Архів документів / Надходження (архів) / Надходження 2015 року / Листопад 2014 / Література для дітей середнього та старшого шкільного віку

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
Вірко, О. Дерева з бісеру / Олена Вірко. – Донецьк: СКІФ, 2011. – 64 с.: іл. – ISBN 978 – 2516 – 23 – 4.


У вас вже є ціла колекція дерев з бісеру, виготовлених різними прийомами, але ви не збираєтеся на цьому зупинятися? А може, навпаки, ви знаєте тільки один спосіб виконання таких виробів, але хочете спробувати щось новеньке? Автор даної книги готова поділитися з вами своїм досвідом і розкрити всі секрети створення маленьких копій справжніх дерев.
У виданні представлені вироби, повністю виконані з бісеру - матеріалу, який завдяки своїй широкій колірній гамі здатний відтворювати фактуру ствола, листя, квітів і плодів різних дерев. Виготовити будь-яку вподобану модель вам допоможуть наведені в цій книзі покрокові інструкції, а також детальні кольорові схеми та фотографії. Завдяки даним докладним описам ви без проблем виконаєте підготовлюваний до зими золотистий клен, струнку березу, щедру на плоди яблуню і т.д.
"Дерева з бісеру" - це перша і на сьогодні єдина книга з виготовлення дерев винятково з бісеру та без використання дроту!


Моргунова, К. Квіти в техніці «квілінг» / Клавдія Моргунова. – Донецьк: СКІФ, 2013. – 64 с.: іл. – ISBN 978 – 966 – 2516 – 39 – 5.

Вам набридло чекати, коли ваша улюблена квітка розквітне? А може, навпаки, ви боїтеся, що вона швидко зав’яне?
Вихід один — виготовити її самостійно, майстерно комбінуючи різні види паперу: флоргофру, гофрокартон і жатий папір. А як саме це зробити, підкаже автор книги «Квіти в техніці “квілінг”».
У даному виданні містяться поетапні інструкції та детальні кольорові фотографії процесу виконання різних квіток у популярній сьогодні техніці. Завдяки цим докладним описам у ваших руках розпустяться й уже ніколи не зав’януть космеї, хризантеми, соняшники, кульбаби тощо.
Але перш ніж приступати до перетворення паперових аркушів на квіти, дуже схожі на живі, ознайомтеся з викладеними у вступі основами техніки «квілінг».
«Квіти в техніці “квілінг”» — це вічне свято у вашому будинку!



Моргунова, К. Квілінг: фігурки тварин з гофрокартону / Клавдія Моргунова. – Донецьк: СКІФ, 2012. – 64 с.: іл. – ISBN 978 – 966 – 2516 – 33 – 3.

«Квілінг. Фігурки тварин з гофрокартону» — це приємна несподіванка для всіх творчих людей. І якщо ви ще не читали дану книгу, то покваптеся: її автору кортить поділитися з вами своїми ідеями. У виданні представлені фігурки тварин, зроблені з гофрованого картону в дуже популярній сьогодні техніці «квілінг». Для тих, хто не знає цієї техніки або просто забув її основи, у вступі містяться рекомендації з виготовлення різних видів спіралей, з яких складаються усі запропоновані вироби. Ознайомившись із порадами автора, можна приступати до роботи, яка буде суцільним задоволенням завдяки наведеним у книзі поетапним інструкціям і детальним кольоровим фотографіям процесу виконання кожної моделі. «Квілінг. Фігурки тварин з гофрокартону» — це новинка, що не має аналогів!




Моргунова, К. Амігурумі: в’язані гачком мініатюри / Клавдія Моргунова. – Донецьк: СКІФ, 2013. – 64 с. іл. – ISBN 966 – 8076 – 38 – 9.

