Про нас / Історична довідка про бібліотеку

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
          

      
    Свою біографію Тернопільська обласна бібліотека для дітей розпочала з 27 січня 1940 році і мала у своєму фонді 450 книг. Під час Великої Вітчизняної війни бібліотеку було евакуйовано до м. Чорткова, де в липні 1945 року вона відновила роботу. Книжковий фонд на той час вже нараховував 4,5 тис. примірників, штат складався з чотирьох працівників, які обслуговували 500 читачів. У 1950 році бібліотеку перевели до Тернополя і розмістили у приміщенні обласної наукової бібліотеки, а з 1963 року, отримавши статус державної, вона переїжджає до нового приміщення на вул. Коперника, 17, де працює і тепер.

      Йшли роки... Бібліотека невпинно утверджувалась як головна скарбниця дитячої книги, науково-методична установа.

       Наша бібліотека пишається своїми читачами. За 70 років ті, хто колись, гортаючи сторінки книг, ледве міг дотягтися до бажаної полиці, стали сьогодні вчителями і журналістами, лікарями і вченими, художниками і артистами. І дуже важливо, що саме бібліотекарі допомагали дитині повірити в свої сили, свою неповторність.
      Щороку бібліотека обслуговує 13 тисяч читачів, а кількість прочитаних ними видань сягає більше 200 тис. примірників. Але бібліотека — це не лише книги, а й цікаві зустрічі читачів з видатними особистостями. Для обдарованих і допитливих дітей у бібліотеці працює «Школа ввічливих малят», яку вела завідуюча відділом Н. Чайківська і заняття якої проходили у формі літературних вікторин, годин доброти та моралі. Літературно-мистецька вітальня «У сім'ї муз» покликана формувати духовний світогляд та розвивати естетичне сприйняття дітей. Ведуча її Карпич О. О. організовує для своїх відвідувачів виставки образотворчого мистецтва, зустрічі з художниками (як професійними, так і аматорами), молодими акторами театру та відомими заслуженими артистами.
      Уже давно обласна дитяча бібліотека стала центром інформаційної підтримки освіти. Віртуальні уроки і подорожі, допомога в підготовці до екзаменів, робота над рефератами і доповідями та інформаційні прес-накопичувачі — все це заслуга відділу обслуговування старшокласників та його завідуючої Л. Федчини.
А підготовлені відділом довідково-інформаційної роботи інформаційно-бібліографічні дайджести, бібліографічні довідки, рекомендаційні списки літератури вже давно стали «настільними книгами» для багатьох читачів і бібліотекарів. Усе це — завдяки завідуючій цим відділом, справжньому професіоналу своєї справи Л. Шиловій.
     Як науково-методичний центр з питань організації бібліотечного обслуговування дітей, бібліотека здійснює методичне керівництво 32 спеціальними дитячими бібліотеками у районах області та в м. Тернополі. Людмила Томків координує всю методичну роботу і надає професійну допомогу в розробці і проведенні різноманітних заходів, у організації обласних семінарів, нарад, методичних тренінгів, зустрічей за «круглим столом».
      З відкриттям у 2002 році центру доступу та навчань в Інтернет, який працював завдяки фінансуванню посольства США, процес інформатизації набув у бібліотеці якісно нового рівня. Завдяки роботі цього центру наші читачі отримали безкоштовний доступ до інтернет-ресурсів. На базі центру для користувачів різних вікових категорій, проводились курси з освоєння інтернет-грамотності, спеціалізовані семінари, широкий спектр тренінгів. Бібліотека створила власний web-сайт, на якому розміщено інформацію про бібліотеку, її послуги, видавничу діяльність, а також можна познайомитись як з і творчістю письменників Тернопільщини, так і з роботами юних літераторів.
     Відомо, що «серце» бібліотеки — її фонд. Універсальний за змістом, він сьогодні нараховує понад 134311 примірників книг, журналів, газет, кінофотофонодокументів. З кожним роком все важче його комплектувати гарною книгою. Без бібліотечного «паблік рілейшнз», фандрайзингу просто не обійтись. Важливим інструментом поповнення фонду є партнерство з книготорговельними фірмами, видавництвами — «Навчальна книга-Богдан», «Джура», «Підручники і посібники», «Медкнига» та ін. А об'єднує увесь цей непростий механізм відділ з організації та формування фондів і каталогів (Т. Шеховцова, А. Веселовська, І. Уруська).
       Професія бібліотекаря унікальна вже тому, що немає меж, які можна було б окреслити для неї. І, передусім, багато в чому успіх роботи бібліотеки залежить від умілих дій її працівників-організаторів. Високий професіоналізм, ініціатива- саме такі слова хочеться сказати про тих, хто працює для дітей, допомагає реалізувати різноманітні ідеї, знаходити нові шляхи і напрямки у роботі.
Бібліотеці щастило на талановитих, відданих своїй професії працівників. З великого вдячністю хотілося б згадати і бібліотекарів-ветеранів, професіоналів високого рівня — таких, як Н. Чех, С. Дзюбенко, Л. Горбонос, Л. Ковалишина, Ю.Куліковська, В. Родик.
   Вагомий вклад у розвиток бібліотечної справи в області зробили і молоді працівники бібліотеки: С. Нецко, Г. Стецій, Г.Ракоча, І. Плечунь, О. Хмарна та ін. Не зраджуючи своїй улюбленій справі, понад 20 років несуть високе звання бібліотекаря Л. Хомишин, Г. Ковалик, М. Земляк, М. Колопенюк.
      Сьогодні обласна бібліотека для дітей найбільше книгосховище дитячої літератури в області. Послугами бібліотеки користуються 12500 читачів, учнів та організаторів дитячого читання, яким щорічно видається понад 200 тис. документів. Бібліотека має широко розвинуту структуру, а це 9 функціональних відділів, в яких працює 43 працівники.
      Колектив бібліотеки, перебуваючи у постійному творчому пошуку, робить все можливе для того, щоб не втратити вірність і любов своїх читачів. 70-літня історія бібліотеки довела, що весь пройдений нею шлях схожий на дорогу, а дорога завжди нескінченна. Ми приймаємо рішення, зважуємо, прагнемо, досягаємо результатів — одне слово, працюємо, бо віримо в святу справу, якій служимо разом!
         Наша бібліотека є таким закладом, про що свідчать наші читачі, залишивши свої враження на сторінках „Книги відгуків про бібліотеку”. Ось деякі з них:

„...Понад 20 років я відвідую бібліотеку. Дуже приємно тут працювати. Колектив закладу є професіоналами своєї справи. Я, як читач, завжди відчував здорову атмосферу при спілкуванні з усіма працівниками...”
З повагою Ваш читач Якобчук В.

Про те, що нашу бібліотеку шанують читачі свідчить і те, що щорічно вітають нас з професійним святом. Ось і цього року наш Кращий читач, учень Української гімназії ім. І. Франка Михайло Шпитковський подарував нам ці поетичні рядки:
 
Дім цей особливий і незвичний
Нам відкрить готовий сто доріг
В світ книжок веде він нас заклично,
Тільки переступимо поріг.
Відкривають двері тут щоднини
Й читачів упевнено ведуть
Фахівці книжкової царини–
Їх бібліотекарями звуть.
Пильним оком кожен з них помітить
Наші запитання: більші і малі.
Хай Вам зірка щастя ясно світить
І легких доріг Вам по землі!
Хай будуть роки добром багаті,
А фонтан ідей потужно б’є.
Будем інтелектуально ми зростати,
Бо у нас такий Храм Книги є!