Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей

    Богдан Андрушків  народився 19 червня 1947 р. у с. Метенів Зборівського району (нині Зборівська міська територіальна громада Тернопільського району) Тернопільської області. Письменник, публіцист, економіст, громадський діяч. Навчався в Метенівській початковій, Грабковецькій восьмирічній школах, у 1967 р. закінчив Золочівський сільськогосподарський технікум у Львівській області, а в 1976 році - Тернопільський фінансово-економічний інститут (нині - національний університет). Доктор економічних наук (1991), професор (1993), заслужений діяч науки і техніки України (1993), член Української екологічної академії (1995) та Міжнародної академії економічних наук (1997). Працював першим заступником голови облдержадміністрації, заступником голови обласної ради, головою обласної ради профспілок (1992-2002). Від 2002 - президент Тернопільського інституту соціально-інформаційних технологій. Автор та співавтор понад 370 наукових праць та підручників.
 Член Національної спілки письменників України (1995), лауреат Всеукраїнської літературної премії ім. Братів Богдана і Левка Лепкого (1998), обласної премії ім. В. Вихруща (2002).
Видані книги:
"Хліб для розуму" (1993, 1995), "Незабутий біль" (1994), "Каз¬ки для дорослих" (1996), "Гріхи наші..." (1997), "Історія одного ку¬медного життя або Пригоди хлопаки - невдахи" (1997), "Рудий" (1998), "Чорна скрижаль України" (2000), "Тернопільщина козацька", "На перехрестях покалічених доль", "Тернистими стежками" (усі - 2003), "Життємір ...", "О, прекрасні дива твої, Україно", "Велика ілюзія правди" (усі - 2004), "Як народжуються святині", "Житейські калейдоскопи" (обидві - 2007), "Пресвята Трійце, спаси нас" (2009).
 




Андрушків, Б. М. Душа навиворіт / Б. М. Андрушків. - Тернопіль: Джура, 2000. - 264 с.

У книзі в доступних, популярних формах: інтерв'ю, дискусіях, у тому числі в афористичних висловлюваннях та публіцистичних статтях йдеться про погляди автора на державу і процеси, що в ній відбуваються. Пропонуються шляхи духовного відродження та економічного становлення України. Політичне, духовне і господарське життя на сучасному етапі стали предметом його пера.

 















Андрушків, Б. М. Зарваниця — Святиня Землі Української /  Богдан Андрушків. — Тернопіль: Підручники і посібники, 2001. — 192 с.

Автор зробив спробу узагальнити матеріали духовного, історичного та соціально-економічного характеру про визначну Святиню України — с. Зарваницю, що на Теребовлянщині. Це місце широко відоме у світі Чудотворною іконою Богоматері, цілющим джерелом, Хресною дорогою, монастирем та храмами.
У книзі використано легенди, вірші, молитви, особисті спогади автора про Всенародну Прощу з нагоди віднови Акту посвяти Українського народу під Покров Богоматері та святкування 400-ліття Берестейської і 350-ліття Ужгородської Уній. Також даються поради щодо духовного вдосконалення наших людей.
Книга багата розмаїтими довідковими матеріалами, схемами, фотоілюстраціями і буде корисною та цікавою широкому загалові читачів, науковцям, студентам — всім, кому небайдужий духовний розвиток України.

 





Андрушків, Богдан Історія одного кумедного життя, або Пригоди хлопаки - невдахи: гумористичні оповідки і каламбури, сатиричні рекламні оголошення та інші мініатюри. / Б. Андрушків. - Київ, 1997. - 280 с.

















Андрушків, Б.М. Казки для дорослих / Б. М. Андрушків. — Тернопіль: ЛІЛЕЯ, 1996. — 144 с.

У книзі автором запропоновано казки для дорослих. Рідкісний жанр. Тут тварини, дерева і рослини живуть життям людей, перебувають на різних посадах, виступають в різних ролях. Тут речі розмовляють прос минувшину, сьогодення і майбутнє.
В книзі є розділ повістей, посвячених драматичним явищам і подіям, які властиві тяжкому періоду суспільних перемін. 














Андрушків, Б. Некрополі Тернопільщини, або Про що розповідають мовчазні могили / Б. Андрушків. — Тернопіль: Підручники і посібники, 1998. — 96 с.

У книзі в популярній формі розкриті історичні особливості поховань на території Тернопільщини. Досліджено стан поховань різних історичних періодів, людей різних національностей.
Видання здійснено за пропозицією Головної ради Українського товариства охорони пам'яток історії та культури.







 





Андрушків, Б. Рудий:повість / Б. Андрушків.- Тернопіль: Джура, 1998. - 68 с.

Автор робить спробу в науково-фантастичній формі спрогнозувати можливий розвиток наукових досліджень у сфері дальшого використання тваринного інтелекту для потреб суспільства методом переселення астрального і духовного начал людини в тіло собаки.
У певних рамках розкрито стосунки між людиною і тваринним світом.














Андрушків, Б. Тернистими стежками / Б. Андрушків. — Тернопіль: Джура, 2002. — 236 с.

Книга присвячена 60-річчю початку національно-визвольного руху в Україні періоду Другої світової війни.
У повісті в художній та публіцистичній формах розкрито умови визрівання національно-патріотичної свідомості громадян у західному регіоні України та драматичну, а подекуди й трагічну долю вояків УПА в післявоєнний період.
В основу повісті покладено реальне життя уродженця с. Ярчівці Зборівського району Тернопільської області, командира Третьої Тернопільської Військової Округи «Лисоня» (яка частково охоплювала райони Львівської, Рівненської, Чернівецької, Івано-Франківської та Хмельницької областей), курінного (полковника) УПА Омеляна Польового (псевдоніми «Очерет», «Остап»).
Книга багата довідковим матеріалом, буде корисною та цікавою не лише для школярів, а й учителів як Галичини, так і всієї України, бо висвітлює ще одну маловідому сторінку нашої боротьби за державну незалежність.







Андрушків, Б. Чорна скрижаль України / Б. Андрушків. — Тернопіль: Джура, 2001. — 276 с.

У книзі на основі конкретних документів, свідчень очевидців, наукових прогнозів та містичних передбачень розкрито передумови виникнення аварії на Чорнобильській АЕС. Описано соціально-економічні та психологічні особливості цієї події, її наслідки в державі та, зокрема, на Тернопільщині. Автор накреслює шляхи виходу з екстремальної ситуації, аналізує унікальний досвід вирішення проблем, пов'язаних з економічними катастрофами, прогнозує розвиток суспільства у майбутньому.
Кожен розділ має відповідне резюме, що увиразнює світогляд та позицію автора.