Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 В бібліотеку надійшли книги випущені на замовлення Державного комітету телебачення та радіомовлення України за програмою «Українська книга»

Книги історичної тематики:


    Акимович, Є. О. Українська культура в історичному вимірі: IX - XVII століття. / Є. О. Акимович. — Одеса: Маяк, 2009. — 496 с.

    Книга охоплює великий період української історії з IX по XVII століття. Автор вважає своєю метою відновити українське культурне поле, розглядаючи нашу культуру в її історичному становленні. У книзі багато уваги приділяється національній духовності, починаючи з праукраїнської Трипільської культури, період Київської держави, великого князівства Литовського, доба Козаччини. Євген Акимович розглядає великі постаті Аскольда, княгині Ольги, Анни Ярославни, Володимира Великого, Ярослава Мудрого, Володимира Мономаха та інші історичні особи.
    Актуальність книги полягає в необхідності дати молодому поколінню можливість поглибленого вивчення української історії, культури, громадської думки.






    Апанович, О. М. Козацька енциклопедія для юнацтва: кн. ст. про іст. буття укр. козацтва / Олена Апанович; упорядкув., текстол. підготов. О. Яремійчук; наук, ред., авт. післямови Ю. Мицик. - К.: Веселка, 2009. - 719 с.: іл.

    Книга присвячена дослідженню одного із найважливіших періодів національної історії - виникненню козацтва, становленню Української Козацької республіки, без якої не змогла б відбутися Україна як незалежна суверенна держава.
    Багато в цій книзі сторінок героїчних, постатей величних і звитяжних, якими ми вправі гордитися, приклад наслідувати, пам'ять про яких свято берегти. Багато тут сторінок трагічних, коли чорна зрада, роз'єднаність козацьких ватажків приводили наш народ до поразки, до руїни. І про це ми не маємо права забувати.
    «Козацька енциклопедія для юнацтва» адресована найширшим читацьким колам, насамперед – допитливому юнацтву – школярам та студентам.






    Голобуцький В. О. Чорноморське козацтво / В. О. Голобуцький; упорядк. та перекл. І. В. Голобуцького; передм. та післям. П. В. Голобуцького. — Дніпропетровськ: Січ, 2008. — 494 с.

    Книга охоплює період останніх десятиліть Запорозької Січі (ліквідована у 1775 р.) і весь час існування Чорноморського козацького війська (1787—1860 рр.), сформованого з колишніх запорожців. У 1860 р. Чорноморське військо було реформоване у Кубанське козацьке військо.
    Головну увагу в цій праці автор акцентує на питаннях соціально-економічної історії чорноморського козацтва.










    Горєлов, М. Є. Держава і цивілізація в історії України / М.Є. Горєлов, О.П. Моця, О.О. Рафальський. – К.: ЕКО-ПРОДАКШН, 2009. – 980 с.

    Автори книги вивчають історичний розвиток населення на території сучасної України від зародження господарства і до сьогодення.
Видання рекомендоване всім, хто цікавиться історичним розвитком України.












    Іліада: [для мол. шк. віку] / упоряд. і переказав В. І. Стеланенко; худож. М. С. Пшінка. - К.: Епсілон, 2009. - 96 с.: іл. - (Міфи і легенди Греції: в 7 кн.; кн.6).

    «Іліада» - шоста книжка серії «Міфи і легенди Греції» про Троянську війну, давньогрецьких богів і героїв у переказі для дітей.














    Костомаров М. І. Історичні постаті / М. І. Костомаров; перекл. І. С. Голуб. — Дніпропетровськ: Січ, 2008. — 618 с.

    До книги відомого історика, етнографа, фольклориста, та письменника М. І. Костомарова (1817 —1885) увійшли яскраві портрети видатних діячів історичного минулого України, а також «Автобіографія» ученого із самобутніми замальовками науково-літературного життя його часу.














