Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей

 
Тернопільське озеро
Льодом убралось...
І нам перейти його
Вмить забажалось —
До другого берега,
Із краю в край...
Місяцю ясний,
Нам путь осявай,
В поміч поклич собі
Яснії зорі...
...Шкода, що озеро
Менше за море...


                                                                           М. Баліцька



      Тернопільський став або Тернопільське озеро (до 1991 — Комсомольське озеро) — велика штучна водойма в Тернополі, створена на місці боліт на річці Серет.

     
                                                                Тернопільський став. Вид на центр Тернополя

    За площею Тернопільський став відповідає тернопільському Східному масиву.

Будівництво ставу

   Тернопільському ставу приблизно стільки ж років, як і місту Тернополю: Ян Тарновський, засновник Тернополя і власник фортеці, 15 березня 1548 року отримує привілей на будівництво греблі та створення ставу. Збудовано водойму в заплаві річки Серет як оборонну ланку від нападів турків і татар, що забезпечує фортеці Тарновського ще більшу неприступність.

     Межі ставу всередині XVI століття встановлювалися: від Кутківець до Тернопільського замку з заходу на схід. Уздовж львівської дороги, що виходила із однойменної брами, було збудовано високу греблю. У привілеї 1550 року Ян Тарновський серед інших повинностей міщан зазначає, що в їх обов'язки входить направа греблі великого ставу, водоспуску і лотоків. Спуск ставу давав що три роки прибуток 16-24 тисячі золотих. У той час довжина ставу становила 7 км, ширина — 2-3 км.

   Став і мав значне господарське значення: у XVII столітті на ньому працювали чотири млини, що приносило великі прибутки місту, а в самому озері розводили рибу: щуки, окуні, коропи, карасі та інші види. Уже на початку ХХ століття водойму взяв у оренду тернопільський підприємець Володимир Трач, який експортував рибу до Польщі.

Занепад Тернопільського ставу

    Став у минулому часто зазнавав занепаду, зазвичай під час татарських і турецьких нападів. Проте найбільше занепав став у міжвоєнний період ХХ століття, коли Тернопіль перебував під польською владою: у водоймі був низький рівень води — вода була замуленою, став густо заростав.

    До середини ХХ століття між Старим замком та Надставною церквою існував найдавніший район Тернополя — Підзамче, де знаходився і міський ринок, від якого походить назва сучасної вулиці — Старий ринок. На Підзамчі мешкали переважно ремісники та рибалки. У наш час ця історична місцевість не збереглась: залишились лише два будинки, що колись оточували ринок, та кілька будинків на вулиці Над ставом.

Комсомольське озеро


 Під час Другої світової війни Тернопільський став був повністю знищений. У п'ятдесятих роках минулого століття відбувається масштабна відбудова Тернополя — і, коли було прийнято рішення про підпорядкування всіх водних ресурсів місцевій владі у 1956 році, Тернопільський став почали відновлювати. Тоді було збудувано нову греблю — і рівень води став вищим, ніжраніше. Нове водосховище зайняло значно більшу площу — понад 300 гектарів, і назвали його Комсомольським озером. Між водоймою та центром міста заклали парк імені Шевченка, який протягнувся вздовж східного берега озера. Було споруджено і острів Кохання.                                                            
                                                                                                                                        
  У 60-х роках пляж біля Старого замку було ліквідовано і збудувано центральну пристань та створено стоянку для теплоходів катерів, яхт і моторних човнів. Широкі сходи, що ведуть до пристані, розділив каскад штучних водоспадів, який назвали у честь головного архітектора міста Гронського — «Сльози Гронського». На березі новоствореної зеленої зони збудували ресторан «Поплавок», з тераси якого відкривається вид на центральну частину міста, а біля ресторану створили новий пляж «Ближній»; неподалік села Пронятин створили ще один пляж — «Дальній». У сімдесятих роках двадцятого століття пристань суден перенесли на протилежний берег міста, де був створений Морський клуб (нині — бар RIVERPOOL).

Розвиток судноплавства                                                                                                               

   У 1968 році в Тернополі з'явився теплохід «Герой Танцоров» (бортовий номер С-541), названий на честь одного з визволителів міста від німецької окупації Григорія Танцорова 1944 року. Саме судно збудоване у 1963 році в Білорусі. Майже п'ять років теплохід ходив по Дністру за маршрутом від Старої Ушиці Хмельницької області до Мельниці-Подільської Тернопільської області. Судно мало назву «Заліщики». 

