Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 
Художня література


  Гофман, Е.Т.А. Крихітка Цахес на прізвисько Цинобер / Е. Т. А. Гофман; худ. В. Єрко; перекл. з нім.: С. Сакидон. Є. Попович. – 3-тє вид. – К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2009. - 320 с.: іл. - (Книги, які здолали час).
















  Маєр, С. Сутінки: роман / пер. з англ. - К.: КМ Pиblishing: Країна Мрій, 2010. - 384 с. - (Сутінкова сага).

  Буття у похмурому містечку Форкс, куди Белла Свон змушена перебратися, спершу видається напрочуд нудним. Аж поки вона не зустрічає загадкового й принадного Едварда Каллена - тоді в її світ вдираються страх і небезпека. Едвард, із його порцеляновою шкірою, золотавими очима, чарівливим голосом і надприродними здібностями, водночас таємничий і звабливий. Досі йому вдавалося зберегти свої темні секрети, та Белла затялася викрити їх. От тільки Белла поки що не усвідомлює: близькість до Едварда ставить під загрозу не лишень її власне життя, а й життя її рідних. Ще трошки - і вороття не буде ...









   Дойль, А. К. Собака Баскервілів: повість [для серед. та ст. шк. віку] / А. К. Дойль; пер. з англ. М. А. Дмитренко; іл. О. А. Літвінова. - К: Школа, 2009. - 240 с.: іл. - (Моя улюбл. книжка).

  «Собака Баскервілів», певно, найвідоміший твір англійського письменника Артура Конан Дойля (1859-1930) про пригоди Шерлока Холмса та доктора Вотсона. цього разу знаменитому детективові вдалося розкрити неймовірно складну справу - вбивство, яке було скоєне у графстві Девоншир. Велику роль тут відіграла легенда про жахливого собаку, що переслідує нащадків давнього шляхетного роду.
 










  Дюма, А. Три мушкетери: роман: [для серед. та ст. шк. віку] / А. Дюма; пер. з фр. О. Столбцов; іл. В. А. Дунаєвої. - К: Школа, 2007. - 544 с.: іл. - (Світ неймов. пригод).

  Роман «Три мушкетери» А. Дюма був написаний у 1844 році у співпраці з Огюстом Маке. У творі йдеться про юного гасконця Д’Артаньяна, сповненого відважних думок підкорити Париж. Його вправність і спритність, життєрадісність і благородство приваблює не лише друзів, але й ворогів, котрі хотіли б бачити цю мужню і вірну людину на своєму боці. Віддані своїм королю і королеві, три мушкетери і Д'Артаньян живуть життям, насиченим змовами, інтригами, поєдинками і подвигами. Вони завжди разом, а їхній девіз «Один за всіх і всі за одного».

 








   Коллоді, К. Пригоди Піноккіо / К. Коллоді; переказ з італ. О. Донічевої ; іл. Ю. Радіч-Демидьонок. - К. : Країна Мрій, 2009. - 272 С. : іл. - (Улюблені книжки).

   Ця повчальна історія про те, як звичайнісінька дерев'яна лялька завдяки наполегливій праці й доброму ставленню до ближніх перетворилася на справжню людину. Однак перш ніж це сталося, ледачому Дерев'яному Хлопчикові довелося пройти важкі випробування й зазнати багато лиха.
Для дітей молодшого і середнього шкільного віку.

 











   Малик, В. К. Князь Кий: роман / худож.-ілюстр. І. І. Яхін; худож.-оформл. Є. В. Вдовиченко. - Харків: Фоліо, 2009. - 282 с. - (Історія України в романах).

   Головною темою творчості відомого майстра української літератури Володимира Малика (1921-1998) була вітчизняна історія, від сивої давнини до наших часів. Дія роману «Князь Кий» відбувається у середині першого тисячоліття, коли після роздроблення держави легендарного гуннського вождя Аттіли його спадкоємці намагалися підкорити східнослов'янські племена.
За цей роман 1983 року письменник був нагороджений літературною премію імені Лесі Українки.