    Сегеда, С.П. Гетьманські могили / Сергій Сегеда. – К.: Наш час, 2009. – 440 с. – (Невідома Україна)

    «Згадайте праведних гетьманів: Де їх могили?» - із сумом запитував себе та сучасників Тарас Шевченко на сторінках поеми «Гайдамаки». Справді – де? Чи збереглося місце останнього спочинку славетного гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного? Які таємниці криються довкола поховання Богдана Хмельницького? Як сталося, що гетьман Петро Дорошенко був похований у далекому Підмосков’ї? Де упокоївся Іван Мазепа і чи збереглася його могила? Чому життєвий шлях останнього кошового отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського завершився на Соловках?
    Це далеко не повний перелік запитань, відповіді на які читач знайде на сторінках книги.
    Видання призначене для широкого кола читачів, які цікавляться історичним минулим України.






    Смолій, В.А. Українська національна революція XVII ст. (1648-1676рр.) / В.А. Смолій: В.С. Степанков. – К.: Києво-Могилянська академія, 2009. – 447 с.

    У книзі зроблено спробу представити феномен Української революції XVII ст. та показувати її роль і місце в українській і європейській історії.
Книга розрахована на широкий читацький загал.














    Попович, М. В. Культура: ілюстрована енциклопедія України / Мирослав Попович. – К.: Балтія-Друк, 2009. – 184 с.: іл.

    Автор книги розповідає про видатні і неповторні витвори української культури, збережені історією.
    Книга адресована всім тим, хто цікавиться культурною спадщиною України.











Література з питань мистецтва:



    Івасюк, В. М. Музичні твори: до 60-річчя від дня народження / В. М. Івасюк; упорядн. О. М. Івасюк. – Чернівці: Букрек, 2009. – 292 с.: іл.

    Вперше вийшла у світ книга де зібрано вокальні твори видатного композитора і поета, лауреата Державної премії імені Т. Г. Шевченка, Героя України Володимира Івасюка.
    Книга адресована викладачам і студентам вищих навчальних закладів, учнів фахових шкіл та училищ, а також усіх шанувальників українського музичного мистецтва.










    Клочко, Д. В. Моя Україна: альбом світлин / Д. В. Клочко; передм. Т.В. Компаніченка. – К.: Вища школа, 2009. – 239 с.

    Зі сторінок альбому постає рідна і водночас незвідана земля – Україна: її яскрава різноманітна природа, її унікальні мистецькі та історичні пам’ятки, її щирі, працелюбні, красиві люди. До світлин подано коментарі – історичні довідки, легенди.
    Книга адресована широкому колу читачів.












    Народне зодчество: альбом / авт. тексту та упоряд. Л. Прибєга; фотозйомка А. Прибєги. – К.: Мистецтво, 2009. 320 с.: іл. – (Архітектурні перлини України). – Текст укр., англ., рез. та текстівки рос. і фр.

    Альбом знайомить з унікальними пам’ятками традиційної народної архітектури України. Релігійні зразки храмових, житлових, господарських та виробничих споруд, створених народними майстрами розповідають про глибинне коріння народних традицій Полісся, Прикарпаття і Карпат, Поділля, Середньої Наддніпрянщини, Полтавщини і Слобожанщини, Півдня України.
    Книга адресована архітекторам, історикам, етнографам, широкому колу читачів та всіх тих, хто цікавиться культурною спадщиною України.







    Пархоменко, Л. О. Кирило Стеценко / Л. О. Пархоменко. – К.: Муз. Україна, 2009. – 329 с.: іл., нот.

    З монографії про видатного українського композитора К. Г. Стеценка читач дізнається про його шлях у мистецтво, просвітительську і музично-громадську діяльність, творчі зустрічі й взаємини з М. Лисенком, М. Леонтовичем, Я. Степовим, О. Кошицем та іншими митцями.
    Праця розрахована на студентів музичних навчальних закладів, професійних музикантів, а також широкі кола любителів музики.













    Легендарні села України = The renowed Ukrainian villages / Хю Й. Роглєв, Ю. Д. Бошицький, І. А. Голубаха, Г. Б. Мунін; під заг. ред. Ю. Л. Бошицького; пер з укр. на англ. Г. О. Темчук. – К.: Книга, 2009. – 256 с.: іл.

    У виданні розповідається про історію, легенди, архітектурні пам’ятки відомих українських сіл. Книга ілюстрована унікальними фотографіями природи, будинків, церков, замків, фортець та палаців, портретами відомих людей.
    Видання призначене для збереження реліктів, унікальних пам’яток архітектури та історії цікавих сіл України, що сприяє формуванню національної свідомості та історичної пам'яті українського народу.