Амігурумі — японське мистецтво, що давно вийшло за межі своєї країни. Сьогодні вже весь світ в’яже гачком мініатюрні фігурки звірів, птахів, комах, а також посуд, овочі, фрукти й різні солодощі, оживляючи їх завдяки виконаним ротикам, очицям і носикам. І якщо ви теж мрієте стати власником таких забавних штучок, автор книги «Амігурумі. В’язані гачком мініатюри» готова допомогти вам у цьому. У даному виданні представлені поетапні інструкції, а також докладні кольорові фотографії та схеми процесу в’язання пінгвіна в капелюсі, свинки з парасолькою, собаки в безкозирці, усміхненої ромашки, морквини з бантом та інших оригінальних виробів. Завдяки таким детальним описам ви без проблем виконаєте будь-які уподобані мініатюри. Але спершу ознайомтеся з представленими на початку книги прийомами в’язання гачком або просто перегляньте їх, відсвіживши в пам’яті вже наявні у вас знання. «Амігурумі. В’язані гачком мініатюри» — це книга для дітей і дорослих, любителів і професіоналів, усіх, у кого є уява й трохи вільного часу!



Бєляєв, О. Голова про професора Доуеля: науково-фантастична повість: [для середн. Шк. віку] / Олександр Бєляєв; з рос. перекл. В. П. Козаченко; ілюстр. В. А. Дунаєвої. – К.: Школа, 2006. – 222 с.: іл. – ISBN 966 – 661 – 438 – 3.

«Голова професора Доуеля» — це перша повість Олександра Бєляєва, відомого російського письменника (1884—1942), автора великої кількості популярних творів в жанрі наукової фантастики: «Людина-амфібія», «Володар світу», «Острів Затонулих Кораблів» тощо. Їх цікаві, наповнені екзотикою, таємницями та романтикою сюжети приваблюють і читачів, і кінорежисерів: за мотивами кількох книг Олександра Бєляєва були зняті прекрасні фільми.









Бернет, Ф. Маленька принцеса: для дітей мол. і середн. Шк. віку / Френсіс Годжсон Бернет; пер. з англ. В. Левицької; іл. Ю. Радіч-Демидьонок. – К.: Країна Мрій, 2014. – 316 с.: іл – ISBN 978 – 617 – 538 – 259 – 2.

Маленька принцеса – один з найпопулярніших романів видатної дитячої письменниці Ф. Бернет. Сара – незвичайна дівчинка, в неї бурхлива фантазія, та найголовніше те, що вона прагне до всіх бути доброю і великодушною. Опинившись у скрутному становищі, дівчинка мужньо переносить злидні, образи, знущання, намагаючись поводитись як справжня принцеса.










Бернет, Ф. Таємний сад: для дітей мол. і середн. Шк. віку / Френсіс Годжсон Бернет; пер. з англ. В. Левицької; іл. Ю. Радіч-Демидьонок. – К.: Країна Мрій, 2014. – 316 с.: іл – ISBN 978 – 978 – 617 – 538 – 259 - 2.

Дівчинку ніхто не любить, та й вона ненавидить увесь світ. Але так трапилось, що їй довелося розкрити таємницю і врятувати життя хлопчику. Її доля геть змінюється, коли вона знаходить стежку, що веде до прекрасного Таємного саду. Завдяки дружбі, розумінню, терпінню й любові до людей і природи відбувається справжнє диво.
Для дітей молодшого і середнього шкільного віку.









   Блюменталь, К. Стів Джобс - людина, яка мислила по-іншому / Карен Блюменталь; пер. з англ. І. Бондаренко.  — Тернопіль: Навчальна книга-Богдан, 2014. — 288 с.

    Запаморочливі злети та не менш карколомні падіння комп’ютерного гуру Стіва Джобса описано в цій книзі. І все ж успіхів було куди більше. Тому людство і здригнулося від звістки про його смерть у 2011 році...
    Такі особистості приходять у наш світ, щоби радикально його змінити. Джобсові таке вдалося, унаслідок чого зараз живемо в ері комп’ютерів, згадуючи добрим словом піонерів цієї справи.









