Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
   Тетяна Дігай

     Дігай (Романова) Тетяна Іванівна живе і працює в Тернополі. За фахом – викладач фортепіано. Член НСПУ, НСЖУ. Переможниця конкурсу рецензій "Книжка року Бі-Бі-Сі-2007", лауреат премії журналу "Літературний Тернопіль"-2009.
    Пише поезії, критичні розвідки, рецензії, співредактор альманаху “Перші ластівки” і перших збірок молодих літераторів краю.
    Автор збірок поезій ,"Корона Афродіти" (2002), ,,Тетянин день” (2006), ,"Удвох із тишею" (2007), книг рецензій ",Книжкові імпресії" (2007), ,"Кубик Рубіка" (2008), "Метроном" (2008), ,"Дзерало" (2009).
    Твори опубліковані в газетах ,"Вільне життя", ",Свобода", ,"Русалка Дністрова" , у всеукраїнських виданнях ,"Літературна Україна", ,"Слово Просвіти", "Друг читача" та інших, журналах ,"Березіль", ,"Літературний Чернігів", "Дзвін", "Тернопіль літературний", ,"Курінь", на Інтернет-сайтах.
    Життєвий девіз: “Щасливо – не означає легко”.



   
 Дігай, Т.   Тетянин День / Т. Дігай; передм., ред. І. Дем'янова. - Тернопіль: СорокА, 2006. - 92 с.
   
 
    Поезія Тетяни Дігай наводить на думку як багато може  поетеса, яка уміє почути саму себе, свій мінливий, замислений і печаллю просвітлений світ.
    Ці вірші зачіпають поетичні струни людської душі, відкривають невичерпні джерела лірики, живляться теплом і світлом сонця, натхненним співом птахів, неповторними барвами квітів і трав, буянням усього живого
.





Дігай, Т. І.
     Кубик рубіка : поезія, проза, критика, есеї : рецензії / Т. І. Дігай ;  рец. П. Сорока. — Тернопіль : Сорока, 2008. — 72 с.


  Авторка пропонованої добірки рецензій не є фаховим критиком. За фахом я - музикант, викладачка фортепіано. Але вельми люблю читати і занотовувати свої враження. Їх залюбки друкують тернопільські газети - "Вільне життя", "Свобода", загальноукраїнські видання - -"Літературна Україна", "Друг читача", популярні літературні сайти Інтернету.
  2007 рік приніс мені перемогу на конкурсі читацьких рецензій, що проводився в рамках премії "Книжка року БІ-БІ-СІ-2007".
  Мета цієї книги - розширити коло спілкування з людьми, що люблять читати, зокрема, сучасну українську літературу.






Дігай, Т. І.
     Час дефіле : літ. критика : рецензії та відгуки на твори сучасної укр. поезії та прози 2012-2015 років / Т. І. Дігай. — Тернопіль : Терно-граф, 2016. — 132 с.


   Книгу Тетяни Дігай "Час дефіле" склали статті, що були опубліковані протягом 2014-2016 років в українських часописах.














Дігай, Т. І.
     Метроном : рецензії на твори сучасної української прози та поезії / Т. І. Дігай ;  ред. Б. Мельничук. — Тернопіль : Воля, 2008. — 92 с. 


  Мої рецензії - це імпресії-враження, отримані від безпосереднього спілкування з художніми творами. Це - вільна думка, висловлена вільним словом - жанр субєктивних нотаток.
  Я шукаю в літературі співзвуччя, гармонії, високого морального потенціалу, тому мої "мандри" книжками - перевірений літературний спосіб осягнення світу і людей.
  Книжка адресована всім небайдужим до української сучасної літератури.






Дігай, Тетяна Іванівна.
     Записки Скорпіона : мемуарна проза / Т.І. Дігай. — Тернопіль : Терно-граф, 2018. 


"Записки Скорпіона" - книга мемуарної прози поетеси, літературного критика Тетяни Дігай. Це приватні спогади письменниці про творче життя літераторів Тернопільського краю з 1990 по 2016 роки. Це хроніка з кожним роком даленіючих подій, у котрих авторка була безпосереднім учасником-свідком. У цих коротких записах живуть і творять колеги, яких уже нема, та ці зафіксовані хвилини їхнього життя нагадають нам, живим, про вічність і память. А ті, хто продовжує вторити сучасну українську літературу, мають можливість пригадати-зазирнути у роки свого молодого письменницького початку.







Дігай, Т. І.
     Удвох із тишею : поезії / Т. Дігай. — Тернопіль : Сорока, 2007. — 36 с. — В оформ.кн.використано графічні твори Мирона Нестерчука


  Нова поетична збірка Тетяни Дігай - третя у її творчому доробку. По суті, вона порушує ті ж теми і проблеми, що й перші книги, тільки значно поглиблює їх.
  Поетеса намагається говорити притишеним тоном, пильно вслухається у все, що оточує нас і, здається, з найпростіших речей спроможна вивільнити музику.
  Глибший аналіз творчого доробку поетеси на основі другої книжечки поетеси "Тетянин день" здійснив критик Євген Баран і саме то відкриваємо нову збірку його рценензією.





Дігай, Т. І.
     Книжкові імпресії : рецензії : 2006-2007 / Т. Дігай. — Тернопіль : Сорока, 2007. — 43 с.


   Мені близьке те, що Тетяна Дігай виступає як літературний критик, уважно стежить за цікавими літературними зявами, відгукується на них рецензіями і аналітичними статтями, що виказують добрий мистецький смак. Поет повинен бути всеїдним читачем. Але мало читати, треба прагнути вилити свої враження на папір. Це винятково важливо сьогодні , коли виходять друком сотні нових книг , виходять... і проходять непоаміченими. Таня в силу своїх можливостей намагається боротися з такою несправедливістю.
   На відміну від більшості критиків і літературознавців вона прагне писати на тільки про тих хто має добре імя в літературі, чиї твори викликають посилений читацький інтерес, в полі її зору перебувають письменники, так би мовити, тихі, непомітні, що живуть у провінційній глибинці й знаходяться на маргінесі літературного життя, але пишуть талановиті книги. Це добра і гідна похвали місія.



Дігай, Тетяна.
     Рефлексії [Текст] : літературна критика / Т. І. Дігай. — Тернопіль : Терно-граф, 2020. — 176 с. – ISBN 978-966-457-417-1.

    Видання письменниці, літературного критика Тетяни Дігай "Рефлексії" містить добірку вибраних рецензій на твори сучасної української прози та поезії, які друкувалися упродовж 2018-2020 років у всеукраїнських засобах масової інформації.