Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 
   
   Золота сотня: найкращі народні пісні України / упоряд. Г. Басюк. - Тернопіль: Яблуко, 2009. - 176 с.












     1400 загадок для дітей / упоряд. В.І. Паронова. - Тернопіль: Навчальна книга- Богдан, 2010. -196 с.
 
   
 Посібник містить 1400 віршованих загадок, систематизованих за темами і віковими групами. *Наприкінці книги подано алфавітний вказівник відповідей. Різноманітність і доцільна структуризація матеріалу дозволяють використовувати його для навчання, проведення ранків, шкільних свят, iнтелектуальних ігор, вікторин, а також для розваг у родинному колі.
   Для вихователів, учителів початкових класів, cтудентів педагогічних навчальних закладів, а також для дітей та їхніх батьків.





     Пушкин, А. С. Сказка 0 рыбаке и рыбке и другие сказки: для млад. шк. возраста / А. С. Пушкин; худ. А. Власова. -М.: Эксмо, 2011. - 136с.: ил. - (Книги-мои друзья).













     Черняк, В.М. Рідкісні та зникаючі рослини Тернопільщини з Червоної книги України / Володимир Черняк, Галина Синиця. - Тернопіль: Навчальна книга - Богдан, 2008. - 224 с.

     У монографії описано 100 видів червонокнижних рослин, поширених на території Тернопільської області, що потребують особливої охорони. Представлено узагальнену інформацію про сучасний стан видів рослин. Для кожного виду подано відомості про созологічний статус, ареал, еколого-ценотичну приуроченість, життєву форму, чисельність популяцій, антропогенний вплив, заходи охорони.
  Опис видів супроводжується картами з відтворенням історичного поширення їх на території області та 37 малюнками і 65 оригінальними фотографіями.
      Книга розрахована на ботаніків, екологів, географів, фахівців природоохоронної справи, викладачів вузів та студентів, вчителів школи та учнів, широкого кола природо-користувачів, активістів екологічного руху та всіх, хто цікавиться природою України.



  Дуда, І.М. Тернопіль. 1540-1944: історико-краєзнавча хроніка. Частина І. / Ігор Дуда. - Тернопіль: Навчальна книга-Богдан, 2010. - 296 с.

     Пропоноване видання - результат майже двадцятирічної праці автора. Весь інформаційний матеріал, почерпнутий із польських та українських, частково радянських і німецьких джерел, подано у вигляді історико-краєзнавчої хроніки. Перша частина доробку налічує дванадцять часових розділів та охоплює період від 1540 до 1944 року. Аналіз подій та коментарі до них зведені до мінімуму, однак вони відображають громадянську позицію автора. По-новому висвітлюються події Першої та Другої світових воєн. Вперше публікуються переліки посадників і почесних громадян Тернополя та синхронна таблиця вулиць міста. Монографія пройшла апробацію на сторінках міської газети "Тернопіль вечірній" у 1999-2002 роках.
      Для широкого кола тернополян та гостей міста, учнів, студентів і науковців, а також усіх, хто цікавиться історією рідного краю.



     
    Свинко, Й. М. Нарис про природу Тернопільської області: геологічне минуле, сучасний стан / Йосип Свинко. - Тернопіль: Навчальна книга - Богдан, 2007. - 192 с.: іл. 

   У посібнику подано узагальнені матеріали з геології, геоморфології, кліматології, флори, фауни, водного балансу та природних комплексів області. Розглянуто питання охорони природи і раціонального використання її ресурсів.
   Видання розраховано на широкий загал читачів - вчителів, студентів, краєзнавців, учнів шкіл та усіх, хто цікавиться природою Тернопільщини.








    Жур, Ж. О. Етика. 5 клас: довідник школяра / Жанна Жур. - Тернопіль: Навчальна книга-Богдан, 2009. - 116 с.

    Посібник укладено відповідно до чинної навчальної Програми з етики для загальноосвітніх закладів з 12-річним навчанням. Видання містить узагальнений теоретичний матеріал про категорії та поняття етики. Послідовний доступний виклад матеріалу допоможе учням у формуванні моральних якостей, культури поведінки в різних життєвих ситуаціях.
      Довідник стане у нагоді учням, учителям, вихователям, батькам.






      Бачинський, А. Неймовірні пригоди Остапа і Даринки: повість: для дітей сер. шк. віку / Андрій Бачинський. - К: Грані- Т, 2010. - 152 с., іл.

    Ці правдиві (ну ... майже правдиві) історії, що народилися з легенд Прикарпатrя й Тернопілля, тато Остапа й Даринки розповів з їхніх слів. А для більшої переконливості Даринка супроводила його розповіді власними ілюстраціями.
      Під дією чар старого карпатського мольфара близнята Остап і Даринка потрапляють у минуле. Щоб повернутися назад, їм необхідно визволити опришка Івана та його кохану Марисю, доньку воєводи Золочівського 3амку, з полону закляття чорного чаклуна. І щоб побороти його чари, дітям доведеться подолати довгий складний шлях через непролазні хащі карпатських лісів, темні підземелля львівських костелів та неприступні стіни замків, які охороняють древні духи й привиди. А відтак вони ще мусять подолати страшну королеву-відьму Бону, щоб урятувати свою меншу cecтpичку Оленку ... Та коли вони разом - їм ніщо не стане на заваді!



     Возняк, Г. М.  Микола Чайковський - видатний український математик і громадський діяч / Тернопільський осередок Наук. товариства ім. Т. Шевченка; Григорій Возняк. - Тернопіль: Навчальна книга-Богдан, 2007. - 96 с.

   У даному виданні висвітлюється творчий та життєвий шлях Миколи Чайковського - видатного українського математика. Подано список наукових праць, матеріал для проведення окремих епізодів уроку та листи професора Чайковського.
      Для вчителів математики, учнів та студентів.






    Беркало, Л. О. Зелені скарби України / Людмила Беркало. - Тернопіль: Підручники і посібники, 2011. -192 с.

    У книзі подано опис більше 40 видів лікарських рослин, які ростуть в Україні та найчастіше використовуються, вміщено їх кольорові ілюстрації та короткі відомості про хімічний склад і застосування в сучасній науковій та народній медицині, народногосподарське значення. Наведені також правила заготівлі й сушки, терміни придатності лікарської рослинної сировини. Вміщено покажчики захворювань, для лікування яких офіційна та народна медицина використовують лікарські рослини.
       Для широкого кола читачів.