Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей

 

   Опільський Юліан (справж. - Рудницький Юрій Львович; 08. 10. 1884, м. Тернопіль - 09. 02. 1937, м. Львів) - письменник, педагог. Від 1891 - у Львові. Тут закінчив гімназію (1902), 4 семестри студіював філософію і класичну філологію в університеті; завершив навчання в університеті у м. Ґрац (1907, Австрія). Викладав німецьку та класичну мови в українській гімназії у Львові, редактор журналу "Українська школа". Автор творів на історичні теми з життя багатьох народів: повісті "Іду на вас" (1918), "Гарміоне" (1921), "Вовкулака" та "Сумерк" (1922), "Поцілунок Іштари" (1923), "Золотий Лев" (1926),"Ідоли падуть" (1927; продовження "Іду на вас"), "Тінь велетня" (1929), "Аллах" (1930), Ідоли падуть" (1938) та ін.; трилогія "Опирі" ("В царстві золотої свободи" - 1918, у журналі "Тернопіль" уперше опублікував "Гвашко" (1994; підготував до друку М. Ониськів і Л. Баглей), "Чорним шляхом" – 1991. Автор "Підручника до науки німецької мови" (1916). На будинку в Тернополі на вул. Камінній, де проживала сім'я Рудницьких, встановлено меморіальну дошку (1989: скульптор О. Маляр, арх. С. Дирявко).








Опільський, Юліан Золотий Лев: повісті / Ю. Опільський; упоряд., авт. післямови Р. Т. Гром'як. - К.: Дніпро, 1989. - 414 с.

Перший історичний твір письменника "Іду на вас" надруковано в 1918 році. Автор звернувся в ньому до епохи Київської Русі, до часів держави і обрав сюжетом останній похід князя Святослава та його загибель. У книжку вміщено також повісті "Ідоли падуть" - про часи князя Володимира й запровадження християнства на Русі та "Золотий Лев" - про княжіння Данила Галицького. Твори приваблюють яскравими й динамічними сценами побуту, колоритними картинами раннього середньовіччя, задушевно-ліричними інтонаціями в описі інтимних почуттів героїв.
Та основне в повістях - осудження війн і загарбництва, інтерес дл життя народу.



 
 








Опільський, Ю. Сумерк: роман / Ю. Опільський; авт. вступ. ст. М. И. Ільницький; худож. І. М. Крислач. - Львів: Каменяр, 1988. - 261 с.

"Сумерк" - роман відомого українського письменника, що найбільш примітний у художньому плані і якнайповніше виражає історичні  погляди автора. Дія його відбувається на західноукраїнських землях на початку 30-х років XV століття, коли знову загострилась боротьба між місцевим боярством, литовськими і польськими феодалами, які прагнули утвердити своє панування на Волині і Поділлі.
















Опільський, Ю. Твори: В 4 т. - Львів: Каменяр, 1994 - Том 1: [Іду на вас, Ідоли падуть. Вовкулака] / Упоряд. і вступ. ст. М. М. Ільницького; худож. оформл. Б.Р. Пікулицького. - 424 с.

До першого тому чотиритомного видання Юліана Опільського ввійшли повісті: "Іду на вас", де автор звернувся до епохи Київської Русі, обравши, зокрема, сюжетом останній похід князя Святослава та його загибель; "Ідоли падуть" - про часи князя Володимира й прийняття християнства на Русі; "Вовкулака", в якій змальовано життя на західних землях Давньоукраїнської держави в останні роки князювання Володимира.