Книгоманія / Автор дарує книгу / Мельничук Богдан

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 
    
Богдан Мельничук
 

     Мельничук Богдан Іванович, письменник, редактор, журналіст, краєзнавець, народився 2 серпня 1952 в с. Молотків Лановецького району Тернопільської області.
    Заслужений діяч мистецтв України 2008, Лауреат всеукраїнських літературно-мисьтецьких премій ім. І. Блажкевич 1994, братів Богдана і Левка Лепких 2000, У. Самчука 2002, літературної премії ім. Ірини Вільде 2008 (м. Львів) та обласної премії ім. С. Дністрянського 2003, дипломант обласної премії ім.В. Вихруща 2002.
Член національних спілок журналістів 1980 та письменників України, Національної спілки краєзнавців , Наукового товариства ім. Т. Шевченка всі 1998. Почесний краєзнавець України 2008, медаль ВУТ "Просвіта" "Будівничий України" 2008.
    Закінчив факультет журналістики Львівського держуніверситету ім. І.Франка 1974. Працював у редакціях Лановецької районної газети Тернопільської області, газет "Вільне життя" і "Тернопіль Вечірній" (обидві м. Тернопіль), у Державному архіві Тернопільської області, був на громадській роботі. Згодом головний редактор Тернопільського обласного управління у справах преси і інформації 1989-1993, видавництва Тернопільського національного економічного університету "Економічна думка" 1998-2003, літературно-мистецької і культурологічної газети "Русалка Дністрова " (від 1992 донині) і журналу "Тернопіль" (від 1994 донині). Він 2003 донині заступник голови редакційної колегії Тернопільського Енциклопедичного Словника, його головний науковий редактор.
    Видав 25 своїх книг драматургії, прози й поезії, у т.ч. "Вибрані новели" 1999, збірки новел "Професор і бичок Бамбурка" 2002, "Скрипка від старого" 2004, "Яр" 2007, "Зламані мальви" 2010, "Зек, вождь і Гарсіа Лорка" 2010, "Суд без суду" 2010, вірші з паралельним перекладом мовою есперанто "Крапелини-плюс" 2000, 2002, "Нові крапелини" 2002, поезії "Ваша Пресвітлосте, Дамо..." 2005, пісні "Сад любові" 2009.
    Автор і співавтор краєзнавчих книжок, у т.ч. "Тернопіль. Що? Де? Як?" 1989, "Біль і пам'ять Молоткова" 1990, "Тарас Шевченко на Тернопільщині" 1990, 1998, 2007, "Шляхами Богдана Хмельницького на Тернопільщині" 1991, "За рідний край за нарід свій..." 1993, "Шляхами стрілецької слави" 1995,  "Симон Петлюра і Тернопільщина" 2009, 16 п'єс та інсценізацій, поставлених у Тернопільському академічному обласному драматичному театрі ім. Т. Г. Шевченка, Львівському (м. Дрогобич) і Рівненському обласних музично-драматичних та інших театрах, сотень статей, нарисів, рецензій, пісень.
    Вистава "Мазепа, гетьман України" (сценічний варіант Б. Мельничука за творами Б. Лепкого Дніпропетровський музично-драматичний театр ім. Шевченка) нагороджена міжнародною премією ім. П. Орлика 1995.
    Серед вистав за п'єсами Б. Мельничука - "Соломія Крушельницька", "Вісьта-вйо" за мотивами стрілецького гумору, інсценізації творів Р. Завадовича, П. Загребельного, Б. Лепкого. Укладач і редактор більше 250 книжок, у т. ч. творів С. Балея, О. Барвінського і Б. Барвінського, В. Будзиновського, В. Вихруща, О. Назарука, М. Стахіва.



   Мельничук, Б. Кава на лезі шаблі: п’єси / Богдан Мельничук. - Тернопіль: Воля, 2011. - 432 с.

   Збірник, що завершує чотиритомник драматичних творів Б. Мельничука, склали ориґінальні п’єси та інсценізації тернопільського письменника, які він створив одноосібно чи у співавторстві. Вони призначені для постановки у професійних драматичних, музично-драматичних театрах, театрах ляльок, а також можуть бути використані в художній самодіяльності, зокрема у школах. Окремий розділ, як і в попередніх трьох томах, — радіоп’єси (автор - лауреат всеукраїнських конкурсів радіоп’єс).







 
   Мельничук, Б.  Пригоди Гномика Чарлі:  казка / Б. Мельничук, Г. Шулим. - Тернопіль: Навчальна книга-Богдан, 2013. — 60 с.













