Мій рідний край / Моє місто / Парки / Гідропарк "Топільче"

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 
Гідропарк «Топільче» офіційно відкрито в 1985 році на площі 98 га.
Це наймолодший та один із найкрасивіших парків Тернополя, що розташований у південно-західній околиці міста та є своєрідною окрасою масиву «Дружба». Перша назва парку - «Піонерський». Зі здобуттям Україною незалежності гідропарку дали назву древнього поселення, що передувало появі Тернополя - «Топільче».
За досить коротких термін на площі у 66 гектарів посадили дерева, проклали нові алеї, викопали яри для річок та ставків. Уздовж центральної алеї збудували фонтани, які віддалено нагадують водограї, що на бульварі Шевченка. На острівцях одного з озер створили козацьке містечко. Недалеко від нього — комплекс на космічну тематику. Також тут збудували своєрідний аеродром, де стояли справжні літаки та гелікоптери. Були встановлені атракціони та каруселі. У гідропарку створено зоокуток, до того ж на тварин і птахів можна подивитись абсолютно безкоштовно.
Тут є безліч дерев'яних скульптур на теми відомих дитячих казок. Відвідувачі просто зачаровуються мальовничими пагорбами та ставками. Тут кожна річка, кожен потічок цікаві — штучні пороги, дамби з водоспадами. А «джерелом» усієї гідросистеми парку є комплекс із водяними млинами. Вода до них подається з Тернопільського ставу, причому не насосами, а природнім способом — власне через те, що гідропарк знаходиться нижче рівня озера. Зі здобуттям Україною незалежності гідропарку дали назву древнього поселення, що передувало появі Тернополя — «Топільче».
Гідропарк „Топільче" - улюблене місце відпочинку дітей та молоді. Адже виник він, як в казці, на місці колишнього болота, та й сам схожий на казку: з чарівними озерцями, водяним млином, дитячими атракціонами, галявиною казок, зоокутком, козацькою фортецею.
У заболоченій раніше долині Серету виросло містечко з кількома зонами. Зона тихого відпочинку об’єднує Поляну казок, комплекс зоокутка, в якому можна побачити фазанів, качок, лебедів, павичів, кіз, осла, поні, коней, лань.
В 2007 році придбані страуси. А також є мальовничі острівці, канали і водойми з декоративними плаваючими птахами. Поруч - зони атракціонів, активних ігор, культурно-видовищних заходів. У спортивній зоні є аквадром, картингдром, тенісні корти.
Майбутніх пілотів вабив авіасалон просто неба, де були виставлені літаки і вертольоти. Завжди людно біля каскадів фонтанів на центральній алеї, на дитячій залізниці, автодроми За останні роки в парку здійснено ряд робіт, які покращили його функціонування.
Висаджено багато дерев і кущів, реконструйовано водообмін та водопостачання парку, побудовано склад сухих кормів, допоміжні приміщення, водяні декоративні млини, три футбольні поля із штучними газонами, побудований громадський туалет, відбулась реконструкція фортечного містечка на островах активних ігор, оновлено доріжки та алеї, встановлено міст-альтанку на острів „Слов'янське капище". Ці роботи проводились 2000-2001рр. В 2007 році проведено реконструкцію огорожі зоокутка, побудовано приміщення для павичів, приміщення для птиць і екіпажу, вольєр для страусів, та інші.
   
    В парку "Топільче" є гідрологічна пам’ятка природи „Тернопільські джерела", що охороняє п'ять джерел підземних вод. Творці гідропарку врахували рельєф місцевості. Дерев’яні скульптури, вежі, хатки, фортеці, видові майданчики, плетені з гілля тини, виконані в єдиному стилі, залишають неповторне враження.
Милують око зелені насадження парку, в якому нараховується біля 60-ти видів дерев та кущів.







odb.te.ua
odb.te.ua
odb.te.ua
odb.te.ua
odb.te.ua