Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
Бережанщина… Мальовничий куточок Тернопілля, який часто називають Подільською Швейцарією за своєрідний і неповторний природний ландшафт та місцерозташування. Районному центру місту Бережанам нещодавно виповнилось 625 років.
Це чарівне місто є державним заповідником, перлиною архітектури, землею стрілецької слави. Прикрасою міста стали швидкоплинна річка Золота Липа та гора Лисоня.
Бережанська земля багата талановитими людьми та історичними подіями. З нею пов’язана творча діяльність багатьох відомих письменників, громадських діячів, історичних особистостей, діячів культури і мистецтва, які відомі не лише в Україні, але і за її межами.
Серед них науковці, письменники, громадські діячі, вчені:
- професор Михайло Лепкий,
- Зенон Кузеля,
- о. Григорій Качала,
- Михайло Яцків,
- проофесор Михайло Чайковський,
- о. Петро Смик,
- Антін Чернецький,
- брати Лотоцькі,
- Франц Коковський та багато інших.
Тут формувалася національна свідомість журналіста, талановитого поета, прозаїка, драматурга, критика видавця, громадського діяча Левка Лепкого. Його стрілецькі пісні “Чуєш, брате мій…” увійшли у антологію “Стрілецької Голгофи”.
Займався творчістю та педагогічною діяльністю у місцевій гімназії відомий історик літератури, видавець, педагог, художник, мистецтвознавець, поет, прозаїк, перекладач, автор відомих історичних оповідань, нарисів і романів:
“Крутіж”, “Мотря”, “Полтава”, “Сотниківна”, “З під Полтави до Бендер”, дійсний член товариства імені Т. Шевченка Богдан Лепкий.
Творила своєрідний літопис народного життя авторка численних жанрових композицій, пейзажів, натюрмортів, офортів, дереворитів, альбомів акварелей Оксана Кульчицька. Її роботи “Довбуш”, “Зима”, знаменитий цикл “Українські письменники” значно наблизили наше малярство до Європи. А ілюстрації до “Слова о полку Ігоревім”, “Тіні забутих предків”, “Лис Микита”, увійшли до золотого фонду української книжкової ілюстрації.
В різні роки на Бережанщині побували поет М. Шашкевич, письменники А. Чайковський, М. Яцків, М. Рудницький, О. Маковей та багато інших.
Багатогранні набутки талановитих особистостей, вихідців з Бережанського краю, тріумфально повертаються в сучасне духовне буття, культурний ренесанс краю, завдяки сподвижницьким зусиллям та ентузіазму земляків, - патріотів, краєзнавчо-пошуковій діяльності історико-краєзнавчих музеїв, товариств “Краєзнавців”, громадських організацій, бібліотек.
Історичне минуле Бережанщини відображене в місцевому музеї та музеї Братів Левка і Богдана Лепких, книжкових і періодичних виданнях, архівних документах, спогадах, літературних пам’ятках, унікальних архітектурних пам’ятках краю.
Чільне місце у збереженні традицій, звичаїв, літературних пам’яток краєзнавчого змісту та їх поширенні серед читачів-дітей належить центральній бібліотеці для дітей. Тут набуто певного досвіду співпраці з музеями, школами, гімназіями, об’єднаннями краєзнавців, клубами за інтересами, товариствами, які не байдужі до своїх родинних коренів, історії і традицій Малої Батьківщини – Бережанщини. Вони прививають любов до краю молодій генерації українців. Надають свої багаті краєзнавчі ресурси для користування вчителям, батькам, вихователям, історикам, науковцям, студентам.
Робота проводиться під девізом “Хто не знає свого минулого, не вартий майбутнього, хто не відає про славу своїх предків, той сам не вартий пошани”.
Колектив Центральної бібліотеки для дітей у місті Бережанах очолює Чибрас Ольга Володимирівна, яка навчалася у Київському державному інституті культури. До неї тут працювала ентузіаст бібліотечної справи, творча і невтомна особистість Ганас Тетяна Василівна. Вона і понині не залишається байдужою до бібліотечних справ, бо любить і дітей, і книги.
Підтримуються краєзнавчі традиції в бібліотеці і нині, а Ольга Володимирівна знаходить в цьому розуміння серед працівників дитячої книгозбірні, серед яких:
Міляр Данути Іванівни, яка працює в колективі більше 30 років, Балюх Марії Миколаївни – бібліотекаря відділу обслуговування читачів-дітей 7 - 9-х класів, Хміль Ганни Михайлівни – бібліотекаря відділу обслуговування читачів-дітей 5 - 9-х класів.