Васильченко, С. Олив’яний перстень: оповідання, повісті, казки та легенди: [для середн. Та старш. шк. віку] / Степан Васильченко; іл. О. Богоназ. – К.: Школа, 2005. – 383 с.: іл. – ISBN – 966 – 661 – 334 – 4.

До збірки класика української літератури Степана Васильченка увійшли його найкращі оповідання, новели, казки та легенди, а також дві відомі повісті – «В бур’янах» та «Олив’яний перстень». Усіх їх пронизує любов до рідної землі й рідного слова, вболівання за долю українського народу. Деякі з цих творів з політичних міркувань тривалий час не публікувалися, як-от новели «Ось та Ась», «Московський ґедзь» та ін., тому пропонуємо Вам більше дізнатися про творчість відомого автора.










Грін, О. Та, що біжить по хвилях: роман: [для середн. шк. віку] / Олександр Грін; перекл. з російської О. Таранченко; ілюстр. В. А. Дунаєвої. – К.: Національний книжковий проект, 2011. – 256 с.: іл. – ISBN 978 – 617 – 592 – 089 – 3.

Поетична драма відомого письменника Олександра Гріна «Та, що біжить по хвилях» розповідає про чарівну країну, яку Грін створив за своїми яскравими фантазіями. Книга про кохання, пристрасть, зраду, добро і зло, про мрії, бажання, які коли-небудь обов’язково збудуться.
Море знає багато легенд. О. Грін додав до них ще одну: про дівчину, що ковзала по хвилях, як у бальній залі, і про корабель, названий на її честь. Того, хто ступив на палубу цього корабля, чекала особлива доля…










Дал, Р. ВДВ (Великий Дружній Велетень): повість / Роальд Дал; перекл. з англ. В. Морозов. – 2-е вид. – К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2014. – 266 с.: іл. – ISBN 978 – 617 – 585 – 054 – 1.

ВДВ (Великий Дружній Велетень). Просто геніальна книга! Одна з найкращих і найпопулярніших казкових повістей Р. Дала
«Я пишу лише про те, що забиває дух або смішить. Діти знають, що я завжди на їхньому боці», — ці слова Роальда Дала дуже точно відображають зміст і характер однієї з найблискучіших його дитячих повістей під назвою «ВДВ».
Веселі, зворушливі і моторошні пригоди семиметрового велетня та маленької дівчинки Софії давно стали настільною книжкою для юних читачів Західної Європи та США.
Софія та ВДВ вирішили втілити один надзвичайно сміливий план, який має порятувати людей від почварних велетнів-людожерів... Серед героїв книжки — англійська королева, головнокомандувач військово-повітряних сил, велетні — Тілогриз, Костохруст, Угорлоковтач та інші.
«ВДВ» часто називають «Книгою №1» сучасної світової дитячої літератури.






Дал, Р. Чарлі і шоколадна фабрика / Роальд Дал; з англ пер. В. Морозов. – 10-е вид. – К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2014. – 239 с.: іл. – ISBN 978 – 966 – 7047 – 47 – 4.

Найпопулярніша книга Роальда Дала. Жив собі бідний хлопчик, якому раз на рік — на його день народження, дарували єдиний дарунок — маленький шоколадний батончик. Але хлопчик мав добре серце, і тому з ним трапляється неймовірна пригода, яка не залишить байдужими ні дітей, ні дорослих. Можливо, це найзворушливіша повість нашого часу. «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» стверджує, що «Чарлі й шоколадна фабрика» — одна з тих справжніх і захоплюючих книжок, які необхідно прочитати кожній дитині







    Дивокрай: читанка з природознавства в 2 ч. Ч.1.: Свійські та дикі тварини / упоряд. І. П. Січовик. — Тернопіль: Навчальна книга-Богдан, 2014. — 224 с.: іл. — (Цікаве природознавство).