Інша відділова література:


    Губарець, В. В. Світ, який не повинен загинути. Людина і довкілля: сучасний аспект. / В. В., Губарець , І. А. Падалка. - К.: Техніка, 2009. - 320 с.

    Викладено найважливіші аспекти сучасного стану навколишнього природного середовища, показано суть процесів боротьби за збереження довкілля в Украіні. понауковому точно й публіцистично розповідається про причини інтенсивного забруднення атмосфери, наголошується на проблемах чистого повітря, питної води, якості фунтів, зелених масивів, невиправданому зникненні малих річок, боліт тощо. Детально аналізуються факти недбалого ставлення людини до рослинного і тваринного світів. Подаються практичні рекомендації щодо запобігання катастрофічним повеням, лісовим пожежам, вміння протистояти спустошливим суховіям, масовим загибелям птахів, риб, рідкісних тварин, а також досвід організації захисту навколишнього середовища.
    Розрахована на широку читацьку аудиторію.




    Дерево життя / упоряд., худ. оформл. В. Ярош. - К.: Успіх і кар'єра, 2009. - 225 с.: іл.

    У книзі описано дивовижний світ міфології давніх слов'ян, усі дохристиянські вірування, пантеон слов'янських богів. стародавні народні свята, легенди і повір'я.














    
    Енциклопедія дитячого свята: сценарії свят / Н. В. Кулинич, Л. В. Савченко. - Харків : Основа, 2009. – 271с.: іл., ноти.


    Чи бажаєте Ви подарувати дитині неповторні спогади про свято? Ця книга відкриє Вам таємницю створення атмосфери очікування свята, що надовго залишиться в пам'яті дитини. У книзі подано змістовний матеріал, який детально відображує всі етапи підготовки дитячого свята: сценарії для різних вікових категорій дітей дошкільного віку, методичні поради щодо організації, розробки творчих занять, вірші, загадки, пісні, цікаві й корисні поради щодо оформлення дитячого свята, зокрема святкового столу.
    Для вихователів, музичних керівників і батьків.







    Єщенко, П. С. Економіка для всіх. / П.С. Єщенко. - К: Вища шк., 2009. - 478 с.: іл.

    Що таке ідеальне суспільство? Чому світ розколотий на багаті та бідні країни? Як взаємодіють власність і влада? Як подолати корупцію? Чим зумовлені світові економічна і фінансова кризи? Чому Україна, маючи в розрахунку на душу населення природно-ресурсного потенціалу в кілька разів більше, ніж розвинені країни, за рівнем соціально-економічного розвитку серед європейських держав пасе задніх? Яка модель економічного зростання сприятиме її відродженню? Ці та інші питання перебувають у центрі уваги політиків, господарників, засобів масової інформації. Відповіді на них нерідко є не лише поверховими, а й популістськими. Як результат - спотворене сприйняття більшістю людей реалій економічного життя і підходу до економічної політики. Доступний і популярний виклад у книзі актуальних економічних теорій, категорій, тенденцій сучасної вітчизняної та світової господарської практики допоможе читачеві сформувати наукове, а не спотворено-стереотипне економічне уявлення.
    Для школярів, ліцеїстів, студентів, учителів, викладачів, фахівців різних профілів знань.



    Клименко, О.П. Крізь вогонь і сльози: альбом / О.П. Клименко. – К.: Прес-КІТ, 2009. – 320 с.: іл. – Укр., англ.

    Альбом правдиво розповідає про «гарячі точки» світу кінця ХХ - початку ХХІ століття. Відвертими фотодокументами автор не лише засвідчує героїзм, мужність, милосердя та самопожертву українських військових миротворців у блакитних шоломах ООН, а й намагається показати, що страждання, які довелося пережити людям під час воєнних та етнічних конфліктів у колишній Республіці Югославія, Африці, на Близькому Сході, всюди однакові…









    Мельниченко, В. Тарас Шевченко в Москві / В. Ю. Мельниченко. - К: Либідь, 2009. - 740 с.: іл. - (Бібліотека Шевченківського комітету).