 










   Пісня про Ролянда / зі старофранцузької мови розміром ориrіналу переклав Ігор Качуровський. - Львів: Астролябія, 2008. - 196 с.+ 8 с. ілюстр.

   "Пісня про Ролянда" - французька епічна поема, що стала зразком для численних літературних творів європейського середньовіччя. Основу її складають художньо видозмінені реальні історичні події: розгром у Ронсевальській ущелині ар’єргарду війська Карла Великого. Твір яскраво подає реалії тогочасного суспільства. Новий переклад, автором якого є відомий український письменник і громадський діяч, лауреат Шевченківської премії проф. Ігор Качуровський, виконано за старофранцузьким оригіналом при повному відтворенні його стилістики і розміру.

 









   Бокаччо, Д. Декамерон / Д. Бокаччо; інтерпретація В. Шкляра; худ. Л. Корж-Крадько. - К.: Дніпро, 2006.- 104 с.; іл.

Це не переспів, а сумлінна, хоч подекуди, може, й занадто розкута інтерпретація шедевру світового письменства. Інтерпретація, яка виходить за межі традиційних уявлень про літературний переклад. Свідомий відступ від «букви» оригіналу, на Думку Василя Шкляра, лише допомагає йому зберегти і наблизити до сьогоднішнього читача дух, колорит і красу найхарактерніших новел «Декамерона», Всупереч відомому твердженню, що перекладач поезії є суперником автора, а тлумач прози є його рабом, Василь Шкляр обстоює принцип золотої середини і презентує твір Джованні Боккаччо таким, яким він бачить його очима нашого сучасника.

 


Книги подаровані обласною видавничою радою:


Краєзнавча література


    
Жулковська, О. А. У нас нема зерна неправди за собою: книга 3. / О. А. Жулковська. - Тернопіль: Терно-граф, 2010 - 184 с: іл.

    Дане видання є продовженням двох попередніх книг О. Жулковської під однойменною назвою. У ньому авторка описує подвижницьку працю українських дівчат-патріоток, їхній героїзм, самопожертву і відданість боротьбі за незалежність України.
    Структура книги подібна до попередніх: автобіографія, проілюстрована світлинами з сімейного альбому авторки; перший розділ розповідає про подвиги і увіковічнення таких героїнь як Надія Суровцова, Світлана Харченко, Маруся Тарасенко та ін. У другому розділі висвітлено важливий вплив Софії Русової, Лесі Українки, Слави Куліш на свідомість українського населення під час визвольних змагань. У двох останніх розділах описано історію життя і діяльності жіноцтва у лавах ОУН-УПА, а також розповіді малолітніх дівчат-патріоток, позбавлених повноцінної родини, адже вони - діти визначних героїв-оунівців, зокрема, Оксана Венгринович, Ніна Вірченко і Наталка Осьмак. Окремий компонент видання становлять поезії самої авторки.




  Тринько, А. Ф. Далеке і близьке: спогади журналіста /Анатолій Тринько; ред.-вид. Б. О. Ничик - Тернопіль: Рада, 2008. - 74с.













 Кухарський, В. Такого небо ще не бачило / Роман Кухарський. - Тернопіль: Терно-граф, 2009 - 140 с. – (Корінь і крона; ч. 53)

  
У книзі "Такого небо ще не бачило" юний дослідник із Тернополя Роман Кухарський розповів на основі документів, матеріалів, свідчень очевидців, світлин про чорну сторінку в історії України - про Голодомор 1932-1933 років. Пошукова робота базується на документальних джерелах із фондів Державного архіву в Тернопільській області. Тому-то робота особливо цінна і важлива. Вона проливає світло на жахливі сторінки із нашої минувшини, особливий акцент автор переносить на те, як це жахіття червоної комуністичної доби торкнулося юнаків і дівчат, молоді України, як стоїчно і високо вони долали трагедію родини, села, заплативши почасти найдорожчим - ЖИТТЯМ. Ця книга не залишить байдужим нікого, хто прочитав її від початку до кінця.





  Кіпибіда, З.М. Віват, Америко! : гумор і сатира; пародії; народні усмішки./ З.М. Кіпибіда; післямова І. Демчишин. - Тернопіль: Терно-граф, 2010. - 104 с.

