Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 
                                                  Григорій Усач
 

    Усач Григорій Давидович (*14 вересня 1934, м. Немирів, Вінницька область — український і єврейський поет, прозаїк, драматург. Член Національної спілки журналістів України (1960), Національної спілки письменників України (1974).
    Народився 14 вересня 1934 р. у м. Немирові. Випускник Вінницького педагогічного інституту (1958). Працював в обласній пресі. У 1993–1995 рр. вів радіопрограму обласного товариства єврейської мови і культури «Усі разом». 1997 р. виїхав до Ізраїлю, зберігши громадянство України. Часто приїздить до Вінниці.
     Дебютував у 1948 р. як російськомовний поет та незабаром перейшов на українську мову. Автор понад 30 видань у різних жанрах: має десятки збірок поезій та кілька повістей. Багато писав для дітей та молоді, у тому числі казки для лялькового театру. П'єси постійно знаходяться у репертуарі українських театрів ляльок. За його сценаріями знято мультфільми «Сонячний коровай», «Черевики», «Мій брат — страусятко» та ін. Ряд творів перекладено болгарською, молдавською, польською, російською, чеською та ін. Перекладає з різних мов, зокрема, опанувавши іврит, твори ізраїльських поетів. Загальний наклад творів, виданих лише в Україні, налічує близько 2-х мільйонів примірників.



    Усач, Г. Щасливі тижні казкаря: казкові оповідки, віршовані казки, наказкована повість / Григорій Усач; худ. Вольф Бульба. - Тель-Авив: Beit Nelly Meclia, 2014. - 80 c.6 іл.