Про нас / Cтруктура бібліотеки / Відділи бібліотеки / Відділи бібліотеки / Відділ довідково-бібліографічної та інформаційної роботи

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 
       
 Відділ довідково-бібліографічної та інформаційної роботи

тел.: 25 - 39 - 41    

        
                       
         Бібліографічний відділ Тернопільської обласної бібліотеки для дітей та юнацтва був створений на початку 1960 років. Робота над створенням довідкового апарату бібліотеки розпочалась в 50-ті роки минулого століття.
      Бібліографічна служба одна з перших відчуває зміни, що відбуваються в житті суспільства. Найчастіше саме по бібліографічній роботі користувачі оцінюють бібліотеку в цілому, тому що бібліографічна інформація як стратегічний ресурс сприяє економічному, науково-технічному та соціально-політичному розвитку суспільства і використовується в усіх сферах людської діяльності.
      Модернізація змісту діяльності бібліографічної служби відбувається за такими пріоритетними напрямами: якісне формування інформаційних ресурсів, поєднання паперових та електронних носіїв інформації, спрямованість інформування на реальні потреби користувачів, активне використання новітніх інформаційних технологій, розширення інформаційного сервісу.
        Суттєвим чинником, що визначає рівень бібліографічної діяльності, є довідково-бібліографічний апарат.
    Бібліографічний відділ веде картотеки: систематичну картотеку статей, краєзнавчу картотеку і цілий ряд тематичних картотек: картотеку науково-методичної і педагогічної літератури для вчителів загальноосвітніх шкіл, вихователів, батьків; картотеку матеріалів до знаменних і пам’ятних дат, картотеки віршів, цитат по народознавству; картотеку художніх творів на сторінках журналів та інші.
        Виписуючи щорічно від 140 до 170 назв періодичних видань, під час перегляду статей із газет і журналів, бібліографи складають аналітичний опис, анотують і систематизують картки. Кількість їх в межах року коливається від 4200 до 4500 карток, анотовані картки складають приблизно дві третини від загальної кількості карток.
   Довідково-бібліографічне обслуговування є традиційною і водночас перспективною галуззю інформаційної діяльності. Працівники відділу надають користувачам всі види довідок: тематичні, фактографічні, адресні, уточнювальні.
     Активному доведенню нової бібліографічної інформації до споживачів, розкриттю інформаційних ресурсів бібліотеки сприяє бібліографічне інформування, яке здійснюється диференційовано. Бібліографічний відділ здійснює групове бібліографічне інформування.
        Списки формуються на основі статей із періодичних видань і виходять двічі на рік.
  Масова інформація у відділі включає в себе інформаційні огляди видавничої продукції для працівників різних бібліотек області, виступи на обласному та міському радіо по актуальних темах, написання статей в обласні газети.
      Працівники бібліотеки ведуть рубрики «Про нас пишуть»«Видавнича діяльність» на сайті ОБД.

   Інформаційна робота відділу передбачає різноманітну видавничу діяльність. Складаються і видаються як великі за обсягом бібліографічні матеріали, такі як бібліографічні покажчики, так і бібліографічні та попереджувальні довідки, рекомендаційні списки літератури.
    Вже на протязі багатьох років у відділі видається серія бібліографічних довідок „Наші славетні земляки”, в яких зібрані матеріали про життєвий і творчий шляхи видатних письменників і митців Тернопілля, таких як О. Лятуринська, І. Блажкевич, Б. Харчук, У. Самчук, Р. Завадович, Ю. Опільський та інші. Всього видано дванадцять бібліографічних довідок цієї серії. За матеріалами цих довідок створено мультимедійну презентацію "Наші славетні земляки: ретроспектива і сьогодення.
      Багато матеріалів відділ готує з іншими установами, особливо тісна співпраця склалася з облдержархівом, спільно з яким підготовлені і видані такі цікаві і змістовні видання як бібліографічний покажчик «Степан Будний (1933-1958): До 75-річчя від дня народження і 50-ти річчя з часу смерті поета», бібліографічні довідки: „Іван Франко на Тернопільщині”, „І досі світить нам її зоря” (І. Блажкевич), „Гомер із Волині” (У. Самчук), „Міст із минулого в сучасне” (Ю. Опільський) та інші.
     При підготовці матеріалів працівники відділу звертаються до фондів інших бібліотек області – науковий, молодіжний, а також художнього та краєзнавчого музеїв.
       Видання відділу актуальні і багатогранні – це і набори закладок „Абетка безпеки вашої дитини”, „Зелений дивосвіт”, „Знай, захищай, оберігай”, і пам’ятка для користувачів учнів 5–9 класів „Твій друг – енциклопедія”, і рекомендаційні списки літератури „НАТО простягає руку дружби”, „Віддамо цей світ дитині” (До Міжнародного дня захисту дітей), і бібліографічна довідка „Іван Мазепа: виправданий історією” (До 370-річчя від дня народження гетьмана) та інші.
   Робота інформаційно-бібліографічного відділу обласної бібліотеки для дітей неможлива без організаційно-методичної роботи, розрахованої на мережу дитячих бібліотек області. Щорічно під час прийому річних звітів та планів роботи центральних дитячих бібліотек області надаються консультації з питань бібліографічної роботи заступникам директорів по роботі з дітьми. Готуються і надаються консультації на курсах шкільних бібліотекарів міста і області за тематикою організаторів курсів, семінарах з планування та тематичних, на які запрошуються заступники директорів по роботі з дітьми, під час проведення Днів спеціаліста в обласній науковій бібліотеці та інші.
   З появою нових напрямків роботи (віртуальна довідка, участь у створенні електронного каталогу) традиційні – залишаються. В сучасних умовах неможливо відмовитися від ведення СКС, КК та тематичних картотек, враховуючи велику кількість відвідувань і недостатню кількість комп’ютерів для користувачів.