  
У новій збірці члена Національної спілки письменників України Зіновія Кіпибіди "Віват, Америко!" представлені прозові та поетичні твори гумору і сатири, а також народні усмішки, пародії, анекдоти. їм характерна індивідуальна мова персонажів із використанням лексики місцевого люду Тернопілля. Вона відзначається актуальністю піднятих гострих соціальних проблем та своєрідністю їх інтерпретації автором.
Різножанрова палітра збірки репрезентована у чотирьох розділах: "Національна обуза", "Те саме вар'ятство", "Як з цапа молока" та "Постскриптум".








   Волотовська, Н. Берегиня : вірші / Н. Волотовська. — Тернопіль: Навчальна книга - Богдан, 2009. — 128 с.
















 Ковальчук, І.О. Живий у слові: спогади, есе / І.О. Ковальчук. - Тернопіль: Терно-граф, 2008 р. – 312 с.

  Книга спогадів "Живий у слові" - данина пам'яті відомому українському письменнику Петру Ковальчуку, який майже усе своє життя жив і творив у місті над Дністром - Заліщики, що на півдні Тернопілля. Дружина члена Національної спілки письменників України П. Ковальчука, невтомна трудівниця на ниві освіти Ірина Олексіївна, своєю новою пам'яткою-книжкою спромоглася створити образ прозаїка і редактора, митця і людини без зайвого епатажу. її чоловік постає у спогадах не лише дружини, сина, родини, онуків, але й колег по перу, журналістів, педагогів, сусідів, знайомих, близьких... Словом, усі, хто знав Петра Івановича, хто з ним разом працював у районній газеті "Колос" та обласному часописі "Вільне життя", поділилися світлими споминами про цю цікаву і непересічну особистість. І хоч усе своє життя він провів у районному центрі, та про нього не можна сказати, що це був "периферійний" літератор. Навпаки, це був той письменник, який життєві колізії глибинки проектував на всю Україну, бо те, що болить людям із гущі глибокої периферії, - воно ж у ще більшій мірі відповідає болям усього українського народу.
Книга "Живий у слові" присвячується 80-річчю від дня народження відомого українського письменника Петра Ковальчука (1931-1995).


  Павуляк, Я. Дороги додому / Ярослав Павуляк; ред. У. Ванчура. - Тернопіль: Джура, 2009. - 156 с.

















   Березовський, О. Європа-центр (1941-1957): роман / Орест Березовський. - Вид 2-ге - Тернопіль: Терно-граф, 2009. - 356 с.

    Розповідь ведеться у формі хронологічно поєднаних новел з воєнного та не менш драматичного повоєнного життя українців - корінної центральноєвропейської нації, зокрема, її "дітей війни". Історичні події та долі людей різного віку розглядаються через призму національно-визвольних рухів тих часів. Політичні утиски чужинців і свавілля посадовців-яничар деформують світогляди і душевні почуття головних героїв. Зневір'ям і страхом просякнуте все суспільство. Вважаючи всіх завойовників паліями та вбивцями, а їхніх партійних, расових та класових вождів і полководців - хворими на душогубство маніяками, автор відстоює філософію глобального гуманізму. Для широкого кола читачів. Книга видана в авторській редакції.







   Гриб, В. Незакінчена новела...: новели, спогади, есе. / Василь Гриб; Ред.-упор. В. Кіріндась; рец: В. Кравчук, І. Філик. — Тернопіль: Джура, 2010. — 104 с.

 Остання книга письменника-новеліста присвячена нашому сьогоденню.
У нього є те, що сьогодні нам дуже потрібно, — серйозні почуття, виразність думки, чіткість у ставленні до добра і зла.
І те, що він словом не грав, а осягав дещо важливе. Погодьтеся — це заслуговує на повагу... Є кохання — є пристрасть і трагедія.










  Свіжак, Й. Д. Подорожній: поезії / Й. Д. Свіжак. - Тернопіль: Терно-граф. - 2010. - 96 с.