   Любов до рідного краю починається зі всього, що оточує нас у дитинстві: від материнської колискової до синього неба, під яким милує око дивовижний світ природи.
    У читанці «Дивокрай» зібрано художні твори про свійських і диких тварин. Вірші, загадки, прислів’я та приказки, скоромовки, усмішки, народні казки та легенди, а також оповідання українських класиків і сучасних письменників нагадують про те, що ми в цьому світі не одні, поряд з нами — брати наші менші.
    Книжка розрахована на широке коло читачів. Її з успіхом використають вихователі дошкільних навчальних закладів й учителі початкових класів у навчальному процесі, а також батьки для читання у родинному колі.











   Дивокрай: читанка з природознавства в 2 ч. Ч.2: У небі, на землі, у воді. Птахи, комахи, риби та інші тварини рідного краю / упоряд. І. П. Січовик. — Тернопіль: Навчальна книга-Богдан, 2014. — 240 с. — (Цікаве природознавство).

   Збірник художніх творів, упорядкований відомим дитячим письменником Ігорем Січовиком, допоможе дітям краще пізнати тваринний світ рідного краю.
    Книга складається із трьох розділів: «У небі», «На землі», «У воді». У кожному розділі подано загадки, скоромовки, вірші, прислів’я та приказки, усмішки, оповідання, казки та легенди про тих тварин, для яких рідними стихіями є небо, земля, вода.
   Для вихователів дошкільних навчальних закладів, учителів початкових класів, молодших школярів, а також дбайливих батьків, бабусь і дідусів.
 





Кокотюха, А. Таємниця змінної голови: пригодницький детектив: [для сер. шк. віку] / Андрій Кокотюха; худ. А. Василенко. – К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2012. – 256 с.: іл. ISBN 978 – 617 – 585 – 038 – 1.

Шукачі скарбів повертаються! Тепер герої, які одного разу вже розкрили таємницю козацького скарбу, вирушають на мальовниче Поділля. Тут є старовинний княжий замок і похмурі лабіринти підземних печер. Колись у цих краях гуляв народний месник Устим Кармелюк. Вороги називали його розбійником. І десь там сподвижники Кармелюка заховали великий діамант небаченої краси. А за скарбом, звісно, полюють лихі люди. Вони хочуть забрати собі не лише діамант, а й увесь замок. Чи вдасться нашим героям — Данилові, Богданові, Льоньці та їхнім новим друзям — випередити злодіїв і врятувати замок? Чи зможуть вони розгадати усі розбійницькі загадки? Що цього разу учворить шалений страус на прізвисько Футбол? Про це все ви дізнаєтесь із нового детективу Андрія Кокотюхи. Вперед пошук починається, час пішов на хвилини!





Кокотюха, А. Таємниця підводного човна: пригодницька повість: [для сер. шк. віку] / Андрій Кокотюха; худ. А. Василенко. – К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2013. – 272 с.: іл. ISBN 978 – 617 – 585 – 053 – 4.

Вони шукали й знаходили скарби по всій Україні — на землі і під землею. Тепер на часі — підводні пригоди. У Криму, на темному дні загадкової бухти, лежить «Сом» — один із перших підводних човнів Українського Чорноморського флоту. Майже сто років тому його затопила команда, щоб він не дістався ворогам молодої Української держави.
На борту «Сома» — справжній скарб, що може розкрити чимало таємниць і змінити уяву про один із героїчних епізодів нашої історії. Але що за чудовисько стереже вхід до цієї бухти? І хто ще полює за цим підводним скарбом, аби заволодіти ним і знищити таємницю? Про це хочуть дізнатися наші давні знайомі, невтомні шукачі скарбів: київські хлопці Данило й Богдан, їхня приятелька Галка з Полтавщини та незмінний член безстрашної команди, бойовий африканський страус на ім’я Футбол.
Третя частина популярної детективної серії з життя сучасних школярів, що полюють за скарбами, пропонує ще більше пригод і несподіваних відкриттів. А ще нагадує: свою країну треба любити… Новий пригодницький детектив популярного українського письменника Андрія Кокотюхи захоплює з першої до останньої сторінки.


