Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 

     Василь Васильович Чухліб (19 липня 1941, с. Лебедівка Козелецького району на Чернігівщині — 20 листопада 1997) — учитель, журналіст, автор книжок для дітей, член Спілки письменників і Спілки журналістів Радянського Союзу та України.

Біографічні відомості


Дитинство і школи

       Дитячі роки Василя Чухліба пройшли в сусідньому придеснянському селі Соколівка, куди переїхали його батьки після війни: тут закінчив семирічку, а десятий клас — у місті Острі. У школі проявився його літературний талант — і районна газета «Правда Остерщини» опублікувала його перший вірш, коли він був ще старшикласником; закінчивши школу, молодого Василя запросили на роботу до редакції тієї ж газети. Опісля він вступив на мовно-літературний факультет Київського державного педагогічного інституту ім. О. Горького (нині — Національний педагогічний університет ім. М. Драгоманова) і в 1966 отримав диплом про вищу освіту мовно-літературного факультету КДПІ: деякий час учителював та працював журналістом у м. Добропіллі на Донеччині, а потім разом з сім'єю переїхав до м. Українка Обухівського району на Київщині.

Письменник і автор дитячих книжок

     У 1970-ті роки новели В. Чухліба, надруковані в періодиці, привернули увагу редакції журналу «Малятко», — і письменникові запропонували виступити з оповіданнями для дітей. Згодом з творів, надрукованих у «Малятку», склалася перша книжечка молодого літератора «Хто встає раніше». Відтоді письменник не полишає працю літературі для дітей: пише короткі оповідання та казки — прозорі, як кришталь, тихі, як тепле літо. Більшість із них — про природу. Письменник просто, без зайвих сюжетних ходів і вигадок малює сучасний світ, у якому діють дорослі та діти, які так чи інакше перебувають на природі. Представників природного світу автор наділяє тими рисами, характером та поведінкою, які властиві добрим та лихим людям. В усіх героїв творів В. Чухліба — людей, тварин, рослин — є одне спільне: вічно молода річка Десна.
        З 1977 року член Спілки письменників і Спілки журналістів Радянського Союзу та України. У 1978 — 1996 роках — заступник головного редактора видавництва «Український письменник» у Києві. Живе Василь Чухліб у Києві.

Літературний доробок

       Автор багатьох цікавих книжок для дітей, загальний наклад яких перевищив 1 мільйон 250 тисяч примірників: «Хто встає раніше» (1976), «Безкозирка» (1979), «Тарасикова знахідка» (1980), «Чи далеко до осені» (1981), «Пісня тоненької очеретини» (1983), «Пілотка ліщинових горіхів» (1984), «Жарини на снігу» (1985), «Лелеки над татовим полем» (1987), «Олень на тому березі» (1987), «Сопілкарик з джмелиного оркестру» (1989), «Куди летить рибалочка» (1991), «Колискова для ведмедів» (1995), «Павучок із бабиного літа» (2004), «Братики Кіндратики» (2006), «Сонячний зайчик» (2007).
         Творчість Василя Чухліба відзначено літературними преміями ім. Наталі Забіли та ім. Лесі Українки (1996). Окремі твори письменника видавалися за кордоном, де перекладалися англійською, азербайджанською, білоруською, казахською, литовською, російською, словенською мовами: багато його оповідань і казок увійшли до вітчизняних підручників і читанок для молодших класів.
       Помер після важкої хвороби 20 листопада 1997 року та похований на батьківщині, в с. Соколівка.