    У книзі розкрито малодосліджену сторінку Шевченкової біографії - поетове перебування в Москві у 1844, 1845, 1858 і 1859 роках. Автор змальовує життя тодішньої Москви в усіх його побутових і культурних подробицях, подає портрети «освічених москвичів» знайомих Шевченка та життєписи його друзів Осипа Бодянського й Михайла Щепкіна.
    Видання щедро ілюстроване Шевченковими графічними і живописними творами, архівними фотографіями, багато з яких публікуються вперше.
    Для широкого читацького загалу.
   





Художня література:

    
    Антонич, Богдан-Ігор Зелена Євангелія: поезія, драматургія, проза, статті / упоряд., передм., прим. Д. В. Павличка; худ. оформ. М. С. Пшінки. - К.: Веселка, 2009. - 463 с.

    До цієї книжки увійшли майже всі відомі на сьогодні твори видатного митця Богдана-Ігоря Антонича (1909-1937). Пошук нових для yкpaїнcькoї поезії тем і нової форми, неперевершені ліричні мініатюри, релігійні вірші та безпосередні відгуки на політичні події тридцятих років знайде читач у цьому виданні.

   










    Гірник, П. Посвітається : поезії / П. М. Гірник; передм. М. Слабошпицькoго. - 2-ге, доп. вид. - К: Пульсари, 2009. - 376 с. - (Бібліотека Шевченківського комітету).

    Сьогоднішній Гірник – це домежно аскетичний, інколи аж на грані літературного мінімалізму, вельми стриманий на емоцію та голосне слово поет. З усього відчутно, що він давно дав для себе відповіді на всі запитання, йому все зрозуміло в цьoмy світі. Він усьому знає ціну. Поет із повним правом міг би повторити відомі слова Леоніда Первомайського про те, що вірш починається не з великої літери, а з великого болю. Цього безвиводного болю справді багато в творах Павла Гірника. Вдовиний біль і біль сирітства. Біль жертв соцiaльної наруги і біль жорстоко покривджених. А поряд із цим безвиводний сум од усвідомлення безпросвітності й антидуховності того світу, в якому ми приречені існувати.









  Гоголь, Микола. Зібрання творів: у 7 т. / М.В. Гоголь; редкол.: М.Г. Жулинський та ін. - К: Наук. думка, 2008.
    Т. 4: Повісті / упоряд . П.В. Михед. - 2009. - 232 с.

    До четвертого тому видання творів Миколи Гоголя увійшли повісті 1835-1842 років, зокрема "петербурзькі" повісті - "Невський проспект", "Портрет", "Записки божевільного", "Ніс" і "Шинель".     У коментарях представлена бібліографія перекладів окремих творів письменника українською мовою.

   











     Гоголь, Микола. Зібрання творів: у 7 т. / М.В. Гоголь; редкол.: М.Г. Жулинський та ін. - К: Наук. думка, 2008.

    Т. 5: Мертві душі /упоряд. П.В. Михед. - 2009. - 360 с.

    До п'ятого тому видання творів Миколи Гоголя увійшли перший том поеми «Мертві душі» та пізня редакція окремих глав другого тому, які збереглися. У коментарях представлена бібліографія перекладів поеми українською мовою.

 











     Гончар, О. Т. Твори: в 12 т. / О.Т. Гончар; НАН України, ін-т л-ри ім.Т.Г. Шевченка; редкол.: М.Г. Жулинський та ін. - К: Наук. думка, 2001.
    Т. 8: Мала проза. Коментарі / упорядкув. та комент. Н.Г. Баштової. - 2009. - 496 с.

   До восьмого тому творів Олеся Гончара увійшли заново відредаговані автором "Модри Камень", "Весна за Моравою", "Березневий каламут", "Маша з Верховини", "На косі", "Кресафт", "Магда", "Ода тій хаті, що в снігах", " Корида", "Геній в обмотках", "Пізнє прозріння", "Жінка в сірому", "Двоє вночі", "Летять усміхнені птиці", "Чорний яр", "За мить шастя", незакінчена повість "Білий лотос" та вибране із творчих задумів письменника.









    Дімаров А. А. На коні й під конем: повість / А. А. Дімаров; худож.-оформлювач Є. В. Вдовиченко. - Харків: Фоліо, 2009. - 319 с. - (Укр. літ.).