Колодій, К. Пригоди Піноккіо: для дітей мол. і середн. шк. віку / Карло Коллоді; переказ з італ. О. Донічевої; іл. Ю. Радіч-Демидьонок. – К.: Країна Мрій, 2014 – 269 с.: іл. – ISBN 978 – 966 – 424 – 216 – 2.

Ця повчальна історія про те. як звичайнісінька дерев'яна лялька завдяки наполегливій праці й доброму ставленню до ближніх перетворилася на справжню людину. Однак перш ніж це сталося, ледачому Дерев'яному Хлопчикові довелося пройти важкі випробуванії й зазнати багато лиха. Для дітей молодшого і середнього шкільного віку.









Ліндгрен, А. Карлсон прилітає знов: для мол. та середн. шк. віку / Астрід Лінгрен; пер. Зі шведської О. Сенюк; худ. А. Джанік’ян. – К.: Махаон-Україна, 2013. – 142 с.: іл. – ISBN 978 – 617 – 526 – 640 – 3.

«— Тут, нагорі, все якесь не таке, — сказав Малий, коли Карлсон злетів з ним на ґанок перед хаткою». Авжеж, пригоди тривають, не менш цікаві та захопливі, ніж у попередній книжці. Герої не надто постаршали, хоча друга книжка написана, проте, аж через сім років після першої — у 1962 р. Не обійдеться в ній і без привидів, і без вибриків невгамовної фрекен Бок…








Ліндгрен, А. Малий та Карлсон, що живе на даху: повість: [для мол. та середн. шк. віку] / Астрід Лінгрен; пер. зі шведської О. Сенюк; худ. А. Джанік’ян. – К.: Махаон-Україна, 2014. – 133 с.: іл. – ISBN 978 – 617 – 526 – 639 – 7.

«У місті Стокгольмі…» — з цієї фрази розпочинається дивовижна повість, яка полюбилася малятам усього світу, і, як не дивно, їхнім батькам. Так от, живе у цьому північному місті, у звичайному будинку, звичайнісінький Малий, а над дахом будинку мешкає незвичайна істота — Карлсон, який має моторчик і вміє літати. Живуть вони, потрапляючи в неймовірні пригоди, від 1955 р., коли було написано першу книжку. Тепер зрозуміло, чому Карлсона знають і більшість батьків малюків. І тому разом із ними юний читач зануриться в цей фантастичний світ, аби на одному подиху прочитати, що ж іще трапиться з цими цікавими героями. А чудові ілюстрації Арсена Джанік’яна до книжки, перекладеної зі шведської Ольгою Сенюк, зроблять це читання незабутнім.



Ліндгрен, А. Пеппі Довгапанчоха: повість: [для середн. шк. віку] / Астрід Лінгрен; пер. зі шведської О. Сенюк; худ. А. Джанік’ян. – К.: Махаон-Україна, 2014. – 110 с.: іл. – ISBN 978 – 91 – 29 – 65 – 749 – 4.

Коли дочка А. Ліндгрен, Карін, захворіла вона вирішила написати історію яка б розважила хвору дитину. Так на світ з’явилась Пеппі Довга панчоха.
Пеппі – рудоволоса дівчинка яка не підкоряється нікому і нічому, живе за своїми правилами, і мабуть тому її життя настільки цікаве і захоплююче.







Ліндгрен, А. Пеппі Довгапанчоха сідає на корабель: повість: [для середн. шк. віку] / Астрід Лінгрен; пер. зі шведської О. Сенюк; худ. А. Джанік’ян. – К.: Махаон-Україна, 2012. – 108 с.: іл. – ISBN 978 – 617 – 526 – 512 – 3.

Повість «Пеппі Довгапанчоха сідає на корабель» - це продовження пригод рудої фантазерки Пеппі та її друзів Томмі й Аніки. Цього разу ти дізнаєшся, як дивовижно Пеппі ходила по крамницях і до школи, як діти опинилися на безлюдному острові, як на віллу «Хованка» завітав високий гість, та багато інших веселих речей. Адже із Пеппі сумувати ніколи.