Саме вони прагнуть до того, щоб кожен читач якомога більше знав про часточку землі, яка називається Бережанщиною.
Центральна бібліотека для дітей розміщена у 4-х кімнатах, одна з яких – це читальний зал, розрахований на 30 користувачів. Щороку книгозбірня обслуговує понад 3 тисячі користувачів, які понад 30 тисяч разів відвідують її (в середньому по 10 разів на рік) і прочитують біля 64 тисячі екземплярів книг та періодичних видань різноманітної тематики, серед яких понад 6 тисяч екземплярів становлять видання краєзнавчого змісту.
Привабливо оформлений довідково-бібліографічний аппарат бібліотеки, розташована “Краєзнавча картотека”, краєзнавчий куточок “У серпанку століть величаво стоять Бережани”. Поряд з книгами тут відображені брошури, буклети, вирізки, ілюстрації, фактографічні матеріали, рідкісні краєзнавчі видання, подарунки від письменників, поетів України, які побували на Бережанщині.
В бібліотеці широкий вибір історичної літератури:
М. Грушевського, М. Аркаса, М. Костомарова, О. Субтельного, Д. Яворницького, М. Драгоманова, книг сучасних істориків, науковців і В. Скуратівського, В. Качкана Д. Чижевського та інших авторів.
Чималий вибір енциклопедій, довідників, словників, посібників, які допомагають бібліотекарям і читачам у пошуковій та довідковій роботі з краєзнавства. Нещодавно бібліотека одержала цінне видання – книгу М. Котляра “Данило Галицький: Біографічний нарис”, а також – “Галицько-Волинська Держава ХІІ – ХIV століття” та інші видання, які розширюють історико-краєзнавчу палітру книжкових ресурсів книгозбірні.
Література по краєзнавству наближена до читача, адже у фонді виділені теми: “Люби і знай свій рідний край”, “Сторінки історії краю мого”, “Чарівний світ природи Бережанської землі”, “Біографія рідного краю”, “Літературно-мистецька Бережанщина”, “Поети і письменники – наші земляки”. У книжковому фонді для дітей-читачів 5 – 7-х та 7 – 9-х класів відкриваються виставки-персоналії:
- “Левко Лепкий – боян стрілецької слави”;
- “Маркіян Шашкевич – сівач новітньої доби”;
- “Богдан Лепкий в духовній історії України”.
Доповненням до багатого книжкового фонду літератури про рідний край є тематичні досьє та папки газетно-журнальних матеріалів:
- “Українські січові стрільці”,
- “Український народний Рух на Бережанській землі”.
- “Українська символіка”
- “Символи міста Бережан”
- “Бережани очима сучасників”.
Для читачів молодшого шкільного віку ефективними в пізнанні рідного краю стало проведення вікторин-екскурсій по місту:
- “Рідне місто моє, Бережани”
- “Пам’ятники мого міста розповідають”.
-виставок-вернісажів:
- “Коли оживають мелодії” (за участю автора пісень про місто Бережани Івана Миськіва)
- “Місто Бережани – очима об’єктиву”
- “Любимі куточки міста Бережан – очима дітей” та інші.
Бібліотека плідно співпрацює з музеями міста: музеєм книги, музеєм Левка і Богдана Лепких. Зокрема, спільно проведено літературно-мистецькі вечори: “Лев Лепкий в духовній історії України” (присвячений 115-ій річниці від дня народження поета).
В цьому заході активну участь приймав Богдан Кусень – лауреат обласної премії імені Братів Левка та Богдана Лепких, голова Товариства ім. Б. Лепкого.
Науково-практичну конференцію “Богдан Лепкий – український письменник, учений, митець” було проведено спільно з середньою загальноосвітньою школою №3 м. Бережан для шкіл міста та учнів навколишніх сіл.
Бібліотека взяла участь у районному святі пісні і слова “Заквітчене музикою Лепківське слово”.
Активізувалась робота з популяризації народних свят, обрядів і традицій. В бібліотеці розгорнуті книжково-ілюстративні експозиції:
- “Обряди та звичаї українців” (для учнів 5-9 класів);
- “З джерела народного” (для учнів 1-4 кл.);
- “Традиції і обряди на Бережанщині” (для учнів 7-9 кл.)
