Мій рідний край / Моє місто / Парки / Парк "Національного Відродження"

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 
    Парк «Національного відродження» (перша назва - «Комсомольський») закладений у 1978 році, межує з проспектами Злуки, Степана Бандери та вулиці 15 Квітня, а його площа становить 54 га. Парк відрізняється з-поміж інших мальовничим рельєфом, чудовими краєвидами, особливим відчуттям простору й світла, яке охоплює кожного, хто зупиняється на оглядовому майданчику з боку проспекту Степана Бандери. Від нього до центру парку веде широка алея, ефектно прикрашена зеленими кулями сформованого граба.
        Парк Національного відродження налічує біля 60-ти видів дерев та кущів. Серед них є каштан кінський, клен ясенелистий, береза пухнаста й бородавчаста, тополі берлінська, канадська й пірамідальна, верби біла, вавилонська й козяча, ялини колюча й звичайна, багряник японський, горіх, різні види й форми туї, ялівцю, спіреї, кипарисовика.
      Слід відзначити, що в 2000 році в парку було висаджено алею випускників, яку складають 96 дерев реліктового виду - ліщини деревовидної (ведмежий горіх).
Жителі міста із задоволенням відпочивають у цьому парку. Тут споруджено та відкрито в червні 1986 року перше в Україні Співоче поле. Його сцена розрахована на 1200 артистів. П'ять тисяч глядачів розміщуються в амфітеатрі, стільки ж — на видових майданчиках.
        У парку діють атракціони, дитячі та спортивні майданчики. З висоти пташиного польоту милуються тернополяни своїм містом за допомогою оглядового колеса (висота 20 м).
       Неподалік Співочого поля знаходиться гідрологічна пам'ятка природи місцевого значення - «Кузьмовичеві джерела». Відомі здавна джерела живили невеликі ставки, в яких розводили рибу. З Кузьмовичевих джерел брали воду під час польових робіт, особливо в жнива. За розповідями, біля джерел спостерігали явища, складаючи про них легенди. Так одна з місцевих легенд розповідає про сторожа маєтків Кузьмовича - Збишка Тупоту, який частенько та надмірно прикладався до пляшки з оковитою. Під час нічного обходу маєтків Збишка замучила похмільна спрага, та він до світанку не зміг знайти джерела щоб напитися. Так згинув чоловік в нетрях чагарників. Нечисленні свідки розповідають що ще до недавнього часу, перед світанком, можна було спостерігати напівпрозору фігуру звірятка з пухнастим хвостом, що жестами закликає напитися води, вказуючи на джерело.
     У парку розташовані: пам'ятник льотчикам-визволителям м. Тернополя, пам'ятник воїнам-афганцям, пам'ятник чорнобильцям і загиблим міліціонерам, могила Січових стрільців, де відбуваються мітинги, зустрічі, вшанування пам'яті загиблих.
      Парк Національного відродження - місце проведення різноманітних свят та фестивалів: зими, весни, Дня міста, рок-фестивалю «Нівроку» та багато інших. Неодмінним атрибутом Дня міста є виставка квітів, народних ремесел, які традиційно відбуваються на горіховій алеї парку.