   Мельничук,  Б. І. Слова від серця: вибрані поезії / Богдан Мельничук; пер. з рос. А. Яні; худ.: П. Шпорчук, Я. Омелян, Є. Удін. - Тернопіль: Терно-граф, 2012 - 400 с.: іл.

  Книжку сучасного тернопільського письменника, заслуженого діяча мистецтв України, лауреата кількох літературних премій склали нові поезії, а також кращі вірші з попередніх збірок. Видано до 60-річчя автора.










 
 
Мельничук, Б. І. Слова від серця-2: крапелини, присвяти, епіграми, переклади, вірші для дітей, пісні / Богдан Мельничук; худ.: М. Дмітрух, П. Шпорчук. - Тернопіль: Терно-граф, 2012. - 352 с.: іл.

    Книжку тернопільського письменника склали його присвяти відомим людям, епіграми, переклади та переспіви віршів з інших мов, твори для дітей, а також тексти пісень, переважно з нотами. Ця збірка - своєрідне продовження книжки «Слова від серця». Видано до 60-річчя автора.
 







 
 
 
   Мельничук, Б. І. Дорога до себе: нові новели, п’єси і радіоп’єси; спогади, статті, нариси, рецензії, бувальщини, казки та інші тексти / Богдан Мельничук; худ.-оформ., екслібриси: Є. Удін, О. Зілінко, Я. Омелян. - Тернопіль: Терно-граф, 2012. - 1280 с.: іл., портр.

  Збірник текстів сучасного тернопільського письменника, заслуженого діяча мистецтв України, лауреата кількох всеукраїнських літературних премій та конкурсів склали твори різних жанрів, не опубліковані в його попередніх книжках. Подано також матеріали про Б. Мельничука і його творчість. Видано до 60-річчя автора.
 
 
 




  Мельничук Б. І.,  Роксоляна, декан і жлоби: оптимістична повість у песимістичних діалогах / Богдан Мельничук, Ніна Фіалко; худ. оформ. Є. Удін. - Львів: Піраміда, 2011. - 128 с.

    Що змушує людей брехати, конфліктуючи з християнською мораллю і власною совістю? Чому зажерливість, любов до грошей та інших матеріальних благ виявляється інколи сильнішою, ніж родинні стосунки? Невже деякі люди не бояться, що їм за свої гріхи доведеться відповідати перед Всевишнім? Задуматися над цими та іншими непростими запитаннями разом із героями своєї нової книжки пропонують тернопільські письменники.
 
 






    Мацко, І. Козацький скарб: сучасна літературна казка / Ірина Мацко, Богдан Мельничук; худ. Петро Шпорчук. - Тернопіль: Джура, 2011. - 40 с.

    Нова повість-казка сучасних авторів поведе читачів у світ пригод, пов'язаних із козаками та їхніми ворогами, а також нашими юними сучасниками.
    Адаптована дітям молодшого та середнього шкільного віку. Буде корисною для педагогів, вихователів, студентів.
    Книжка вчить бути мужніми, безстрашними, кмітливими та винахідливими, любити неньку-Україну, а при потребі - й боротися за її кращу долю, за волю рідного народу.








    Мельничук, Б. Суд без суду / Б. Мельничук. – Львів: Піраміда, 2010. – 400 с.

    Нову книжку тернопільського письменника, лауреата кількох всеукраїнських літературних премій склали його кращі новели, написані впродовж останніх років. Ці тексти відзначаються глибоким психологізмом, динамічними сюжетами, несподіваними фіналами, що допомагає по-іншому подивитися на героїв, Їхнє моральне життя, вимогливо оцінити Їхні вчинки. Автор логічним викладом художнього твору доводить: суд за скоєне наперекір Божим законам – неминучий.











    Мельничук, Б. Зек, вождь і Гарсіа Лорка: новели / Б. Мельничук. – Львів: Піраміда, 2010. – 400 с.

    Книга вибраних новел сучасного українського письменника увібрала в себе краще з його прозового доробку. Вона – своєрідне продовження попереднього збірника «Суд без суду». Вміщені тут тексти відзначаються глибоким психологізмом, динамічними сюжетами, несподіваними фіналами. За висловом лауреата Національної премії України ім. Т. Шевченка Степана Сапеляка, це – потужний новітній здобуток оповідної прози.












    Мельничук, Б. Сад любові-2: пісні / Б. Мельничук. - Тернопіль: Воля, 2010. - 172 с.

