Книгоманія / Автор дарує книгу / Барна Володимир

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
    Володимир Барна
 
    Барна Володимир Андрійович народився 2 червня 1953 року в містечку Товсте на Тернопільщині в родині, яка належить до української етнічної групи «Лемки», що була злочинно депортована зі своєї прабатьківської землі карпатського регіону Польщі.
    Після закінчення місцевої десятирічки навчався у Львівському університеті ім. І. Франка на факультеті журналістики (1975р.), а в 1976 році - Київський інститут підвищення кваліфікації працівників радіомовлення і телебачення України.
    Працював редактором Тернопільського обласного радіомовлення, очолював західноукраїнську філію Бюро пропаганди художньої літератури.
    У 1990 році став ініціатором створення обласного товариства «Лемківщина», обирався його головою і співголовою. За його ініціативною 6-7 червня 1992 року у Тернополі відбувся Всеукраїнський конгрес лемків. З 1994 року – член Світової Федерації Лемків. У 1994 році – прийнятий до Спілки письменників України, з 1981 року – член Спілки журналістів України. Є автором багатьох передач на обласному і республіканському радіо. У радіопередачах часто висвітлює життя лемків - земляків, успіхи художніх колективів, досягнення митців, учених.
В. Барна нагороджений Грамотою Верховної Ради України (2003), Нагрудним знаком і Почесними Грамотами Національної спілки письменників України (2004-2005рр.), Грамотами Тернопільської обласної ради, Тернопільської облдержадміністрації, Подяками та нагрудною відзнакою другого ступеня Тернопільської міської ради (2003), Почесною грамотою і Подякою Київського міського голови (2003, 2004).
    Друкувався у періодиці, зокрема у журналах «Київ», «Дзвін», «Дніпро», «Загород» (Польща), «Лемківщина» (США), «Тернопіль», альманах – збірник «Вітрила», «Ладомирецький дзвін» (Словаччина), «Поезія», «Галицька брама» (Москва), в газетах «Літературна Україна», «Наше слово» (Польща) та щорічниках «Україна», «Лемківський календар», «Тернопілля-95» та інших виданнях. Очолював до 2005 року Тернопільську організацію Національної спілки письменників України. Нині на творчій роботі.
    В. Барна – автор збірок поезій «В долонях всесвіту» (1991), «Бескиди» (1992), «Пейзажі душі» (1994), «Опілля», книги публіцистики «Лемківщина у серці моїм». 2002 рік - книги "Сльоза в зіницях неба", "Апокрифи неба", "Янгол слова". Його твори перекладалися білоруською, іспанською, італійською. польською, російською та мовою есперанто. У 2003 році став дипломантом обласної премії імені В. Вихруща, 34 Міжнародного форуму поезії "Мир - 2006" і відзначений медаллю журналу "Артекультура" у Мілані, "Наші дні. Культура за мир" (Італія, 2006).
    З 2007 року В. Барна - член громадського об`єднання "Тернопільський майдан - 2004".
 

    Барна, В. А.  Храм вічності душі. Вибране: Поезії / В. А. Барна; передм. М. Ткачука. -Тернопіль: Лілея, 2008 - 216 с. - (Світова духівниця українства: ч. 8.


    До нової книги Володимира Барни "Храм вічності душі" увійшли твори із попередніх збірок, які й склали основу вибраних поезій автора. Самобутній й оригінальний поет із Тернополя щиро і відкрито сповідається перед читачем про переживання свого ліричного героя наприкінці XX століття.
    Своєю новою збіркою він наче перекидає місток у третє тисячоліття, аби заявити, що проблеми, болі і переживання поета за долю планети, за долю людини, за долю коханої жінки непроминальні. Вони завше актуальні, бо вічні.











    Бандурка, І. П.  Словосповідь, або Вільні вірші Володимира Барни: літературний портрет / І. П. Бандурка; ред. Л. Мельник. - тернопіль: Тернограф: 2009. - 184 с. - (Мистці Тернопілля; ч. 3)
    
     У книзі-нарисі висвітлено життєвий і творчий шлях українського поета-верлібриста Володимира Барни. 
    Автор уперше глибоко аналізує художній доробок В. Барни, акцентує увагу на його новаторські тенденції, показує роль і місце письменника у літературному процесі кінця XX - початку XXI століття, а також простежує зв 'язки його творчості з історією та мистецтвом України, культурою інших народів.
    Книга "Словосповідь... " - це третя праця автора з його літературознавчого трилисника. Вона є продовженням серії "Мистцї Тернопілля", яку започаткував у 2002 році І. Бандурка.
    


Барна, Володимир.
     Янгол слова [Текст] : поезії / В. Барна ;  ред, передм. В. Баранов ; худож. І. Горбачевська. — Тернопіль : Горлиця, 2002. — 32 c. 
















    Ваrnа, W. Rosa na lancetah traw / Wolodymyr Ваrnа; redakcja W. Graban. – Krynica: Zаgгоda, 1998. – 64 c.