Архів документів / Надходження (архів) / Надходження 2015 року / Жовтень 2014 / Література для дошкільнят та дітей молодшого шкільного

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
Аксаков, С. Т. Червона квіточка: для дітей мол. шк. Віку / С. Т. Аксаков; пер. з рос. В. М. Верховень; худ. О. В. Крутик. – Х.: Прінт – Сервіс, 2010. – 48 с.: іл. – ISBN 978 – 617 – 588 – 003 – 6.
Практично ювелірно виконані ілюстрації в цій книзі нікого не залишать байдужим!
Перегортаючи сторінку за сторінкою цієї дивовижноїї історії, ви поринете у чарівний світ старої казки - світ краси, доброти і щедрості!












Елліотт, Р. Просто тому що / Ребека Елліотт; худ. Р. Елліотт. – К.: Майстер – клас, 2013. – 24 с.: іл. – (Найкраще – дітям). – ISBN 978 – 966 – 471 – 176 – 7.
Людині дарована унікальна здатність ЛЮБИТИ навколишній світ та інших людей. ЛЮБОВ звільняє від страху, страждань і болю. Вона наповнює життя змістом і щастям. Але це притаманно тільки справжній любові, коли любиш не за щось, не заради чогось, не тому що мусиш. Істинна ЛЮБОВ безумовна і безмежна. Її не можна обрати або призначити. Вона сама обирає нас, і ми віддаємо її просто так, ПРОСТО ТОМУ ЩО.




Єршов, П. П. Горбоконик / П. П. Єршов; перекл. М. Т. Рильського; ілюстр. І. В. Шматова. - Х.: Ранок, 2012. - 64 с.: іл. - (Казкова стежка).  - ISBN 978 - 611 - 540 - 201 - 4.
«Горбоконик» — відома книжка Петра Павловича Єршова, написана понад 170 років тому, входить до золотого фонду дитячої літератури. Ця жартівлива та весела казка, як і раніше, залишається однією з найулюбленіших чарівних казок, яка незмінно продовжує тішити вдячних читачів. Класичний переклад відомого українського поета Максима Рильського. Яскраві ілюстрації перетворюють книгу в прекрасний подарунок.








Ільченко, О. Пригоди неприбраних іграшок / Олесь Ільченко; худ. О. Полоскіна. – К.: Грані – Т, 2008. – 56 с.: іл. – ISBN 978 – 966 – 465 – 204 – 6.
У книзі «Пригоди неприбраних іграшок» автор звертається до читача, кажучи, що його звуть так само, як і головного героя. У кімнаті хлопчика ціле іграшкове місто, і якось батьки подарували йому конструктор, з якого можна зробити фортецю, де хлопчик селить дракона.
Вночі хлопчик бачить, що іграшки самі прибирають той безлад, що він лишив у їхньому місті звечора, показуються особливості різних професій. Та раптом оживає дракон, й іграшки воюють з ним, а хлопчик спостерігає. Дракон опиняється в зоопарку, іграшки відбудовують місто. Вранці хлопчик вирішує, що тепер допомагатиме іграшкам і не лишатиме безладу.





Казаліс, А. Олдін і таємниці султанів: для дошк. та мол. віку / А. Казаліс; худ. Тоні Вульф. - Х.: Ранок, 2013. - 40 с.: іл. - (Світовий дитячий блокбастер). - ISBN 978 - 617 - 09 - 0555 - 0.

Розгорнувши книжку, ми потрапляємо до казкового світу, сповненого таємниць, дивовижних подій і пригод. Знайомтеся: Великий Маг Олдін. Уже тут нас очікує перша несподіванка: виявляється, Олдін — це ведмедик! Усім відомо, що він наділений неабияким розумом і знається на маги, хоч і буває неуважним і забудькуватим. На щастя, Олдін має кількох вірних помічників: це кажанчик Флаппі, привид Бебіхенк, маленька зелена змійка Спілло, павук Руді...



Каспарова, Ю. В. Вірші для мами: вірші / Ю. В. Каспарова; худ. Є. М. Перепелиця. - Х.: Ранок, 2014. - 24 с.: іл. - ISBN 978 - 617 - 09 - 1567 - 2.

Любов до мами на кожній сторінці! Для кожного малюка най-най — це його мама! Найніжніша, найдобріша, найулюбленіша ... Душевні та веселі вірші, яскраві і добрі картинки подарують вам і вашому малюку безліч приємних хвилин сімейного читання, наповнених ніжністю і любов'ю один до одного! Як приємно влаштуватися поряд з мамою і відкрити добру книжку. На її сторінках зібралися лісові звірята-малюки, щоб розповісти про своїх матусь. Тут є і втішалочка для матусі, і смішинка для матуся, й апетитні вірші для матусі, і навіть колискова! Добрі книги на цьому не закінчуються! Ніжності і любові не буває багато!





