Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 
    Гуляєва, В. Харчування першокласника / В. Гуляєва // Зростаємо разом. – 2010. - № 9. – С. 40-41.

 
Харчування першокласника

        Сніданок

    Дуже часто від батьків першокласників можна почути історії про ранкові скандали, розмазану по тарілці кашу, невипускання дитини з-за столу і про зіпсований настрій. Батьки щосили намагаються нагодувати першокласника ситно й корисно, готуючи його до напруженого шкільного дня. Однак, дуже часто дитина або їсть дуже мало, або взагалі відмовляється від сніданку.
    Причини можуть бути різними: можливо, дитина занедужала, може, просто не голодна або їй не подобається запропонований сніданок.
    І ще... Згадайте себе. Чи зможете ви нормально поснідати, якщо прокинулися п'ять хвилин тому, а ще через п'ять хвилин потрібно поспішати на роботу?
    Звідси висновок - дитина, розбуджена за п'ять хвилин до сніданку, навряд чи зможе нормально поїсти. У цьому випадку слід залишити сніданок наостанок, тобто поснідати безпосередньо перед виходом до школи. А дитина встигне умитися, одягтися, а головне, відчути справжній ранковий голод.
    У жодному разі не варто псувати собі й дитині настрій, наполягаючи на своєму і змушуючи її поїсти. Здорова дитина незабаром проголодається. А ви тим часом подумайте про можливі причини відсутності апетиту.
    Чим любить поласувати ваша дитина?
  Умійте прислухатися до бажань свого малюка. Повага смаків дитини значно важливіша для збереження гарного настрою й добрих взаємин, ніж з'їдена до кінця манна каша.
Тому не готуйте дитині «корисні», але «несмачні» на її думку, страви. Вона все одне їх не їстиме.
Напевно, крім чіпсів і різних насолод, є й дійсно корисні продукти, якими із задоволенням смакує ваш малюк.
    Якщо дитина віддає перевагу молочним продуктам, то їй можна запропонувати кашу, мюслі, йогурт, сир, солодку сиркову масу, сирники, сирну запіканку, мус або пудинг, бутерброд із сиром.
Із м'ясних страв це може бути риба, тефтельки, м'ясні рулети. Гарним сніданком уважаються омлети й запіканки. Сніданок можна запити солодким чаєм або какао з молоком.
І пам'ятайте, що дієтологи наполягають на тому, що сніданок дитини повинен бути гарячим (як, утім, і обід).
    Крім того, фахівці радять збагатити сніданок складними формами вуглеводів, що сприяють активній роботі мозку. Це означає, що солодощі в помірних кількостях корисні для школярів і не варто повністю їх забороняти.
    У ранковий сніданок школярів обов'язково повинні входити хлібобулочні вироби, каші (вівсянка зарекомендувала себе найкраще); із фруктів краще давати яблука, що багаті на клітковину й пектин.
    Ще одна порада: якщо є хоч якась можливість вибору, надайте її малюкові, запитайте, чи він хотів би поснідати. Спробуйте, це працює.
Напевно, від одного усвідомлення самостійності вибору він без зайвих проблем з'їсть запропоновану страву.
    Існує ще одна хитрість - дайте дитині можливість самостійно взяти участь у приготуванні сніданку. Сьогодні діти досить швидко можуть впоратися з мікрохвильовою піччю, першокласникові також можна довірити збити яйце для омлету, потерти сир або намастити хліб маслом.

        Обід у школі
    Якщо дитина залишається на «продльонку», їй потрібно обов'язково з'їсти гарячий шкільний обід.
Обід повинен містити першу страву й бути приблизно в один і той самий час. Безумовно, працівники їдальні не зобов'язані годувати дітей різноманітними стравами, однак обід повинен бути смачним, ситним і гарячим.
    Обов'язково потрібно нагадувати дитині про елементарну гігієну - миття рук перед їжею!
     Звісно, ви не можете простежити, чи вимив руки ваш школяр перед обідом. Тому дайте дитині із собою гігієнічні серветки з антисептиком. У будь-якому разі руки стануть чистішими.

        Полуденок
    Як ми вже говорили, інтервали між прийманнями їжі в дитини 6- 7 років повинні бути не більшими ніж 3-4 години. Скажімо, якщо обід у вашого першокласника був 0 13.00 - 13.30, то приблизно 0 16.30 настає час полуденка. А до цього приймання їжі доцільно ввести фрукти, соки, молочні продукти.
    До речі, перекуси між їжею є небажаними, тому що це може призвести до шлунково-кишкових розладів та ожиріння.

        Вечеря
    На вечерю дитині приготуйте легку їжу, для цього відмінно підійдуть вареники або тушковані овочі. На ніч можна випити питний йогурт, молоко або кефір.
    Пропонуємо кілька страв для сніданку школяра. На думку дієтологів, снідати краще омлетом або вареними яйцями, а також для сніданку стане в пригоді будь-яка молочна каша або фрукти.

        Омлет «Африка»
    Для приготування знадобляться:
  • 600 г моркви;
  • 400 г молока;
  • 4 яйця;
  • 4 ст. ложки подрібненого твердого сиру;
  • 2 ст. ложки вершкового масла;
  • 2 ст. ложки борошна;
  • 2 ст. ложки апельсинового соку;
  • сіль.
    Спосіб приготування
    Відваріть й протріть моркву. Збийте яйця, додавши молоко й борошно, сир і сік, посоліть, з'єднаєте з морквяним пюре. Вилийте масу на сковороду і смажте омлет до готовності.

        Вівсяна каша із фруктами
    Для приготування знадобляться:
  • 1 склянка вівсяних пластівців;
  • 1 склянка води;
  • 1 склянка молока;
  • 1 банан;
  • 100 г яблука;
  • 100 г груші;
  • 50 г сиру;
  • 2 ст. ложки цукру;
  • 2 ст. ложки вершкового масла;
  • сіль.
    Спосіб приготування
    Усипте вівсяні пластівці в окріп, додайте цукор, посоліть, варіть упродовж 5 хв., улийте гаряче молоко, варіть упродовж 10 хв. Додайте до кашки масло й сир, перемішайте.
Наріжте грушу, яблуко й банан і з'єднаєте їх із кашею.

        Сирні «цеглинки»
    Для приготування знадобляться:
  •  400 г сиру;
  • 1 яйце;
  • 4 ст. ложки вершкового масла;
  • 4 ст. ложки пшеничного борошна;
  • 2 ст. ложки сметани;
  • 1 ст. ложка ізюму;
  • 1 ст. ложка цукру.
    Спосіб приготування
    Подрібніть сир і з'єднайте його з яйцем, половиною борошна, сметаною й цукром. Обшпарте й обсушіть ізюм. Сформуйте із сирної маси коржі, покладіть ізюм у центр кожного, з'єднаєте краї коржів, надавши їм форму прямокутника. Лист для випікання змастіть маслом, викладіть на нього сирні «цеглинки», змажте їх сметаною, збитою з борошном. Запікайте сирні «цеглинки» до підсмаженої скоринки при температурі 230 С.
    Перед подачею викладіть «цеглинки» на блюдо й оформіть за бажанням.
    Продумуючи меню першокласника, пам'ятайте про правильну сполучуваність продуктів, що забезпечує швидке перетравлювання й засвоєння їжі.

Смачного!

Валентина Гуляєва, мама