    Напевно, хаотичність і суєтність нашого часу наштовхують сучасних митців на пошуки рівноваги, спокою, тиші. Лірика Йосипа Свіжака позначена філософським началом, яке розгортається у цілісне і змістовне буття, наповнюється метафоричністю та багатозначністю слова.
Поет розмірковує про реалії буття, проблеми суспільного і морально-етичного плану. Мистецькі алюзії надають громадянській ліриці И. Свіжака вишуканості, а іронічні підтексти, своєрідна строфічна будова та специфіка римування - модерності. Але, здається, смислом поезії є майстерно передані почуття і переживання автора, його радість і біль, захоплення і обурення, його внутрішній світ.







   Тучапський, Я. І сміх, і гріх, і сльози: нариси, оповідання / Ярослав Тучапський. Тернопіль:Терно-граф, 2008 - 128 с.

  У прозовій збірці поміщені нариси та оповідання, в основі сюжету яких лежать окремі події української історії: січові стрільці, пацифікація, трагедії воєнних літ тощо. У сатиричних творах, що становлять другу частину збірки, з легкою іронією, що інколи переходить у гострий сарказм, викриваються негативні явища суспільного буття: самогоноваріння, гонитва за наживою, псевдопатріотизм, недавній тотальний дефіцит товарів та ін.










   Кулик, Н. Я витягну із сонця жовту нитку: поезії / Надія Кулик. - Тернопіль: Терно-граф, - 2008. - 48 с.

   У своїй першій поетичній збірці "Я витягну із сонця жовту нитку" тернополянка Надія Кулик намагається висповідатися перед світом за свої жіночі болі та печалі, сподівання і надії. Звертається авторка до теми відродження землі, проблем збереження рідної мови, уболівання за долю України. Чимало творів присвятила поетеса чистому почуттю - коханню.
Книга подається в авторській редакції.
















  Корнієнко Олекса. Щоб нам жито родило: мемуари / Корнієнко Олекса. – Тернопіль: Терно-граф, 2009 - 256 с.

  "Щоб нам жито родило" - збірка спогадів відомого українського драматурга, письменника Олекси Корнієнка. Літопис народного життя на зламі тисячоліть він збагачує новими сторінками - яскравими, глибоко правдивими, перейнятими любов'ю до багатостражденного рідного краю та вболіванням за його долю. І, звісно ж, прилучається читач до таїни народження майбутнього майстра слова за вельми драматичних культурно-історичних обставин, до дива з'яви на світ художнього твору, здатного будити сумління і наповнювати душу світлом. Неабияку вартість становлять у збірці портрети видатних діячів української культури, з якими випало зустрічатися письменникові на своєму довгому віку, а також новели, в основі яких - цікаві життєві історії, колоритні сільські типажі, непрості, часом трагічні людські долі.
Мемуари Олекси Корнієнка - цінна історико-культурологічна пам'ятка, що її залишив нащадкам умудренії літами патріарх за щирим покликом свого напрочуд людяного, раз і назавжди "добром зігрітого серця".



   Омелян, Я. Каталог: живопис, графіка / Ярослав Омелян. — Тернопіль: Джура, 2008. — 96 с.
















  
   Подільська толока: вип. 5: альманах / упор. З.М. Кіпибіда. - Тернопіль, Терно-граф, 2009 - 174 с.

















  Корчемний, В.Г. Хоростківський дендрологічний парк – зелена скарбниця Західного Поділля / В.Г. Корчемний. - Тернопіль: Терно-граф, 2007. - 264 с.

















   Збірник праць. Т. 4. Видатні постаті в українській культурі і науці / Тернопільський міський осередок Наукового товариства ім. Шевченка; ред. кол.: М. Андрейчин, Б. Андрушків, І. Вергелес та ін. – Тернопіль: Рада, 2008. – 380 с.

У науковому виданні розповідається про подорож Т. Г. Шевченка землями Поділля і Волині восени 1846 року за завданням Київської Археографічної комісії під час його другого приїзду в Україну.












  Мельничук, Б.І. Симон Петлюра і Тернопільщина / Б. І. Мельничук, В. Б. Уніят; рец.: М. Алексієвець, Б. Хаварівський. - Тернопіль: Терно-граф, 2009.- 116 с.