    Відомий український письмедник Анатолій Дімаров народився у 1922 році у Миргороді на Полтавщині. Пережив страшні роки голодомору, у Велику Вітчизняну воював на фронті, був командиром партизанського загону, має кілька поранень. Увесь цей життєвий досвід пізніше відбився в творах письменника. У 1982 році за досягнення в галузі літератури він був удостоєний Шевченківської премії.
    Анатолій Дімаров написав кілька захоплюючих книжок для дітей, серед них і автобіографічна повість «На коні й під конем» - весела історія про збитошного хлопця, з яким увесь час трапляються кумедні пригоди.









    Дрозд, В. Листя землі: у двох кн. Книга 1. / Володимир Дрозд. - К: Києво-Могилянська академія», 2009. – 703 с.

    Перед нами - правдива, чесна і багато в чім незвична для читача книга, бо замислювалася вона автором як своєрідна українська Книга буття. Книга про долю поколінь, які стали творцями і жертвами незнаного досі в історії за його масштабами і глибиною соціального досліду.
    В епічному романі «Листя землі», що здобув Державну премію України ім. Т. Г. Шевченка (1992), немає готових відповідей на болючі запитання, немає й звичної для нас викладу історичних подій, оскільки розрахований на читача, обізнаного з перебігом вітчизняної історії за останні сто років. Кращі сторінки книги – це діалог митця з вічністю, з Богом і - з часом, неповторним, невмирущим. Проте в романі є тернистий шлях народу впродовж трагічних десятиліть аж до великої біди нашої - Чорнобиля, є сходження народу по крутих параболах історії до духовного, соціального, національного прозріння.
    Розраховано на широке коло читачів.







    Іванченко, Р. Золоті стремена: романи. / Раїса Іванченко. - К: Дніпро, 2009. - 840 с.: фото.

    Це видання розпочинає серію історичних романів «Золоті стремена» відомої української письменниці, лауреата Шевченківської премії, заслуженого діяча мистецтв Раїси Іванченко, присвячених Київській Русі.
    До цієї книги увійшли два романи із тетралогії про Поляно-Руську Подніпровську державу - «Зрада, або Як стати володарем» та «Отрута для княгині».

 








    
    Українка Леся Нехай мої струни лунають... : вибрані поезії / Леся Українка; [упорядкув. і перед. сл. Н. Г. Сташенко]. - Луцьк: Волинська обласна друкарня, 2009. - 224 с. +7 іл.

    Поезія Лесі Українки - потужна складова духовної скарбниці нашого народу та світової літератури. Діапазон її лірики надзвичайно широкий, адже в ній роздуми про сенс життя і призначення людини, мрії про світлу будущину, твори про громадянську мужність, боротьбу проти духовного рабства і байдужості, місію митця і призначення мистецтва. В епіцентрі її поетичного світу - доля України. Водночас щирістю почуттів і глибиною думки захоплює читачів пейзажна та інтимна лірика поетеси.
Збірка складається із семи розділів, назви до яких дібрано за рядками творів Лесі Українки, що розкривають ідейно-тематичну наповнюваність уміщених текстів.
    Видання вибраних поезій Лесі Українки «Нехай мої струни лунають...» розраховане на школярів, студентів, усіх, хто любить поетичне слово.
    
    




    Чухліб, Василь Неслухняний Гарбузик: казки: для дошк. та мол. шк. віку / В. Чухліб; худож.: К. Іванова - К.: АВІАЗ, 2009. - 32 с.; іл.

    













    Шевченко Т.Г., Шіллер Ф., Українка Леся, Гейне Г. = Schewtschenko T.G., ScllilIer F., Ukrainka Lesja, Неіnе Н. Вірші - Gedichte. - Дніпропетровськ: Січ, 2008. - 241 с. – Укр, нім.
    У збірнику вміщено лірику видатних українських та німецьких поетів Тараса Шевченка (1814-1861), Фрідріха Шіллера (1759-1805), Лесі Українки (1871-1913), Генріха Гейне (1797-1856) в оригіналі та в перекладах німецькою та українською мовами.
 













Книги подаровані видавництвами, авторами і читачами.

Баліцька, М. Веселкове диво: п’єса / Марія Баліцька. – Тернопіль: Горлиця, 2009. – 48 с. : іл.

