Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей

                                                                                        
    Вихрущ Володимир Павлович народився 4 березня 1934 р. у с. Августівка Козівського району (нині Зборівська міська територіальна громада Тернопільського району) Тернопільської області. Поет, публіцист економіст, громадський діяч.
  Навчався в Конюхівській школі. У 1952 р. закінчив Львівський фінансово-кредитний технікум, відтак Одеський кредитно-економічний інститут, аспірантуру. Автор понад 100 наукових праць, багатьох монографій, навчальних посібників.
    Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, академік Академії економічних наук України. Нагороджений орденами Трудового Червоного Прапора, "Знак пошани". З 1976 р. - член Національної спілки письменників України.
Володимир Вихрущ - автор багатьох популярних пісень, лауреат Всеукраїнських літературних премій імені Братів Богдана і Левка Лепких та імені Іванни Блажкевич.
Помер 23 червня 1999 р. Похований у м. Тернопіль.
Видані книги:
"Барви сонця" (1972), "Утверджую день" (1975), "Чебрець" і 1977), "Веління серця" (1979), "Подих весни" (1980), "Поезії" (1982), "На крилах любові" (1984), "Вірші та поеми" (1986), "Полум'я калини" (1988), "Серпень душі моєї" (1990), "Мамина світлиця", "Світло душі" (обидві - 1991), "Квіти надії", "Шлях до волі" (обидві - 1992), "Козачок", "З розумової криниці", "Дороги долі" (усі - 1994), "Світ починався з любові" (1995), "Україночка" (1996), "З висоти літа" (1997), "Рубаї", "Безсмертя душі" (обидві - 1998), збірки пісень "Пісні барвінкового краю" (1983), "Немає кращої землі, як наша рідна Україна" (Австралія, 1991), "Рідна сторона" (1994), "Кроком руш!" (1995), "З Україною в серці" (1996), "Троянди на мечах" (1998).
 



Вихрущ, В. П. Барви сонця : поезії / В. П. Вихрущ. — К.: Рад. письменник. — 1972. — 64 с. 

 
Поет закоханий в багатство фарб і відтінків надзбручанських квітучих лугів, у рукотворні райдуги клумб і бульварів красеня Тернополя. Його хвилюють квіти у руках будівничих і на граніті вічної слави воїнів наших. Квіти наче допомагають поету сказати свою любов до людини праці, подвигу, до своєї рідної землі.


















Вихрущ, В. П. Веління серця : поезії / В. П. Вихрущ. — К.: Рад. письменник, 1979. — 102 с, іл.

Збірку поезій Володимира Вихруща складають вірші про трударів колгоспних полів, про рідну природу, дружбу і любов. Поет славить наше сьогодення, пише про ті зміни, що сталися за роки Радянської влади на рідній йому Тернопільщині. Чимало поезій спрямовано проти ворожої ідеології, проти паліїв війни. В ріді творів стверджується ідея миру й дружби між народами.

















Вихрущ, В. П. З висоти літа : поезії /  В. П. Вихрущ. — Тернопіль: Збруч, 1997. — 230 с. : іл.

Вірші відомого українського поета Володимира Вихруща сповнені великої любові до людей, до України. Їх доступність дасть можливість широкому загалу усвідомити свою відповідальність за долю незалежної України. Значимими с розділ духовної поезії та ліричні вірші автора. Поет продовжує писати «Рубаї», які схвально сприймаються читачами.


















Вихрущ, В. П. Мамина світлиця : вірші та поеми / В. П. Вихрущ. — К.: Рад.  письменник,   1991.   — 156 с.

Особливістю книжки Володимира Вихруща є широкий діапазон форм — від ліричних мініатюр до епічних поем. На чільному місці твори громадянського звучання, пройняті почуттям людської гідності, поваги до батьківського порога, до родового коріння, рідної мови і пісні.


















Вихрущ, В. П. На крилах любові : поезії / В. П. Вихрущ. — Л.: Каменяр, 1984. — 143 с., іл.

У збірку творів крім віршів увійшли також поеми «Соломія» — про славетну українську співачку С. Крушельницьку та «Іван Навізівський» — про відомого діяча української прогресивної еміграції й робітничого руху в Канаді.




















Вихрущ, В. П. Серпень душі моєї : поезія / В. П. Вихрущ; передм. В. М. Гладкого; худож. оформ. О. В. Коваленка. — Л.: Каменяр, 1990. — 134 с.: іл.

Для книги сучасного українського поета характерне дальше розширення горизонтів його світосприймання та збагачення емоційної палітри вираження. Автор утверджує розкутість особистості в умовах перебудови суспільного життя, обстоює пріоритет загальнолюдських цінностей, що грунтуються на невмирущих народних традиціях. З цього погляду цікавий розділ «Мій паранетікон» — збірник морально-етичних повчань.


















Вихрущ, В. П. Утверджую день : поезії / В. П. Вихрущ. — К.: — Рад. письменник.   — 1975.  —  56 с. 





















 
Вихрущ В. П. Поезії / В. П. Вихрущ. — Тернопіль: Горлиця, 2007. — 568 с.

Увазі читачів пропонуються кращі вірші поета Володимира Вихруща (1932-1999 pp.)