Про нас / Про нас пишуть / Публікації за 2011 рік / 6 квітня 2011 р. Найкращі в дружбі з книгою

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 
Чайківська, Я.
Найкращі в дружбі з книгою [Текст] : [про обласний тур конкурсу «Найкращий читач України - 2011» у ТОДБ]  / Я. Чайківська // Тернопіль вечірній. – 2011. – 6 квітня. – С. 12.

Найкращі в дружбі з книгою

    Днями юні любителі художньої літератури змагалися за звання кращого шанувальника книги.
    У тернопільській бібліотеці зібралося 11 учасників обласного туру конкурсу «Найкращий читач україни-2011». Переможці трьох районів – Підволочиського, Шумського і Бyчацького - гідно презентували улюблені книги. Вони представляли твори, які їм припали до душі, змагалися в ерудиції під час інтелектуальної вікторини.
  Переможець міського конкурсу «Найкращий читач України-2011», учениця 7-го класу Тернопільської ЗОШ №12 Оксана Матейко, поділилася своїми думками з приводу участі у подібних заходах: «Я беру участь у конкурсі вже не вперше, але кожного разу це - нові цікаві знайомства та інформація про нові книги. Тут я можу поспілкуватися з однодумцями, маю можливість висловити свою думку з приводу прочитаного. Здебільшого віддаю перевагу пригодницькій літературі. Нещодавно прочитала твір «Залишенець» Василя Шкляра. А всім учасникам бажаю успіху і щоб ті знання, які почерпнули з книг, вони могли втілювати в реальному житті».
    Ще одна переможниця міського туру, учениця 6-го класу ЗОШ №28 Тетяна Шило, сказала, що особисто їй участь у читацьких змаганнях дає можливість перевірити себе на сміливість і показати свої акторські здібності. Тетяні найбільше до вподоби новели Богдана Мельничука, оповідання і фантастичні повісті.
    Після презентацій книг, вікторини і оцінки читацьких щоденників журі визначило двох переможців, які будуть представляти нашу область у Львові на всеукраїнському фестивалі. Шості класи представлятиме Мар'яна Когут з п'ятнадцятої тернопільської школи. Її зацікавленість творами Лесі Українки і майстерна репрезентація творчості цієї письменниці вразили всіх присутніх. Серед семикласників кращим став Віктор Рудак, учень школи №17. Цьому учаснику дуже подобається творчість Володимира Вихруща. Хлопець неодноразово брав участь у заходах, присвячених нашому талановитому землякові.
  Директор Тернопільської обласної бібліотеки для дітей Надія Новіцька розповіла, що рівень підготовки всіх учасників конкурсу був досить високим. Проте, на жаль, через брак фінансування не змогли приїхати представники зі всіх районів. «Якщо у попередні роки у нас змагалися читачі зі всієї області, то цього року лише з 3 районів і міста Тернополя, - зауважила вона. але самі учасники були неперевершеними і всі заслуговували на отримання звання кращого читача».
    За словами Надії Новіцької, ще 2-3 роки тому бібліотекарі попереджували, що комп'ютер витісняє книгу і діти надають перевагу електронним версіям. Сьогодні ж, як показує досвід, батьки зрозуміли шкідливість надмірного захоплення комп'ютерами. тож діти, всім на радість, починають повертатися до книги.
    В організації обласного туру конкурсу «Найкращий читач україни-2011» посприяла Тернопільська обласна організація Товариства «Червоного хреста».
 
Яніна Чайківська.