Баліцька, М. Й. Калинова душа: оповідання, новели, замальовки / М. Й. Баліцька; мал. Т. Кузнецова. - Тернопіль: Збруч, 2008. - 80 с.: іл.

Баліцька, М. Й. Сонце над Серетом / М. Й. Баліцька; передм. В. Вихрущ. – Тернопіль: економічна думка, 1998. – 160 с.: іл.

Бандурка, І. П. Словосповідь, або Вільні вірші Володимира Барни: літературний портрет / Іван Бандурка. Тернопіль: Терно-Граф, 2009. – 184 с.6 іл. – (Мистці Тернопілля. Ч. 3)

Барна, В. А. Храм вічності душі: вибране / Володимир Барна; передм. М. Ткачука; худ. І. Горбачевська. – Тернопіль: Лілея, 2008. – 216 с. – (Світова духівниця українства. Ч. 8)

Безкоровайний, В. В. П’єси на українські теми для фортепіано в чотири руки / Василь Безкоровайний; Держ. організ. «Всеукраїнський інформ. центр», НТТ Василя Безкоровайного; упоряд. В.Безкоровайний; передм. Л. Новосядла. – Сімферополь: Таврія, 2009 – 48 с.: нот., портр.

Безкоровайний, В. В. Сонати для фортепіано: пед. репертуар з курсу «Основний музичний інструмент (фортепіано)» / Василь Безкоровайний; Мін. освіти і науки; Дрогобицький ДПУ ім. І.Франка; Наук. т-во В. Безкоровайного; упоряд. В.Безкоровайний; передм.: О. Німилович, У. Молочко. – Сімферополь: Сімф. міська друкарня, 2008. – 48 с.: нот.

Безкоровайний, Є. І. Душа, як сонце: поезії / Євген Безкоровайний; худ. Є. Удін, оформ. О. Качало. – Тернопіль: Горлиця, 2006. – 136 с.: іл.

Булавко, В. Три Півники: п’ять казок на дитячий візок: [для дошк. та мол. шк. віку] / Віталій Булавко; худ. С. Павленко. – К.: Вус, 1998. – 11 с. : іл.

Волотовська, Н. Берегиня: вірші / Наталя Волотовська. – Тернопіль: Богдан, 2009. – 128 с.

Головин, Б. П. Блаженні священномученики Тернопілля / Богдан Головин; Тернопільський осередок ім. Шевченка; передм. о С. Козака; за ред. С. Костюка. – Вид. 2-ге, випр., доповн. – Тернопіль: Терно-граф, 2010. – 88 с.: портр.

Гриб, В. Г. Незакінчена новела…: новели, спогади, есе / Василь Гриб. – Тернопіль: Джура, 2010. – 106 с.: портр, фотогр.
Субчак, А. М. В степу Панталиха. / Антін Субчак. – Тернопіль: Лілея, 2009. – 12 с.

Гринько, А. Далеке і близьке і спогади журналіста / Анатолій Тринько. – Тернопіль: Рада, 2008. – 74 с.

Гуменюк, М. В. Відсію з пам’яті кукіль: поезія / Марія Гуменюк; передм. Б. Бастюк; оформ. О. Розвадовського. – Тернопіль: Лілея, 2008. – 80 с.: іл.

Гуменюк, М. В. Дорога додому: вірші / Марія Гуменюк. - Тернопіль: Підручники і посібники, 2005. – 48 с.: портр.

Донцов, Д. І. Хрестом і мечем: твори / Дмитро Донцов; упоряд. О. Баган. – Тернопіль: Рада, 2010. – 316 с.

Дудар, Є. М. Вибрані твори у 2-х томах: Т. 1. Профілактика розуму / Євген Дудар. К.: Ярослав Вал, 2003. - 351 с.: портр.

Жулковська, О. У нас нема зерна неправди за собою. Кн. 3 / Ольга Жулковська. – Тернопіль: Терно-граф, 2010. – 184 с.

Конституційний Акт, прийнятий 5 квітня 1710 року під керівництвом Гетьмана Пилипа Орлика / передм. І. Матієшина. – Львів: Професійна ліга, 2010. – 32 с.

