Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей


    Вільям Джеральд Ґолдінґ (19 вересня 1911, Сент-Колумб-Майнор, графство Корнуелл, Великобританія—†19 червня 1993, Перранавортал) — англійський письменник, лауреат Нобелівської премії з літератури 1983 року.
      Народився у сім'ї, в якій його батько Алек Ґолдінґ був шкільним вчителем середньої школи міста Марльборо — ерудованою людиною радикальних політичних поглядів з міцною вірою в науку; його мати Мілдред брала участь у феміністичному русі.
     Середню освіту Вільям разом зі старшим братом Джозефом отримав у школі, де викладав батько. У 1930 році Ґолдінґ вступив до лав Оксфорду як студент коледжу Бразеноуз, де він вивчав природні науки впродовж двох років за бажанням батьків. У 1935 він отримав ступінь бакалавра з англійської літератури.
   30 вересня 1939 одружився з Енн Брукфілд, спеціалісткою з аналітичної хімії. Подружжя мало сина Девіда та доньку Джуді.
    Після закінчення коледжу Ґолдінґ працював у розрахунковій палаті в Лондоні, писав п'єси (які сам і ставив в одному з невеликих театрів). У 1939 р. переїхав до Солсбері, де влаштувався викладачем англійської мови та філософії у школі єпископа Вордсворта.
       У період 1940-1945 Вільям служив у лавах воєнно-морського флоту на ракетоносці. Брав участь в потопленні німецького лінкора «Бісмарк» і Нормандській десантній операції. Друга світова рішуче вплинула на погляди Ґолдінґа, який, згадуючи воєнні роки, казав:

"Я почав розуміти, на що здатні люди. Кожен, хто пройшов війну і не зрозумів, що люди творять зло подібно до того, як бджола — мед, — або сліпий, або не в своєму розумі".

     Після звільнення з флоту Вільям повернувся до викладацької діяльності у Солсбері, де незабаром почав вивчати давньогрецьку мову. В 1955 був обраний до Королівської літературної спілки. У 1961 залишив викладання і цілком присвятив себе літературній діяльності. 1988-го року був посвячений у лицарі.
    Помер у своєму будинку 19 червня 1993 р.

Цікаві факти з життя




Його роман «Володар мух» відкинуло 21 видавництво, поки нарешті таки він не був опублікований в 1954 році.





Нагороди письменника

1980 - Букерівська премія за роман «Ритуали плавання».

1983 - Нобелівська премія «за романи, які з ясністю реалістичного оповідального мистецтва в поєднанні з різноманіттям і універсальністю міфу допомагають осягнути умови існування людини в сучасному світі»


Екранізації творів, театральні постановки

1963, 1990 - "Володар мух" 

2005 - "Подорож на край землі"//To the Ends of the Earth - «Морська трилогія» (сценарій).