  У книзі коротко висвітлено біографічні дані Голови Директорії, Головного отамана військ УНР Симона Петлюри. Вперше систематизовано та подано матеріали, що стосуються періоду його життя, який був пов'язаний із Тернопільщиною.
Щедро ілюстроване документальними світлинами видання буде корисним учителям історії, викладачам, студентам, учням, краєзнавцям, усім, хто не байдужий до історії України, зокрема Тернопільщини.









  Савка, Б. Останні на полі слави: з історії національно-визвольної боротьби кінця 40-х — початку 50-х років на терені Чортківської округи ОУН / Богдан Савка; ред. П. Ктитор. — Тернопіль: Джура, 2009. — 336 с.

  Дане дослідження є продовженням теми національно-визвольної боротьби українських патріотів — членів ОУН, вояків УПА на терені Чортківської округи ОУН (входили сьогоднішні Борщівський, Бучацький, Гусятинський, Чортківський райони) в кінці 40-х початку 50-х років XX ст. Воно є продовженням попередніх наукових розвідок автора, що знайшло відображення у виданих книжках «Забути не маємо права», «А смерть їх безсмертям зустріла», «І могили говорять», «А нас Сибір не доконав». Книжка доповнює багато епізодів, пов'язаних з цією боротьбою на етапі її завершення. У ній об'єктивно змальовуються події, досліджуються конкретні причини наших втрат, поразок, загибелі багатьох відданих Україні, оповитих славою патріотів.






     Дорош, Є. Родина Качалів в історії Галичини / Є. Дорош, В. Слюзар; ред. П. Ктитор, рец. В. Ухач. — Тернопіль : Підручники і посібники, 2010. — 160 с: іл.
















   Садовська, Г. Краяни / Галина Садовська, Влада Собуцька. - Тернопіль, Збруч - 640 с.

   Ця книга - друга в спільному доробку тернопільських журнадісток Галини Садовської та Влади Собуцької. Першу - «Два пера - одна любов» - вони присвятили Тернопільському академічному українському драматичному театру імені Т. Шевченка «епохи Форгеля». А в «Краянах» зібрані розповіді про більш як сотню наших сучасників, відомих людей краю - представників різних професій, які зробили успішну кар'єру, досягли визначних успіхів у праці й творчості, здобули визнання і прославили наш край як в Україні, так і поза її межами. Книга розрахована на широкого читача, а найперше на тих, хто цікавиться сучасною історією краю, людьми, які вписали в неї свої яскраві сторінки.








  Чорнобай, В. Віртуальний портрет сучасника / В. Чорнобай. - Тернопільська обл. адміністрація. - Тернопіль, 2009. - 15 с.: іл.
















   Савак, Б. Викладачі Тернопільського музичного училища імені Соломії Крушельницької: біографічний довідник. / Богдан Савак; Тернопільське музичне училище імені Соломії Крушельницької. — Тернопіль: Терно-граф. — 2008. — 160 с: іл. – (Постаті; вип. 5)

  У книжці-довіднику подано біографічні дані та творчі заслуги викладачів Тернопільського державного музичного училища імені Соломії Крушельницької за весь період його діяльності.
Видання ювілейне, пам'ятне та розраховане для самих же викладачів і студентів училища, мистецтвознавців, краєзнавців, усіх, хто цікавиться життям та діяльністю цього мистецького закладу.








  Стецько, В. Пінзель і Тернопільщина / Віра Стецько; редактор Сергій Ткачов; художній редактор Іванна Кокіль; фотографії: Тарас Іванків, Віра Стецько. – Тернопіль: Підручники і посібники, 2007. – 48 с. - (Тернопільщина мистецька).










  Лежак, П. Троянди надії / Павло Лежак. - Тернопіль: Рада, 2008.

















  Сорока, П. Натщесерце / Петро Сорока; ред.: М. Зубик, Л. Головата, іл. С. Шевчука. - Тернопіль: Астон, - 164с.
















   Гринчак, С. Квіти з тернику: дісентели / Стефан Гринчак. – Тернопіль: Воля 2009.- 196 с.

