Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 

     Богдан Мельничук народився 2 серпня 1952 р. у с. Молотків Лановецького району (нині Лановецька міська територіальна громада Кременецького району) Тернопільської області. Письменник, редактор, журналіст, краєзнавець. Заслужений діяч мистецтв України (2008). Лауреат всеукраїнських літературно-мистецьких премій ім. І. Блажкевич (1994), Братів Богдана та Левка Лепких (2000), У. Самчука (2002), ім. Ірини Вільде (2008, м. Львів), ім. Г. Сковороди (2010) та обласних премій ім. С. Дністрянського (2003), ім. В. Вихруща (2002). Друга і третя премії Всеукраїнського конкурсу "Коронація слова-2010". Член Національних спілок журналістів (1980), письменників, краєзнавців України, Наукового товариства ім. Т. Шевченка (всі - 1998). Почесний краєзнавець України (2008). Медаль ВУТ "Просвіта" "Будівничий України" (2008). Почесний знак НСЖУ (2009). Закінчив факультет журналістики Львівського держуніверситету ім. І. Франка (1974, нині - національний університет). Працював у редакціях Лановецької районної газети, газет "Вільне життя" і "Тернопіль вечірній" (обидві - м. Тернопіль), у Державному архіві Тернопільської області, був на громадській роботі. Згодом - головний редактор Тернопільського обласного управління у справах преси та інформації (1989-1993), видавництва Тернопільського національного економічного університету "Економічна думка" (1998-2003), літературно-мистецької і культурологічної газети "Русалка Дністрова" (від 1992 донині) і журналу "Тернопіль" (від 1994), "Літературний Тернопіль" (від 2008).
    Від 2003 р. донині - заступник голови редакційної колегії "Тернопільського Енциклопедичного словника", його головний науковий редактор. Видав 25 своїх книг драматургії, прози й поезії. Автор і співавтор 18 краєзнавчих книжок, у т. ч. "Тернопіль. Що? Де? Як?" (1989), "Біль і пам'ять Молоткова" (1990), "Тарас Шевченко на Тернопільщині" (1990, 1998, 2007), "Шляхами Богдана Хмельницького на Тернопільщині" (1991), "За рідний край, за нарід свій..."(1993), "Шляхами стрілецької слави" (1995), "Симон Петлюра і Тернопільщина" (2009), "Ярослав Стецько. Великий син Тернопілля: Життєвий шлях провідника ОУН", "Від Маківки до Стрипи" (обидві - 2010), 17 п'єс та інс¬ценізацій, поставлених у Тернопільському академічному, Львівсько¬му (м. Дрогобич) і Рівненському обласних музично-драматичних та інших театрах, сотень статей, нарисів, рецензій, пісень. Вистава "Мазепа, гетьман України" (сценічний варіант Б. Мельничука за творами Б. Лепкого, Дніпропетровський музично-драматичний театр ім. Т. Шевченка) нагороджена міжнародною премією ім. П. Орлика (1995). Серед вистав за п'єсами Б. Мельничука - "Соломія Крушельницька", "Вісьта-вйо" за мотивами стрілецького гумору, інсценізації творів Р. Завадовича, П. Загребельного, Б. Лепкого. Укладач і редактор понад 500 книжок, у т. ч. творів С. Балея, братів Богдана й Олександра Барвінських, В. Будзиновського, В. Вихруща, О. Назарука, М. Стахіва.
Про життєвий і творчий шлях письменника розповідає книга І. Бандурки "Чотири вежі Богдана Мельничука" (Т., 2002).
Видані книги:
"Медузи" (новели, 1997), "Ранок. Чий?", "О, Над'я!", або Греки приїхали" (новели, обидві - 1998), "Вибрані новели" (1999), збірка новел "Професор і бичок Бамбурка", "Нові й старі вірші", "Нові новели" (всі - 2002), "Крапелини" (2000), "Крапелини-плюс" (2000, 2002), "Нові крапелини" (2002; обидві - вірші з паралельним перекладом мовою есперанто), новели "Скрипка від старого" (2004), вірші "Ваша Пресвітлосте, Дамо..." (2005), нові новели "Яр" (2007), "Зламані мальви", "Суд без суду", "Сад любові" (пісні), "Козацькі вітрила", "Зек, Вождь і Гарсіа Лорка" (усі - 2010).
Автор і співавтор 24 книг драматургії, прози й поезії, 14 краєзнавчих книжок, 16 п’єс та інсценізацій, сотень статей, нарисів, рецензій, пісень.
Укладач і редактор понад 300 книжок.



   Мельничук, Б. Кава на лезі шаблі: п’єси / Богдан Мельничук. - Тернопіль: Воля, 2011. - 432 с.

Збірник, що завершує чотиритомник драматичних творів Б. Мельничука, склали ориґінальні п’єси та інсценізації тернопільського письменника, які він створив одноосібно чи у співавторстві. Вони призначені для постановки у професійних драматичних, музично-драматичних театрах, театрах ляльок, а також можуть бути використані в художній самодіяльності, зокрема у школах. Окремий розділ, як і в попередніх трьох томах, — радіоп’єси (автор - лауреат всеукраїнських конкурсів радіоп’єс).











 
   Мельничук, Б.  Пригоди Гномика Чарлі:  казка / Б. Мельничук, Г. Шулим. - Тернопіль: Навчальна книга-Богдан, 2013. — 60 с.













 
 

 

Мельничук, Б. Актор і блазні: п’єси / Б. Мельничук. – Тернопіль: Воля, 2009. – 419 с.