Каспарова, Ю. В. Подарунки для мами: вірші / Ю. В. Каспарова; худ. Є. М. Перепелиця. - Х.: Ранок, 2014. - 24 с.: іл. - ISBN 978 - 617 - 09 -1565 - 8.

Ця книга наповнена душевними і веселими віршами Юлії Каспарової і яскравими, добрими ілюстраціями Євгенії Перепелиці. Тут живуть милі звірята і їх мами. Книга подарує дорослому і малюкові безліч приємних хвилин сімейного читання, наповнених ніжністю і любов'ю один до одного! А ще в ній є барвиста листівка, яку дитина зможе подарувати своїй найкращій мамі.





Каспарова, Ю. В. Мама мене любить: вірші / Ю. В. Каспарова; худ. Є. М. Перепелиця. - Х.: Ранок, 2014. - 24 с.: іл. - ISBN 978 - 617 - 09 - 1561 - 0.

Ця книга наповнена душевними і веселими віршами Юлії Каспарової і яскравими, добрими ілюстраціями Євгенії Перепелиці. Тут живуть милі звірята і їх мами. Книга подарує дорослому і малюкові безліч приємних хвилин сімейного читання, наповнених ніжністю і любов'ю один до одного! А ще в ній є барвиста листівка, яку дитина зможе подарувати своїй найкращій мамі.




Каспарова, Ю. В. Найкраща мама: вірші / Ю. В. Каспарова; худ. Є. М. Перепелиця. - Х.: Ранок, 2014. - 24 с.: іл. - ISBN 978 - 617 - 09 - 1563 - 4.

Ця книга наповнена душевними і веселими віршами Юлії Каспарової і яскравими, добрими ілюстраціями Євгенії Перепелиці. Тут живуть милі звірята і їх мами. Книга подарує дорослому і малюкові безліч приємних хвилин сімейного читання, наповнених ніжністю і любов'ю один до одного! А ще в ній є барвиста листівка, яку дитина зможе подарувати своїй найкращій мамі.





Ковальова, К. Тятіка і Патіка: пригодницька повість – казка для мол. та сер. шк. віку / Ксенія Ковальова; худ. А. Крутова. – К.: Гамазин, 2008. – 112 с.: іл. – (для тих, хто не любить читати). – ISBN 978 – 966 – 2938 – 70 – 8.
Якщо до однієї старої ворони додати два невідомих створіннячка, що буде? А буде повітряний атракціон!
А якщо помножити цей атракціон на одну хитрющу кішку? То буде надзвичайний, карколомний, неймовірний цирк!
А якщо над цим цирком поставити зверху капосного і бридкого директора? То вже буде детектив, і розслідуватиме той детектив справжній собака – вірний, чесний і бескомпромісний.
Тож хто кого подолає?






Коник, равлик і зозуля: японські поети – класики – дітям; пер. з япон. І. Бондаренко; худ. Г. Осадко, Р. Крамар. – Тернопіль: Навчальна Книга – Богдан, 2011. – 132 с.: іл. – ISBN 978 – 966 – 10 – 1969 – 9.
Збірка містить переклади понад 300 віршів-хайку, написаних такими всесвітньо відомими японськими майстрами цього унікального поетичного жанру, як Мацуо Басьо, Йоса Бусон, Кобаясі Ісса та Масаока Сікі. Їхні короткі вірші навчають маленьких читачів помічати й цінувати неповторну красу навколишнього світу, любити й шанувати природу, жити в гармонії з нею. Книга сприяє формуванню у дитини поетичних здібностей, художнього смаку, почуття прекрасного, навчає її уважному й доброзичливому ставленню до будь-яких живих істот: тварин, птахів, комах.
А головне – учить тисячолітній мудрості японського народу: бачити велике в малому, помічати зазвичай непомітне і відчувати себе при цьому не стороннім спостерігачем, а гармонійною часткою самої природи.
Видання розраховане на дітей 5–10-річного віку та батьків, які хочуть виховати своїх дітей всебічно розвинутими й творчо мислячими особистостями.



Ландсбергіс Вітаутас В. Мишка Зіта: для дітей мол. та сер. шк. віку / Вітаутас В. Ландсбергіс; пер. з литов. Д. Чередниченко; худ. Н. Дойчева. – К.: Грані – Т, 2009. – 120 с.: іл. – (Сучасна дитяча проза). – ISBN 978 – 966 – 2923 – 36 – 0.
Дивна, весела й сповнена мудрості казка про мишку на ім’я Зіта, яка спочатку була дуже несміливою, а потім із другом тарганом Алоїзасом Дзьобкою пережила кілька ризикованих пригод і вчинила не одну благородну справу.





Макуліна, Г. Лісовий телефон:
 навчальна казка / Г. Макуліна; худ. О. Демченко. - Х.: Ранок, 2009. - 12 с.: іл. - ISBN 978 - 966 - 08 - 4061 - 4.

