   Дісентели – своєрідна форма діалогів, що витримали випробування часом. Творити новий жанр - як збирати квіти у тернику - є небезпека бути поколеним. Дісентела як жанр характерна діалогом і такими особливостями новели як стислість викладу й актуальність теми, - тому кожна дісентела є закінченим самостійним твором, котрий, у багатьох випадках, спонукає читача до роздумів.
Наповненість нинішньої епохи комп'ютеризованою інформатикою відбилась і на сучасному літературному процесі, який вражає творчими несподіванками, подеколи навіть і гамою парадоксів. Тож, головно, з цього напрошується висновок: література створює такі форми свого існування, яких потребує життя.







  Шарик, М. Діти війни: спогади. Ч. 1 = Mykhailo Sharik. Children of War: memoirs: Part 1 / Михайло Шарик; передм. М. Шарик; обкл. М. Левицького. - Канада: Вінніпе: Іван Тиктор, 1955. - 126 с. : іл., портр. - (Клюб приятелів укр. книжки. Кн. 26).















  Сачко, Я. Сигла: поезії: вибране / Ярослав Сачко; ред.-упор. Я. Гевко. — Тернопіль: Джура, 2008. — 412 с, арк. іл.

 
   Вибране відомого українського поета Ярослава Сачка, лауреата міжнародної та всеукраїнських літературних премій, складають вірші та поеми з роздумами про Україну і наш нелегкий час. Пропоновані твори не сплутаєш з творами іншого автора. За кілька десятків років літературної діяльності поет розкриває непідробні почуття любові до рідного Бойківського краю, його природи, схвильовано висловлює данину шани борцям за волю України. Поетичним творам притаманна простота і щирість, патріотична наснаженість і невимушеність.









  Словацький, Ю. Листи до матері: вибрані із кременецькими мотивами / Юліуш Словацький; обласний літературно-меморіальний музей Юліуша Словацького в м. Кременець; пер. з польськ. Маргарити Гецевич; [упорядкув. та вступ, ст. Тамари Сеніної; літ. ред. Світлана Винниченко]. - Тернопіль: Терно-граф, 2009. - 248 с. - (Скарби епістолярної спадщини Юліуша Словацького).

     Збірник «Листи до матері» є першим у серії «Скарби епістолярної спадщини Юліуша Словацького». Видання вміщує 27 вибраних листів геніального польського поета Юліуша Словацького (1809-1849), адресованих матері (Саломеї Словацькій-Бекю) з далекої еміграції у рідний Кременець, і вперше пропонує цей діалог українською мовою. Це - достойний дарунок Поетові до 200-річчя із дня народження, а для читача - чудова нагода торкнутися його душі через одкровення із найдорожчою йому людиною.





  Мельничук, Б.І. Зламані мальви: нові новели / Б. І. Мельничук - Тернопіль: Терно-граф, - 2010. - 88 с.

  У цьому виданні репрезентовано нові новели прозаїка, члена Національних спілок журналістів, письменників, краєзнавців України Богдана Мельничука, який належить до десятки кращих новелістів нашої країни.
У книзі - 13 новел, головні герої яких - наші сучасники, жителі села та міста. Це і колишній вояк УПА Данило, і керівник колективного господарства Білюк, і листоноша Палагна, і коваль Циганок, і пенсіонери Мокрина, Тодось, Зонька, Боніфат, Якилина та інші. З великою художньою точністю автор викриває цинізм, корисливість і злобу негативних дійових осіб і водночас заохочує читачів із прихильністю ставитися до органічно правдивих, добродушних, щирих персонажів. У своєрідному стилі написані "батярські оповідки", в котрих зовні легковажні вчинки оповідача розкривають серйозні моральні проблеми на рівні як окремих осіб, так і тих або інших соціальних груп.





  Дорош, Є. Тарас Шевченко на Поділлі і Волині: наукове видання / Євген Дорош. – Тернопіль: Економічна думка, 2002. – 102 с.

  У науковому виданні розповідається про подорож Т.Г.Шевченка землями Поділля і Волині восени 1846 року за завданням Київської Археологічної комісії під час його другого приїзду в Україну.