Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей


    Василь Ярмуш (15. 09. 1940, с. Острів, Тернопільського району (нині Великоберезовицька селищна територіальна громада Тернопільського району) - 22. 09. 1976, там само) - поет, працівник культури. Закінчив факультет журналістики Львівського університету . Від 1962 – завідуючий клубом у родинному селі. Вірші публікував із 1959 в обласній та республіканській періодиці; позаштатний кореспондент обласної молодіжної газети "Ровесник". 1970 при редакції тернопільської районної газети "Шляхом Ілліча" (нині "Подільське слово") організував і очолив літературно-мистецьку студію "Розмай". 1967 Ярмуша заарештували органи КДБ; конфіскували 22 зошити з віршами (не повернули), кореспонденцію; за кілька діб - звільнений. Автор збірок поезій "'Казка про тебе" (1972), ''Граніт і полум'я" (1977), збірок віршів для дітей "Над Серетом" (1988), "Допоки я живу" (1994; Я. - добірка з 20 віршів за назвою "Зійшла в полях озимина"), "Мелодії, освячені любов'ю" (збірка пісень), "Україно моя барвінкова" (обидві - 2000; упоряд. К. Ярема), "Правди святе зерно" (2003, упоряд. Я. Гевко; всі кн. - Тернопіль). 1996 на Тернопільському державному телебаченні створено хронічко - документальний фільм "Я відшукаю папороті цвіт" (сценарій - Я. Гевко, І. Дем'янова); про Ярмуша видано повість К. Яреми "Життя, мов спалах зорі" (2000). У родинному селі іменем Ярмуша названо вулицю, кімнати-музеї Ярмуша діють у Тернопільській ЗОШ № 8 (1990), Острівській ЗОШ (2000).
 

  
 

Ярмуш, В. Граніт і полум'я: поезії / В. Ярмуш. - К.: Рад. письменник, 1977. - 54 с.

Це друга поетична збірка  поета з Тернопільщини. Вона присвячена нашим сучасникам—воїнам, що прийняли естафету від воїнів-батьків і здійснюють їхні заповіти. Чимало віршів у збірці про велич і красу рідної країни, про дружбу та кохання.

















Ярмуш, В. Казка про тебе: поезії / В. Ярмуш. - Львів: Каменяр, 1972. - 41 с.

Патріотичний обов'язок перед Вітчизною, праця в ім'я комуністичного прийдешнього, морально-етичні питання — все це визначило тематичне коло інтересів першої збірки поета, багатогранність і душевне багатство її ліричного героя.
Поезії приваблюють тонким ліризмом, цікавими образними та інтонаційними знахідками автора.
















Ярмуш, В. Над Серетом: поезії / В. Ярмуш. - Тернопіль, 1998. - 24 с.
 





















Ярмуш, В. Правди святе зерно:    поезії.  — Тернопіль: Джура, 2003. -164с.

Внутрішній світ людини з непохитною вірою у справедливість, добро, любов до ближнього свого і справді синівські почуття до Вітчизни — складові творчості Василя Ярмуша, який продовжив традиції кращих поетів України.