Ліндгрен, А. Пеппі Довгапанчоха у південних морях: повість: [для середн. шк. віку] / Астрід Лінгрен; пер. зі шведської О. Сенюк; худ. А. Джанік’ян. – К.: Махаон-Україна, 2012. – 112 с.: іл. – ISBN 978 – 617 – 526 – 513 – 0.

Невгамовна Пеппі щодня придумує нові розваги. Іноді вони видаються трохи зухвалими. Але всі в місті встигли переконатися, що в малої бешкетниці велике серце, й полюбили її. А коли Томмі й Аніка, друзі Пеппі, перехворіли на кір, їхня мама не вагаючись відпустила дітей з Пеппі в південні моря. Які ж веселі пригоди чекали на них!










Нестайко, В. Космонавти з нашого будинку: повість і оповідання: [для дітей мол. і середн. шк. віку] / В. Нестайко; ілюстр. Ю. Радіч. – К.: Країна Мрій, 2014. – 248 с.: іл. – ISBN 978 – 966 – 424 – 222 – 3.

До пропонованої книжки класика української дитячої літератури Всеволода Нестайка увійшли повість "Пригоди Грицька Половинки" та кілька яскравих оповідань про життя школярів, їхні веселі пригоди і справжню дружбу.











Нстайко, В. Чарівні окуляри: правдиво-фантастично повість про пригоди київський школярів: [для дітей мол. і середн. шк. віку] / В. Нестайко; ілюстр. Ю. Радіч-Демидьонок. – К.: Країна Мрій, 2013. – 188 с.: іл. – ISBN 978 – 617 – 538 – 133 – 5.

У книжці класика української дитячої літератури Всеволода Нестайка розповідається про веселі казкові пригоди двох хлопчаків. Захопливі, сповнені юмору твори письменника надруковані багатьма мовами світу, за сюжетами його повістей і оповідань поставлені кінофільми.














Пекарська, М. – К. Клас пані Чайки: для дітей ст. шк. віку / Малгожата – Кароліна Пекарська; пер. З польської Б. Ю. Антоняк; худ. Є. Житник. – Х.: Школа, 2012. – 336 с. – ISBN 978 – 966 – 429 – 134 – 4.

Ця книга є молодіжним бестселером у Польщі. У ньому розповідається про те, що цікаво підліткам: про труднощі їхнього віку, про негаразди у школі та вдома, але насамперед про перші почуття і розчарування. Головні герої роману, варшавські гімназисти, вчаться складного мистецтва прийняття іншої людини — з усіма її вадами — і врешті пізнають ціну дружби.
Для дітей старшого шкільного віку.









Родарі, Д. Пригоди Цибуліно: повість-казка: [для мол. та середн. шк. віку] / Джані Родарі; перекл. з італ. А. Іллічевський; іл. О. О. Чукавіна. – ISBN 966 – 661- 082 – 5.

У чудовій казковій повісті відомого італійського письменника, лауреата Міжнародної премії імені Г. К. Андерсена Джанні Родарі розповідається про пригоди веселого цибуляного хлопчика Цибуліно та його друзів, які разом захищають скривджених і відновлюють справедливість. На її сторінках ти зустрінеш майстра Виноградинку, кума Гарбуза та інших чесних трудівників, веселих Полуничку, Редисочку, графа Вишеньку, які допомагають Цибуліно подолати злих і жорстоких синьйора Помідора та принца Лимона.
 




Секора, О. Мурахи не здаються: казка: [для дітей мол. та середн. шк. віку] / Ондржей Секора; перекл. з чеської Т. Вакуленко; малюки автора. – Х.: Школа, 2014. – 94 с.: іл. – ISBN 978 – 966 – 429 – 226 – 6.

Мурахи справді не здаються. Головний герой книжки — мураха Ферда — не відступає ні перед величезним Павуком, ні перед навалою мурах-рабовласників. А ще допомагає побудувати потужний мурашник та знаходить безліч друзів серед лісових мешканців, перш ніж повертається до рідної домівки.