   У 1965 році на озері з'явився значно менший теплохід, з бортовим номером ПТ-50 («Пасажирський теплохід — п'ятдесятий номер»), збудований у 1964 році за проектом 792А. Відпочиваючі розрізняли теплоходи, які перебували у власності Морського клубу, на «великий катер» та «малий катер». У спекотні літні вихідні ПТ-50 та «Герой Танцоров» разом виходили в рейс, а в більш прохолодний період обидва теплоходи працювали окремо, по черзі. Теплоходи зупинялися біля готелю «Москва», біля ресторану «Хутір», «Дальнього пляжу» та села Пронятин. Останню зупинку скасували під час будівництва пішохідного мосту, який зараз з'єднує «Дальній пляж» та село Біла. Однак теплохід ПТ-50 під мостом може пройти, тому зупинку планують відновити після реставрації судна.

    На початку 1990-х років відомство, якому підпорядковувались теплоходи, розформували, і, щоб зберегти судна від розбазарювання, їх передали в оренду приватній фірмі «Торговий Дім, Тернопіль». Однак нестабільна економіка держави призвела до того, що новий власник випускав у рейс лише один теплохід — «Герой Танцоров». Інший — ПТ-50 не працював. У 2005 році теплоходи передали на баланс комунальному підприємству «Тернопільелектротранс», яке до того обслуговувало випуск на лінії тільки тролейбусів. Після капітального ремонту «Героя Танцорова», який здійснили у 2006 році, йому замінили ходову рубку на нову, зроблену з кузова тролейбуса «Škoda 9Tr». У липні 2009 року розпочалось відновлення теплохода ПТ-50. 13 жовтня 2010 року судно спустили на воду. Планується, що перший рейс ПТ-50 виконає навесні 2011 року.

    У наш час є дві діючі пристані теплоходів: «Центр» і «Дальній пляж». На останній зупинку теплохід робить лише у теплу погоду. Вартість квитка за повне коло (станом на 2010 рік) становить 10 гривень, в один кінець (до «Дальнього пляжу», або тільки звідти) - 5 гривень. Вартість квитка для дітей віком до 10 років - 50% від повної вартості.

Створення парків

   У 1980-х роках благоустрій територій довкола Комсомольського озера не припинявся. За греблею створили гідропарк «Піонерський», який з часом перейменували у «Топільче». А біля підніжжя лісопарку «Загребелля» спорудили готель «Москва». Згодом готелю дали назву «Галичина».
 


 Також на Тернопільському ставі є два острови: «Закоханих» та «Чайка». Поблизу острова «Чайка» є прокат катамаранів.

Флора і фауна

  У Тернопільському ставі водиться багато коропів, сомів та щук. Зокрема, деякі водолази стверджують, що окремі соми досягали довжини до 2-х метрів.

   Є також багато водоростей, переважає жовта водяна лілія, що цвіте наприкінці червня. На заході ставу біля району Пронятин і села Біла росте очерет та різні види верби.

                                                                                             
 

                                                                  На Тернопільському ставі плавають і розмножуються дикі качки і чайки.


  
Великий фонтан

   У 1975 році на Комсомольському озері з'явився великий фонтан, який одразу ж охрестили «Струменем Кородюка» - на честь тодішнього міського голови. Висота центрального струменя сягала 15 метрів, бокових — 5 метрів. Фонтан виконував не лише естетичну функцію, а ще й екологічну. Оскільки в Комсомольському озері вода через відсутність течії попід східними берегами застоювалась, виникла необхідність у будівництві якого-небудь механізму, що міг би її перемішувати. Так і з'явилась ідея спорудження фонтану.

  
    Через великі витрати на його функціонування, водограй працював не щодня, а переважно по вихідних та у святкові дні. У 1990-х роках через економічну кризу фонтан вивели з експлуатації. З 2000-го року фонтан працював лише на Великдень, у День незалежності України та День міста Тернополя. Навесні 2003 року через відсутність належного ремонту конструкцій під час танення криги фонтан затонув. Відновити його було неможливо, тому восени 2007 року коштом спонсорів був встановлений новий.

Фонтан «Спогад»

    Замість старого великого фонтану 23 вересня 2007 року оператор мобільного зв'язку Київстар урочисто встановив та ввімкнув новий фонтан. 11 грудня того ж року було підведено підсумки конкурсу на кращу його назву. Йому дали ім'я «Спогад». У 2010 році фонтан передали на обслуговування КП «Тернопільводоканал».

Спортивні заходи

     В радянський період довкола Комсомольського озера було створено велику відпочинкову інфраструктуру. У серпні 1987 року Тернопіль був центром проведення чемпіонату світу з водномоторних видів спорту.

Перейменування

    Комсомольське озеро перейменували в 1992 році, і з того часу водойма називається Тернопільським ставом, який також називають Тернопільським озером.


 

Острів на Тернопільському ставі
Захід сонця
Тернопільський став зимою
Тернопільський став вечером