- “Родинні традиції нашого краю”;
- “Наша пісня, наша дума не вмре, не загине”.
Практикується виставка-вікторина:
- “Заняття, промисли, ремесла на Бережанщині”.
Проводиться щорічне районне фольклорне свято:
- “Мова барвиста, мова багата, ніжна і тепла як батьківська хата”, на яке запрошують дітей-початківців, обдарованих літературним талантом.
Активно співпрацює бібліотека з історико-краєзнавчим музеєм, адже тут плідно і творчо працює клуб вишивальниць, яким керує член Спілки мистецтв >України, володарка “золотих” рук Марія Іванівна Гарап’юк.
Центральна районна бібліотека для дітей, приймаючи участь у обласній краєзнавчо-пошуковій естафеті “Золота родина Тернопілля” якраз і зробила презентацію клубу вишивальниць для широкого кола громадськості Тернопільщини. А якими прекрасними і неповторними є витвори невтомних рук вишивальниць, які радують очі не тільки земляків, але і своїх співвітчизників у далекій Канаді та Америці.
При бібліотеці діє міні-театр “Я і казка” який у минулому році показав 7 вистав і літературних п’єс та казок для дітей шкіл міста та навколишніх сіл Бережанського району. Серед них: казка Б. Лепкого – “Кривенька качечка”, “Про Ксеню і дванадцять місяців”, підготовлено Різдв’яний вертеп – “Зійшла зоря над Вефлеємом”, театральне свято для малечі – “Хто, хто Миколая любить” та інші.
Проводячи інформаційно-бібліографічні заходи: Дні інформації, перегляди, ігри-подорожі за бібліографічними покажчиками, бібліотека знайомить дітей з сучасними діячами культури Бережанщини, зокрема такими як: В. Подуфалий, В. Савчук, Т. Мороз, С. Даньків, Я. Мазурак, Н. Волинець, Б. Тихий.
Чимало матеріалів зібрано про патріотичні родини Старухів, Орликів, Коковських.
Ці краєзнавчі матеріали збираються для випуску бібліографічного покажчика літератури “Бережанський рідний край”, який з’явиться незабаром.
Для дітей, які захоплюються краєзнавчою літературою складаються рекомендаційні списки літератури на теми:
- “Люби і знай свій рідний край”;
- “Нашому роду, нема переводу”;
- “Екологія навколишнього середовища” та інші;
Багатий матеріал зібраний у краєзнавчій картотеці “Мій рідний край”. Діти знаходять тут багаті відомості про історичне минуле краю, про видатних діячів, про події визначних змагань УСС, УПА, про славу Стрілецької гори Лисоні, про болючі сторінки історії краю під час Другої Світової війни, тощо.
При бібліотеці створено гурток “Юні краєзнавці” за результатами попереднього анкетування в ньому захотіли взяти участь більше 25 читачів-дітей.
Тут поряд з цікавими зустрічами, презентаціями яскравих особистостей краю проходять “захисти” читацьких формулярів на теми:
“Мій край Бережанський”, який презентувала Іванна Бобрик, учениця 8 класу,, ЗОШ №1;
а також “Сторінками історії” за читацьким формуляром Третякова Андрія, учня 6 класу ЗОШ №2;
“Прекрасний світ природи Бережанщини”-учениці 5 класу гімназії Лещишин Світлани.
Активно співпрацює бібліотека з вчителями, батьками, громадськими організаціями, які допомагають успішніше вирішувати життєво-необхідні проблеми дитинства. Вони приймають посильну участь у заходах, які ініціює книгозбірня для своїх користувачів з питань краєзнавства та знайомства учнів з життям краю у всіх його проявах, заохочують до пошукової роботи та популяризації цих знань.
Серед них найактивнішими стали педагоги та батьки: Сікорська Галина, Голод Надія, Кузьмінчук Любов, Троян Тетяна, Когут Віра.
Особливу підтримку відчувають бібліотекарі від районного комітету у справах сім’ї та молоді, який очолює М. Проців.
Краєзнавча діяльність бібліотеки, безсумнівно, виховує у дітей патріотизм, любов до рідного краю, рідної землі та її людей. Цьому сприяє і атмосфера довіри, щирості, творчості, доброзичливості, що панує в Бережанській центральній бібліотеці для дітей.