Збірник склали кращі оригінальні п'єси та інсценізації, майже всі з яких поставлені на сценах театрів України. Окремий розділ – радіоп'єси, котрі прозвучали в ефірі.

















Богдан Мельничук - письменник, редактор, журналіст, краєзнавець: бібліографічний покажчик /  Тернопільська обласна бібліотека для молоді; Державний архів Тернопільської області; уклад.: Л. Марченко, О. Фецьо, І. Грицишин, О. Крива. - Тернопіль: Воля, 2009. - 360 с. -(Корінь і крона).

У бібліографічному покажчику зафіксовані основні публікації знаного тернопільського письменника, редактора, публіциста і краєзнавця, заслуженого діяча мистецтв України Богдана Мельничука, а також подано перелік видань, що він редагував, основну літературу про нього.
















Мельничук,  Б. Довга дорога в короткий день: п’єси / Б. Мельничук. - Тернопіль: Воля, 2010. – 415 с.

Збірник склали оригінальні п'єси тернопільського письменника та його інсценізації за прозовими і віршованими текстами відомих авторів. Переважна більшість цих драматичних творів поставлена на сценах театрів України.

















Мельничук, Б. Крапелини плюс: поезії / Б. Мельничук. - Тернопіль: Економічна думка, 2002. - 135 с.

До цієї книжки члена Національної Спілки письменників України Богдана Мельничука увійшли його мініатюри з видань "Крапелини" і "Крапелини - 2", а також нові поезії. Вміщені тут твори - це крапелини почуттів, роздумів, філософських узагальнень, гумору. Іронії, ато й сарказму. А ще - крапелини добра, радості, сміху, печалі, в яких і складається наше життя.
Переклад з української мовою есперанто здійснив відомий в Україні та за її межами активіст есперантського руху Микола Кривенький, у творчому доробку якого є кілька подібних видань.
Цю книжку тернопільського письменника склали його нові новели на сучасну тематику. Вони відрізняються динамічністю і несподіваністю сюжетів, умінням автора чітко окреслити характери, точно помітити колоритні деталі.












Мельничук, Б. Нові новели / Б. Мельничук. - Тернопіль: Економічна думка, 2002. - 108 с.

Цю книжку тернопільського письменника склали його нові новели на сучасну тематику. Вони відрізняються динамічністю і несподіваністю сюжетів, умінням автора чітко окреслити характери, точно помітити колоритні деталі.






















Мельничук, Б. Реквієм для кларнета без оркестру: п'єси / Б. Мельничук. – Тернопіль: Воля, 2010. – 407 с.

Збірник склали оригінальні п'єси та інсценізації тернопільського письменника, що їх він створив одноосібно чи у співавторстві. Більшість із них поставлені в театрах України.




















Мельничук, Б. Скрипка від старого: нові новели. Із щомісячника / Б. Мельничук.  - Тернопіль: Рада, 2004. - 105 с.

Як і опубліковані в попередніх книжках твори, нові новели тернопільського письменника порушують животрепетні проблеми сьогодення.
Динамічні оповідки відрізняються несподіваними сюжетами, рельєфно окресленими характерами героїв, умінням автора помітити колоритні деталі й передати їх по-сучасному лаконічною і разом з тим образною мовою. При творенні новел прозаїк використав різні їх форми, в т. ч. такі оригінальні, як новелет, новелинка, новелятко.
Новелістичними барвами позначені й сторінки щомісячника.















Львівська, С. Чарівні пиріжки Червоної Шапочки: казка навпаки: про добрих Вовка і Бабу Ягу та злого Зайчика. / С. Львівська, Б. Мельничук; худ.: М. Касьян, Ю. Мороз. - Тернопіль: Терно-граф, 2010. - 40 с., іл.

У новій казці сучасних тернопільських авторів діють знайомі всім із дитинства герої: Баба Яга, Вовк, Зайчик, Чахлик Невмирущий та інші. Але не всі їхні вчинки такі, до яких ми звикли... Це - казка навпаки. Та, як і належить казці, вона вчить бути добрими, працьовитими, чесними. Текст органічно доповнюють малюнки юних тернопільських авторок, які ще навчаються у Тернопільській художній школі.

















Мельничук, Б. Яр: вибрані новели / Б. Мельничук. - Тернопіль: Воля, 2007. - 256 с.

Що роз'єднує людей? Чому вони конфліктують між собою, інколи навіть зі зброєю в руках? Це - духовні яри у серцях, думках і вчинках.
Такі прояви й досліджує у новелах відомий тернопільський письменник Богдан Мельничук. Його тексти відзначаються глибоким психологізмом, динамічними сюжетами, несподіваними фіналами, що допомагає по-іншому подивитися на героїв, їх моральне життя, по-іншому оцінити їхні вчинки.













    Мацко, І. Козацький скарб: сучасна літературна казка / Ірина Мацко, Богдан Мельничук; худ. Петро Шпорчук. - Тернопіль: Джура, 2011. - 40 с. 

    Нова повість-казка сучасних авторів поведе читачів у світ пригод, пов'язаних із козаками та їхніми ворогами, а також нашими юними сучасниками.
    Адаптована дітям молодшого та середнього шкільного віку. Буде корисною для педагогів, вихователів, студентів.
    Книжка вчить бути мужніми, безстрашними, кмітливими та винахідливими, любити неньку-Україну, а при потребі - й боротися за її кращу долю, за волю рідного народу.