Павлишин, Г. Унікальна Картоплина: для дошк. і мол. шк. віку / Галина Павлишин. - К.: Грані-Т, 2008. - 72 с.: іл. - (Сучасна дитяча проза). - ISBN 978 - 966 - 2923 - 36 - 0.
Картопля, яку ти давно звик бачити в різних стравах, раптом перетворилась на унікальну – вона, бачте, понад усе любить розмірковувати про життя.







Перро, Ш. Червона шапочка / Шарль Перро; худ. О. Зволська. – (Чарівні казки). – ISBN 978 – 966 – 2269 – 55 – 0.
Казка про пригоди маленької дівчинки, яка пішла провідати хвору бабусю.












Ран, Ю. Про принцес: чарівні історії / Юліта Ран; худ. Х. Ніколаєва. - Х.: Ранок, 2013. - 34 с.: іл. - ISBN 978 - 617 - 09 - 1201 - 5.














Ран, Ю. Про фей: чарівні історії / Юліта Ран; худ. Х.: Ранок, 2013. - 34 с. іл. - ISBN - 978 - 617 - 09 - 1203  - 9.















Уайльд, О. Чарівні казки / Оскар Уальд; перекл. С. А. Гордієнко; ілюстр. Т. С. Попова. - Х.: Ранок, 2013. - 64 с.: іл. - (Казкова стежка). ISBN 978 - 617 - 09 - 0516 - 1.

До книги входять найкращі витончені, примарно-поетичні казки класика англійської літератури. Казками Оскара Уайльда захоплюються читачі в усьому світі, вони цікаві і дорослим, і дітям. Ці зворушливі, сумні, смішні історії змушують замислитися про такі вічеі поняття, як добро і зло, любов і дружба, відданість і співчуття.








Чарська, Л. О. Казка про Красу / Л. О. Чарська; ілюстр.: іл. - (Казкова стежка). - ISBN 978 - 617 - 09 - 0889 - 6.

До книги увійшли ніжні чарівні казки Лідії Чарської, улюблені вже кількома поколіннями юних читачів. Особливої чарівності книзі додають оригінальні ілюстрації «казкової» художниці Аліси Савицької. Зворушливі й повчальні історії, які вірніше було б назвати притчами, допоможуть виховати в дитині людину з добрим серцем, розвинуть в ньому почуття прекрасного, навчать жити в гармонії з навколишнім світом. Книга казок - це захоплююча подорож у чарівну країну. Спілкування з книгою подарує щасливі хвилини і дорослим, і дітям. Для дітей молодшого та середнього віку.





Чарська, Л. Казки Голубої феї / Лідія Чарська; ілюстр. А. Л. Савіцька; Н. І. Гордієнко. - Х.: Ранок, 2013. - 64 с.: іл. - (Казкова стежка). - ISBN - 978 - 617 - 09 - 0892 - 6.

До книги увійшли чудові чарівні казки, написані дитячою письменницею Лідією Чарською. Вони написані понад століття тому, але юні читачі не перестали їх любити.
Проста і зрозуміла мова, знайомі ситуації, добрі і зворушливі герої, які вчать жити у гармонії зі світом, відгукуватися на чужу біду, відповідати добром на добро...
На перший погляд, все як і в інших казках, але є у казках Лідії Чарської щось невловиме, що не може залишити байдужим жодну дитину.
Особливу чарівність книзі додають оригінальні ілюстрації "казкової" художниці Аліси Савіцької. Ця книга стане захоплюючою подорожжю в чарівну країну казок, які подарують щасливі хвилини і дорослим і дітям.


Чуб, Н. Поні, який хотів побачити море / Наталія Чуб; пер. з рос. Т. М. Матвієнко; худ. В. О. Ходоровська. – Х.: Прінт – Сервіс, 2010. – 24 с.: іл. – (Забавні історії для малят). – ISBN 978 – 966 – 2269 – 54 – 3.
Зворушлива казка про дружбу поні з дівчинкою Енні, яка допомогла здійснити заповітну мрію маленької конячки побачити море. Книга багато ілюстрована і порадує малюків та їхніх батьків незабутньою зустріччю з добрими героями казки.






Шведер Оса Ган Сни шовкопряда: для дітей мол. та сер. шк. віку / Оса Ган Шведер; пер. з норв. Г. Кирпа; худ. Н. Дойчева. – К.: Грані – Т, 2009. – 136 с.: іл. – (Сучасна дитяча проза). – ISBN 978 – 966 – 2923 36 – 0.
Юсефіна та її мама Анемона мешкають в Амстердамі на невеличкому острівці, що лежить поміж метушливим містом і таким самим метушливим портом. Вечорами вони читають збірку давніх китайських віршів. Її написав поет на ім’я Лі Бо, що жив понад тисячу років тому. Він – Юсефінин улюблений поет. Одного ранку Юсефіна помічає, що в саду сталося щось дивне. До них із Анемоною навідався сам… Читайте перше видання повісті норвезької письменниці Оси Ґан Шведер «Сни шовкопряда» в перекладі на українську Галини Кирпи.