Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
     Олег Герман

    Герман Олег Михайлович кандидат історичних наук, науковець, письменник, громадський діяч. Член НСПУ (1993), НЛУК (1997).
    Народився 21 березня 1948 року в селі Чернихів Зборівського району Тернопільської області. Закінчив Кобзарівську СШ Зборівського району (1966), конструкторський факультет Львівського політехнічного інституту (1972, нині університет "Львівська політехніка"), факультет художнього конструювання Львівського інституту прикладного мистецтва (1973).
    Від 1974 - в Тернопільському політехнічному інституті (нині ТНТУ): викладач художнього конструювання, старший викладач, від 1992 - доцент кафедри українознавства і філософії, від 1995 - проректор з гуманітарної освіти і виховання. 1990-91 - завідуючий відділу культури Тернопільської міської ради, заступник голови обласного об'єднання Товариства української мови (нині товариство "Просвіта"). 1993-98 - голова Тернопільського обласного відділення Українського фонду культури. 2001 очолив Інститут національного відродження ім. І. Ґерети (м. Тернопіль).
    Опублікував понад 30 наукових статей, більше 100 публіцистичних матеріалів у пресі, монографію з питань просвітницького руху на Тернопіллі (1999). Створив та веде цикли радіо-і телепрограм з питань культурології. Учасник фестивалів авторської пісні "Оберіг-89, -90" та 1-го конкурсу української естрадної пісні "Червона рута" (1990); режисер, сценаристі автор святкових дійств до 450-ліття Тернополя та освячення національного прапора в обласному центрі (1990), "Хресна дорога України" (1991), "Великодня родина" (1993), "Наша дума, наша пісня" (1995), звітних концертів районів області та звіту Тернопільщини в Києві (всі - 2001). Режисер-постановник телефільмів "Ріка часу" (1999) і "Червоний жупан" (2000).
    Автор збірок поезій: "Прислухайтесь. Дзвенить струна" (1990), "Мелодія слова" (1992), "Настрій полудневого дощу" (1993), "Краплини тихої довіри" (1994), "Найпершою була любов" (1995), "Для тебе" (1996), "Душа болить словами" (1997), “Тарасикові співанки” (1998) "Щаслива мить" (1999), "Хресне сходження" (2000), "Силуети" (2001), "Віддзеркалля" (2004), "Околиця" (2006), "Сто потайних дверей" (2008).
    Як художник-графік бере у часть в обласних художніх виставках, оформляє власні та книжки місцевих авторів.





    Герман, О. За мить до...: поезії / О. Герман; ред. М. Зубик. - Тернопіль: Джура, 2008. - 80 с.
  
    Життєва стезя кожної людини виміряна кроками з миті минулої через мить сьогодення у мить наступну. Ми часто стоїмо на порозі миті щасливої відкриття, втрати найдорожчого, народження дня, за мить до...
    Миттєвості швидкозмінні як хмари, як небо, як думки. Часто не звертаємо уваги на плин часу, а іноді до нестерпного щему відчуваємо наближення нової проблеми чи... розв'язки.
    Можливо у такому стані й народилися рядки поезій, які автор пропонує нам за мить до...
 
 







 

    Герман, О.  Хресне сходження: медитації / О. Герман; худ. оформл. О. Ликтей. - Тернопіль: Джура, 2001. - 36 с.
    
    На сторінках цієї унікальної книжки переплелися воєдино, у хресному сходженні, стривожені медитації (поетичні роздуми) відомого поета Олега Германа й художні роботи, вишиті любов'ю і болем прекрасного художника Олега Ликтея.
Перед вами постануть своєрідні філософські та історичні паралелі поміж Хресною дорогою Господа нашого Ісуса Христа, шляхом становлення України та життєвою стезею кожного з нас.

















    Герман, О.  Силуети / О. Герман. - Тернопіль, 2001. - 156 с.
    
    Кому з нас доводиться спізнавати почуття недомовленості. Не змогли сказати, не хотіли дослухати, не встигли висловитись... Пам'ять оберігає лише відлуння думок, витинки фраз, силуети пережитого. І не важливо, як ці обриси збережені: у словах, у лініях...
    Варто лише торкнутися контура вражень, як знову оживуть почуття на перехресті згадок. Перегорніть сторінки цієї книжки - можливо, тут силуети вашої таїни чи мрії.

   




Герман, О. Від хати до хати: історико-культурний нарис про село Чернихів / О. Герман. - Тернопіль: Воля, 2009. - 424 с.: 


























Картинки по запросу олег герман співоча скеля      
 
 
Герман, О. Співоча Скеля. Повістина з тридцяти зимових образків /Олег Герман.-Тернопіль:Джура,2017.-120 с.

      Твір був завершений у вересні 2013 року, однак прийшов до читача лише нині. Чому так склалося – одному Богові відомо. Автор прагне відкрити панораму сьогодення через зіставлення одвічних протилежностей: добра і зла, любові і ненависті, старості та юності. Зустріч двох рідних по крові й різних за світоглядом людей, бурхливий коловорот подій напередодні різдвяних свят 2012 року в одному із гуцульських сіл співзвучні тривогам та сподіванням кожного із нас.










Герман, Олег Михайлович.
     Від бабки Кароліни : бувальщина / О. М. Герман ; Терноп. обл. орг. Нац. спілки письменників України. — Тернопіль : Терно-граф, 2019. — 84 с.


  Сьогодення приносить у життя кожного із нас тривожні роздуми, вимагає конкретних та відповідальних рішень, заставляє прилаштовуватися до швидких темпів життя. У суєті суєт та в повсякденній метушні гаснуть спомини дитинства, з памяті витираються оповіді та напучування батьків, бабусь, рідних людей.
   Тепер не модно в оселях вішати фотопортрети милих серцю родичів. Складність щоденних проблем витісняє із домівок веселий настрій, а смартфони замінили живе спілкування. Автор прагне через жартівливі та водночас повчальні розповіді старенької бабусі повернути нам отой втрачений скарб.