Про нас / Cтруктура бібліотеки / Відділи бібліотеки / Відділи бібліотеки / Відділ комплектування і обробки літератури

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
Українські видавництва (відео-презентація)
  

Відділ комплектування і обробки літератури

тел.: 25 - 39 - 41

Шеховцова Тетяна Іванівна
(завідувачка відділу)

 


           

 
       

    Відділ комплектування завжди був і залишається одним із основних структурних підрозділів бібліотеки. Головне завдання відділу – здійснення планового, оперативного та систематичного формування книжкових фондів та електронної інформації для забезпечення навчальної та виховної діяльності бібліотеки. Відділ виконує весь комплекс робіт із замовлення, придбання, оформлення літератури, періодичних та електронних видань, списання загубленої, зношеної, застарілої літератури. Відділ займається обробкою документів, відображення їх в інформаційно-пошуковій системі. Працівники відділу здійснюють бібліотечне опрацювання документів, відображають інформацію про них в зведеному корпоративному каталозі та каталогах бібліотеки.
Комплектування бібліотечного фонду здійснюється шляхом безпосереднього відбору літератури у книжкових магазинах, видавництвах, перегляду книговидавничої та книготорговельної інформації з метою відбору видань по профілю комплектування: журнали, газети, бланки замовлень, інформ-листи, прайс-листи, і т.д. З метою доукомплектування бібліотечного фонду складаються списки літератури на основі проведення аналізів зошитів незадоволеного запиту.
   Великого значення у розв’язанні проблеми залучення дітей до читання набуває завдання покращення якісного складу бібліотечних фондів шляхом першочергового поповнення їх творами української та світової літератури національною мовою.
Відділ тісно працює з видавництвами „Фоліо”, м. Харків; „Торсінг” м. Харків; „Знання”, м. Київ; „Веселка”, м. Київ; „Грані–Т”, м. Київ; „Ранок”, м. Харків; „Школа”, м. Київ; „Каменяр”, м. Львів; „Підручники і посібники”, „Джура”, „Новий колір”, „Навчальна книга „Богдан”, „Астон”, м. Тернопіль та ін.
     Не зважаючи на всі проблеми з комплектуванням бібліотечних фондів, адміністрація і працівники відділу шукають інші шляхи поповнення фондів, зокрема:
              - дарунки від читачів та меценатів;
              - отримання літератури від її авторів під час презентацій, прем’єр;
              - ділові контакти з видавництвами, друкарнями;
              - отримання місцевих видань в якості обов’язкового примірника;
             - придбання літератури за кошти, що надходять від платних послуг.
                            
  Особливу увагу відділ приділяє формуванню фонду періодичних видань. Передплата проводиться з урахуванням запитів користувачів бібліотеки. У цьому напрямі перевагу надаємо національній періодиці. Цікаві за змістом журнали: „Веселі картинки”, „Барвінок”, „Веселочка”, „Вінні та його друзі”, „Джміль”, „Дзвіночок”, „Колосок”, „Малятко”, „Обдарована дитина”, „Пізнайко”, „Стежка”, „Умійко”, „Яблунька” та ін.
        Фонд бібліотеки на даний час становить 134311 одиниць зберігання.
Передплата бібліотеки на 2011 рік складає 148 назв вітчизняних та російських газет та журналів. Зокрема:

Журнали:

російські - 10 назв
українські - 100 назв
Газети:
українські - 38 назв,

із них місцеві видання:

                                газети: "Вільне життя", "Місто", "Нова Тернопільська газета", "RIA+", "Свобода",
                                                 "Тернопіль вечірній", "Ти і я і вся сім'я".

                                журнали: "Літературний Тернопіль", "Освітянин".        

     
     Проте, проблеми, які сьогодні є у комплектуванні фонду, не стали на заваді в реалізації основної мети діяльності бібліотеки – задоволення інформаційних потреб юного читача, його запитів у процесі навчання, дозвілля, самоосвіти.