творчості, самовідданості її колективу.
Сьогодні обласна бібліотека для дітей.
- це найбільший дитячий культурно-освітній та дозвіллєвий заклад, храм знань та інформації в місті Тернополі, науково-дослідний та консультаційний центр з питань дитячого читання в регіоні, база розвитку інноваційного мислення.
Дитячі бібліотеки сьогодні займають особливе місце серед бібліотек України. Адже саме вони для багатьох дітей є найпершою бібліотекою у їх житті, і саме дитячі бібліотеки формують читача. Ми відчуваємо велику відповідальність за майбутнє духовне становлення наших дітей.
Усі досягнення бібліотеки - це заслуга її працьовитого колективу: Томків Л.В., Колопенюк М.Д., Шилової Л.П., Шеховцової Т.І., Веселовської А.В., Хомишин Л.Р., Земляк М.С., Ковалик Г.К., Чайківської Н.А., Федчини Л.І., Нецко С.М., Яскілки Н.Я., Ракочої Г.В., Стецій Г.В., Карпич О.О. та інших. Завдячуючи діяльності кожної, неординарності підходів, послідовності у здійсненні задуманого, надзвичайній відданості справі, бібліотека зростала, змінювала своє обличчя. Новим змістом, інноваційними формами наповнюються діяльність бібліотеки. І забезпечують це молоді, творчі, ініціативні спеціалісти: Зьомко М.В., Плечунь І.Б., Шлапак О.М., Уруська І.О., Наконечна М.Й. та інші.
Озираючись на історичний розвиток бібліотеки, перед нею відкриваються гарні перспективи: продовження автоматизації бібліотечних процесів, розробка концепції підтримки і розвитку читання дітей і підлітків, створення віртуальної бібліотеки для дітей.
 
Директор
Тернопільської обласної
бібліотеки для дітей Н.Новіцька                                                                                                                                                                                                                                                                                        Н.Новіцька
.