Кравчук, В. Я. Спопеліле озеро: вибране / Володимир Кравчук; передм. В. Барни. – Тернопіль: Терно-граф, 2010. – 108 с. (Світова духовниця українства. Ч. ХІ)

Курінь № 11: Літературно-мистецький альманах / Вид-во Галицько-Волинського Братства, Тернопільська обл. організація НСПУ; гол. ред. І. Потій; іл. М. Дмітруха. – Тернопіль: Навч. кн. – Богдан, 2010. – 160 с.: іл.

Львівська, С. О. Чарівні пиріжки Червоної Шапочки: казка навпаки: про добрих Вовка і бабу Ягу та злого Зайчика / Світлана Львівська, Богдан Мельничук; худ.: М.Касьян, Ю.Мороз. – Тернопіль: Терно-граф, 2010. – 40 с.: іл.

Малецька, Л. М. Розсипаний обрій: поезії / Любов Малецька; передм. Є Безкоровайного. – Тернопіль: Терно-граф, 2009. - 120 с.

Мацюк, В. Л. Молитва: пісні, рубаї, поезії / Володимир Мацюк. – Тернопіль: підручники і посібники, 2010. – 304 с.: нот., портр.

Павуляк, Я. Дороги додому: поезія / Ярослав Павуляк. – Тернопіль: Джура, 2009. – 156 с.

Пачовський В. В пам'ять гетьмана Івана – Мазепи і битви під Полтавою (1709) / Василь Пачовський. – Івано-Франківськ: Грань, 2003. – 36 с.

Поетична Шевченкіана Тернопілля / упоряд., передм. Б. Бастюк. – Тернопіль: Терно-граф, 2007. – 120 с.

Попадюк, О. Крива люфа / Олексій Попадюк. –Тернопіль: Підручники і посібники, 2010. – 448с.

Савчук, Л. П. Підростай, Іваночку: вірші: [для дошк. віку] / Людмила Савчук; худ. Софія Скачко. – К.: Веселка, 1990. – 16 с.

Сасчук, Л. П. Смачний малюнок: вірші / Людмила Савчук; худ. В. Харченко. – Х.: Школа, 2007. – 80 с. – (Золота колекція української поезії для дітей)

Світовий, Б. Л. Почуття любові і поваги: поезія / Богдан Світовий. – Тернопіль: Астон, 2010. – 47 с.

Семеняк-Штангей, В. Сила ангельської пір’їни: акварельна матриця / Валентина Семеняк-Штангей. – Тернопіль: Антон, 2010. – 304 с.

Сорока, П. Дух і форма, або Іван Мердак: мистецький силует / Петро Сорока. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2005. – 126 с.

Спогади про Івана Гнатюка / упоряд. П. Сорока. – Вид. 2-ге, доповн., розшир. – Тернопіль:Астон, 2010. – 200 с.

Тернопіль – місто для життя: міський екологічний бюлетень № 5 / авт.: Г.М. Лопух Л.Г. Гринчишина, С.Я. Молодецька; Тернопільська міська рада, відділ екологічної безпеки управління житлово-комунального господарства та екології Тернопільської міської ради. – Тернопіль: Мальва-ОСО, 2009. – 131 с.

Ткачук-Гнатович, Т. Поезії / Тамара Ткачук-Гнатович. – Вид. 2-ге, доповн. – Тернопіль: Терно-граф, 2010. – 108 с.

Ткачук-Гнатович, Т. Розхитаю дорогами обрій: поезії / Тамара Ткачук-Гнатович. – Тернопіль: Терно-граф, 2010. – 80 с.

Ткачук-Гнатович, Т. У бабусинім дворі: вірші: [для дошк. віку] / Тамара Ткачук-Гнатович. – Тернопіль: Терно-граф, 2010. – 16 с.

Хом’як, В. На прузі леза / Володимир Хом’як. – Тернопіль, 2010. – 382 с.: нот.

Янченко, В. А. Казки: в 3 т. / Віра Янченко; худ. А. Косупа. – Вид. 2-ге. – К.: Рід, 2009. –
Т. 1: Сузіря сон-трави. – 358 с.
Т. 2: Гніздо рай-птиці. – 555 с.
Т. 3: Очертина. – 439 с.