    Ця збірка - своєрідне продовження випущеного у 2009 році в цьому ж видавництві пісенника "Сад любові".
    У новій книжці вміщені оригінальні пісні, а також повторені ті тексти, до яких композитори написали музику після виходу попередньої збірки.













    Львівська, С.   Чарівні пиріжки Червоної Шапочки: казка навпаки: про добрих Вовка і Бабу Ягу та злого Зайчика. / С. Львівська, Б. Мельничук; худ.: М. Касьян, Ю. Мороз. - Тернопіль: Терно-граф, 2010. - 40 с., іл.

    У новій казці сучасних тернопільських авторів діють знайомі всім із дитинства герої: Баба Яга, Вовк, Зайчик, Чахлик Невмирущий та інші. Але не всі їхні вчинки такі, до яких ми звикли... Це - казка навпаки. Та, як і належить казці, вона вчить бути добрими, працьовитими, чесними. Текст органічно доповнюють малюнки юних тернопільських авторок, які ще навчаються у Тернопільській художній школі.















    
Мельничук Б. І. Зламані мальви: нові новели / Б. Мельничук; [худ. Є. Удін]. – Тернопіль: Терно-граф, 2010. – 86 с.

    В цьому виданні репрезентовано нові новели прозаїка, члена Національних спілок журналістів, письменників, краєзнавців України Богдана Мельничука, який належить до десятки кращих новелістів нашої країни.
    У книзі - 13 новел, головні герої яких – наші сучасники, жителі села та міста. Це і колишній вояк УПА Данило, і керівник колективного господарства Білюк, і листоноша Палагна, і коваль Циганок, і пенсіонери Мокрина, Тодось, Зонька, Боніфат, Якилина та інші. З великою художньою точністю автор викриває цинізм, корисливість і злобу неґативних дійових осіб і водночас заохочує читачів із прихильністю ставитися до органічно правдивих, добродушних, щирих персонажів. У своєрідному стилі написані "батярські оповідки", в котрих зовні легковажні вчинки оповідача розкривають серйозні моральні проблеми на рівні як окремих осіб, так і тих або інших соціальних груп.










    Мельничук, Б. І. Симон Петлюра і Тернопільщина / Б. І. Мельничук, В. Б. Уніят. – Тернопіль: Терно-граф, 2009. – 115 с.

    У книзі коротко висвітлено біографічні дані Голови Директорії, Головного отамана військ УНР Симона Петлюри. Вперше систематизовано та подано матеріали, що стосуються періоду його життя, який був пов'язаний із Тернопільщиною.
    Щедро ілюстроване документальними світлинами видання буде корисним учителям історії, викладачам, студентам, учням, краєзнавцям, усім, хто не байдужий до історії України, зокрема Тернопільщини.


















    Богдан Мельничук - письменник, редактор, журналіст, краєзнавець: бібліографічний покажчик / Тернопільська обласна бібліотека для молоді; Державний архів Тернопільської області; уклад.: Л. Марченко, О. Фецьо, І. Грицишин, О. Крива. - Тернопіль: Воля, 2009. - 360 с. - (Корінь і крона).

    У бібліографічному покажчику зафіксовані основні публікації знаного тернопільського письменника, редактора, публіциста і краєзнавця, заслуженого діяча мистецтв України Богдана Мельничука, а також подано перелік видань, що він редагував, основну літературу про нього.


















    
Мельничук, Б. Яр: вибрані новели. / Б. Мельничук; ред.: І. Дем'янова, Л. Щербак; худ.: Є. Удін, В. Якубовський. - Тернопіль: Воля, 2007. - 256 с.

    
Що роз'єднує людей? Чому вони конфліктують між собою, інколи навіть зі зброєю в руках?  Це - духовні яри у серцях, думках і вчинках.
    Такі прояви й досліджує у новелах відомий тернопільський письменник Богдан Мельничук. Його тексти відзначаються глибоким психологізмом, динамічними сюжетами, несподіваними фіналами, що допомагає по-іншому подивитися на героїв, їх моральне життя, по-іншому подивитися на героїв, їх моральне життя, по-іншому оцінити їхні вчинки.




 








  
 Мельничук, Б. Крапелини плюс: поезії / Б. Мельничук; перекл. мовою есперанто М. М. Кривецький. - Тернопіль: Економічна думка, 2002. - 135 с.
    
