Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей

тел.: 25 - 39 - 41
 

      В обласній бібліотеці для дітей методичний відділ розпочав своє функціонування у 1954 році. Першою завідуючою стала Гайдадіна Світлана Миколаївна - випускниця Харківського бібліотечного інституту.
       Сучасна назва -  науково-методичний відділ. Він є координаційним та консультативним центром обласної бібліотеки для дітей з надання кваліфікованої методичної та практичної допомоги бібліотекам області.

Діяльність відділу спрямована на:

 - підвищення ролі центральних бібліотек для дітей як методичних центрів з питань стимулювання дитячого читання через інноваційні методи роботи;

 -  урізноманітнення форм та методів навчання бібліотекарів, підвищення якості системи навчання з використання сучасних та ефективних форм підвищення бібліотечної майстерності: тестувань, майстер-класів, методичних стажувань, виїздних семінарів-практикумів, міжобласних семінарів, занять у обласній школі методиста на базі кращих ЦБ тощо.


Одним з важливих напрямків діяльності є:

 - забезпечення бібліотек для дітей області методично-бібліографічними матеріалами: дайджестами новин, аналітично-статистичними оглядами, методичними порадами, інформаційними бюлетенями з досвіду роботи.
 
         Цікавою для бібліотекарів є серія видань «Наші ювіляри - бібліотекарі області»
 
 
        

 
   Діяльність відділу зосереджена на проведенні всеукраїнських та регіональних соціологічних досліджень «Краща книга року...», «Задоволення професійних потреб бібліотекарів...» та ін.

Активніше в роботі відділу впроваджуються новітні технології:

- практикується створення методичної скарбнички на веб-сайті ОДБ (див. окремий розділ);

- надаються консультаційно-інформаційні послуги через використання Інтернету, електронної пошти тощо;

- в електронному режимі надаються консультації фахівців, юристів щодо законодавчо-інструктивних матеріалів та їх застосування в бібліотеках для дітей області;


     Новою формою роботи стало впровадження методичних годин в інтернет-режимі (проведення оглядів нових професійних журналів та актуальних, проблемних статей з періодики.

         Пріоритетним напрямком роботи відділу є узагальнення та поширення кращого досвіду бібліотек для дітей, області, України.

    Серед бібліотекарів області користується популярністю розділ на веб-сайті ОБД «Скарбничка методиста», який інформує про впровадження сучасних форм
діяльності бібліотек з поширення культури читання дітей, створення позитивного іміджу бібліотеки та використання фандрайзингової діяльності у бібліотеках для дітей.
Активно використовуються тернопільські ЗМІ.
       Щороку відділом друкується 5-6 заміток з проблемних питань діяльності дитячих бібліотек області.
 
 

 
     Ведеться активна організаційно-методична діяльність щодо залучення школярів та бібліотекарів області у всеукраїнських та регіональних конкурсах, творчих акціях, фестивалях.