Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 
     Вулиця Новий Світ на північній околиці міста стала причиною того, що давня назва передмістя "Зарудське" забулася. Відтоді район почали звати "Новий Світ". Вулиця не довго носила ім'я С. Я. Красовського, "доблесні льотчики" якого в квітні 1944 року скинули сотні бомб на центр Тернополя і знищили його. Артилеристи докінчили руйнування. Ветерани, на прохання котрих перейменована вулиця не сподівалися, що нова назва протримається всього шість років.
      З 1 січня 1937 року вона стала складовою частиною Тернополя. Було укладено відповідну угоду між громадою Великого Глибочка, до складу якої входило нове поселення, і громадою міста Тернополя. Так народився новий квартал, який межував із Заруддям та Білою і якого ще не було на карті міста, виданій до Регіональної виставки у Тернополі 1931 року. На цій околиці над ставом височить Циганська гора. У 50-х роках її засаджували деревами. А тепер тут вулиця Циганська. Саме біля Циганської діяла перша міська водокачка. Вона постачала воду у міський водогін, котрий існував вже з XIX століття.
  Тернопільський мікрорайон «Новий світ» — мабуть, найцікавіший в архітектурному плані, коли йдеться про житлову забудову. Порівняно небагато сірих «коробок», натомість багато різних за формою будиночків. Вузькі вулички, приховані дворики… Одне слово — затишок, місце, де хочеться відпочити. З цієї точки зору місцевим жителям пощастило.