  
  До цієї книжки члена Національної Спілки письменників України Богдана Мельничука увійшли його мініатюри з видань "Крапелини" і "Крапелини - 2", а також нові поезії. Вміщені тут твори - це крапелини почуттів, роздумів, філософських узагальнень, гумору. Іронії, ато й сарказму. А ще - крапелини добра, радості, сміху, печалі, в яких і складається наше життя.
Переклад з української мовою есперанто здійснив відомий в Україні та за її межами активіст есперантського руху Микола Кривенький, у творчому доробку якого є кілька подібних видань.
Цю книжку тернопільського письменника склали його нові новели на сучасну тематику. Вони відрізняються динамічністю і несподіваністю сюжетів, умінням автора чітко окреслити характери, точно помітити колоритні деталі.








    Мельничук, Б. Життя відомих: бувальщини / Б. Мельничук, І. Пилипець; худ. М. Пишний. - Тернопіль, 2000. - 184 с.

    Цю книгу склали дотепні бувальщини із життя акторів, письменників, художників, журналістів, керівників різних рангів. Ці невигадані історії додають чимало колоритних штрихів до портретів відомих людей.

















    Мельничук, Б.  Крапелини: поезії / Б. Мельничук; худ. М. А. Дмітрух. - Тернопіль: Економічна думка, 1999. - 40 с.

    Книжку письменник видав у творчій співпраці з художником Миколою Дмітрухом. Свою першу поетичну збірку (раніше побачили світ книжки драматургії і прози) він найменував "Крапелини". Вміщені тут поетичні мініатюри - це крапелини почуттів, роздумів, філософських узагальнень, гумору, іронії, а то й сарказму. А ще - крапелини добра, радості, сміху, печалі, з яких і складається наше життя.













    Мельничук, Б.   Крапелини-2: поезії / Б. Мельничук; худ. М. А. Дмітрух. - Тернопіль: Економічна думка, 2000. - 40 с.

     Ця книга - продовження його збірки "Крапелини", яку він видав 1999 року теж у творчій співпраці з художником Миколою Дмітрухом.
    Як і в першій частині, вміщені тут поетичні мініатюри - це крапелини почуттів, роздумів, філософських узагальнень, гумору, іронії, а то й сарказму. А ще - крапелини добра, радості, сміху, печалі, з яких і складається наше життя.














    Мельничук, Б. Вибрані новели / Б. Мельничук; вст. ст. М. Ткачука; худ. В. Якубовський. - Тернопіль: Економічна думка, 1999. - 208 с.

    До книги увійшли кращі новели на сучасну тематику. Більшість із них була опублікована у попередніх збірках Богдана Мельничука - "Медузи", "Пес і коралі", "О, Надія!", або Греки приїхали" та в журналах "Київ", "Березіль", газетах "Літературна Україна", "Русалка Дністрова", "Свобода", "Тернопіль вечірній"; інші ж новели надруковані вперше.
    Для стилю автора характерні тонкий психологізм, уміння розкривати характери, напруженість і динамізм дії, несподіваність сюжетних ліній та розв'язки.




Мельничук, Б. І. Перейти на другий Берег: нові новели, п'єси, поезії, пісні, статті / Б. І. Мельничук. - Тернопіль: Терно-Граф, 2014. - 864 с.: іл. - ISBN 978-966-457-219-1.














Мельничук, Б. І. Козацького роду: пісні для дітей мол. серед. і ст. віку / Б. І. Мельничук; худож. оф. Є. Т. Удіна, І. Ю. Садової. - Тернопіль: Терно-граф, 2014. - 248 с.















        Мельничук, Б. Остання дорога : роман/ Богдан Мельничук; іл. Володимир Якубовський .-Тернопіль: Крок, 2016.-176с.

















Мельничук, Богдан.
     Козацькі вітрила [Текст] : казка / Б. Мельничук ; іл. Є. Удіна. — Тернопіль : Навчальна книга-Богдан, 2019. — 40с. : іл. 

Казкова повість, призначена для дітей молодшого та середнього віку, вчить читачів любові до рідної землі, поваги до героїчного минулого українського народу, насамперед його славних синів-козаків, пошанівку до християнсько-моральних цінностей і народних традицій, кмітливості та мужності у складних ситуаціях боротьби з ворогами.









Костишин, Ліля Валентинівна.

     Пастка для Орла [Текст] : казка : для мол.шк.віку / Л.В. Костишин, Б. Мельничук ; мал. І. Кафтан ; М. Кафтан. — Тернопіль : Терно-граф, 2018. — 36с. : іл.
   
 Тихо і спокійно жили лісові мешканці, допомагаючи одне одному та спільно творячи добро. Аж ось на цю територію зазіхнув Двоголовий Орел. оголосивши її своєю... Що було далі, ви дізнаєтеся з цієї казкової історії сучасних тернопільських авторів.