Архів документів / Надходження (архів) / Надходження 2015 року / Жовтень 2014 / Література для дітей середнього та старшого шкільного віку

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
Вел Бернет, Ф. Маленька принцеса: для дітей мол. і сер. шк. віку / Френсіс Годжсон Бернет; пер. з англ. В. Левицької; іл. Ю. Радіч - Демидьонок. - К.: Країна Мрій, 2013. - 320 с.: іл. - ISBN 978 - 617 - 538 - 259 - 2.

Сара Кру, маленька принцеса з міста Бомбея, несподівано опиняється в холодному, манірному Лондоні. Помирає мати, і батько, бувалий моряк, привозить дівчинку в «Зразкову школу для шляхетних дівчат». Разом зі страшною звісткою про загибель батька приходять до Сари нові нещастя: злидні, презирство оточуючих, побої. Але мужність і шляхетність юної героїні допомогли їй зберегти людську гідність, вона зустрічає і надійну дружбу, і любов. Знаходяться й скарби, заповідані їй батьком.








Воскресенська, Н. Руда Ворона / Ніна Воскресенська; худ. Н. Яценюк. - К.: Грані-Т, 2008. - 136 с.: іл. - (золотий лелека). - ISBN 978 - 966 - 465 - 189 - 6.

Чи знаєш ти, чого найбільше у світі бояться відьми та чаклуни? Добрих чарівників? Ні! Адже їхні сили рівні, тому кількість зла і добра однакова. Єдина істота, яка може остаточно перемогти зло, – Руда Ворона.
Але її досі мало хто бачив, бо для того, щоб нею стати, слід багато чим ризикнути заради добра… Запам’ятали? А тепер вирушаємо у казковий світ, створений Ніною Воскресенською.



Гоголь, Н. В. Тарас Бульба / Микола Гоголь; ілюстр. С. В. Овчаренка. - Х.: Веста, 2009. - 112 с.: іл. - ISBN 978 - 966 - 08 - 4080 - 5.

Повість "Тарас Бульба" - героїчна епопея життя цілого народу... І який пензель, широкий, розгонистий, різкий, бистрий! Які барви, яскраві та сліпучі! І яка поезія, енергетична, могутня, як ця Запорозька Січ, "те гніздо, звідки вилітають усі ті горді та кріпкі, як леви, звідки розливається воля та козацтво на всю Україну!..." - писав про цей твір В. Г. Белінський.
Книгу проілюстровано талановитим художником С. В. Овчаренком, котрий зміг передати не лише загальний епохально-героїчний настрій повісті, але й уловити нюанси та силу кожного образу, геніально розкритого М. В. Гоголем.





Дал. Р. Матильда / Роальд Дал; пер. з англ. В. Морозов; худ. К. Блейк. - 7-ме вид. - К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2014. - 274 с.: іл. ISBN 978 - 966 - 7047 - 64 - 1.

«Матильда» — найпопулярніша книга Роальда Дала, одного з літературних батьків Джоан Ролінґ — авторки «Гаррі Поттера»...
Матильда — геніальна дитина, проте її родичі так не вважають. Для них вона — зайвий клопіт, головний біль. І Матильда вирішує перевиховати своїх обмежених і зациклених на собі родичів, а заодно й жахливу директорку школи пані Транчбул...
1988 року «Матильду» було визнано найкращою книжкою для дітей.







Данте Аліг'єрі Божественна комедія: поема / Данте Аліг’єрі, пер. з італ. і комент. Є. А. Дроб’язка; передмова О. Б. Алексєєнко; худ. Г. В. Кісель. - Х.: Фоліо, 2013. - 607 с. - (Шкільна б-ка укр. та світ. літ-ри). - ISBN 978 - 966 - 03 - 5461 - 6.
Серед пам’яток світової літератури геніальна «Божественна комедія» Данте Аліг’єрі (1265–1321) посідає одне з чільних місць. У своєму найграндіознішому витворі в символічно-алегоричній формі поет зобразив драматичну долю людської душі: її загибель у пеклі, переродження в чистилищі, тріумф у раю. Поема Данте є найзначнішим явищем Високого середньовіччя і певною мірою передвістям культури Відродження.











Дойл, А. К. Собака Баскервілів: повість / А. К. Дойл; пер. з англ. О. Донічевої; іл. О. Чичик. - К.: Країна Мрій, 2013. - 192 с.: іл. - ISBN 978 - 966 - 424 - 185 - 1.

У повісті «Собака Баскервілів» розповідається про те, як неперевершений Шерлок Холмс разом зі своїм вірним другом доктором Ватсоном блискуче розкриває черговий злочин. В роботі він використовує знаменитий дедуктивний метод, який допомагає йому розплутувати найзагадковіші історії.










Корній, Д. Зозулята зими: роман / Д. Корній, Т. Владимирова; передм. Г. Пагутяк. - Х.: Клуб сімейного дозвілля, 2014. - 368 с. - ISBN 978 - 966 - 14 - 6542 - 7.

Ніч. Степ. Сніг. Зима. І в яку історію ти знову вплуталась, Руслано? Що (чи хто?) вело тебе, коли опинилася новорічної ночі посеред засніженого безмежжя й наштовхнулася там «випадково» на самотню маленьку дівчинку, зовсім змерзлу? Довкола нікого. Ані живих, ані мертвих. Лишень стужа, місяць вповні та замети. Що маля тут робить, одне-однісіньке?
З цієї зустрічі починається химерна. загадкова та зовсім не казкова зимова історія. Провінційним містечком прокочується серія загадкових вбивств, у які виявляються вплутаними малі діти, давно мертві діти... Хтось безжальний та жорстокий, вважаючи себе Богом, склав сценарій помсти, і він не зупиниться, поки не вб'є останнього зі «списку приречених».





Крюкова, Т. Попав, до дошк!: для мол. і середн. шк. віку / Тамара Крюкова; перекл. В. І. Омеляненко; ілюстр. А. Л. Савицька. - Х.: Ранок, 2013. - 208 с.: іл. - (Шкільні прикольніісторії). - ISBN - 978 - 617 - 540 - 78.

Книга відомої дитячої письменниці Тамари Крюкової "Потапов, до дошки!" витримала не одне видання і припала до душі як школярам, так і їх батькам. Це збірка кумедно-смішних оповідань про школу. За сюжетами деяких оповідань знята однойменна кінокомедія. За цикл розповідей про Женьки Москвичова і Леха Потапова Тамара Крюкова удостоїлася звання лауреата Першої премії IV Всеукраїнського конкурсу творів для дітей та юнацтва "Червоні вітрила". Для середнього шкільного віку.




Крюкова, Т. Повторення пройденого: для мол. і середн. шк. віку / Тамара Крюкова; перекл. В. Н. Верховень; ілюстр. А. Л. - (Шкільні прикольні історії). - ISBN 978 - 617 - 540 - 784 - 4.

Тільки уяви собі, що ти раптом опинився в 1982 році, та ще в школі, де вчаться твої майбутні батьки. Забавно поспілкуватися зі своїм батьком, коли йому було стільки ж років, скільки тобі зараз.










Ллімос Пломер Анна Майструємо з непотрібної упаковки / Анна Ллімос Пломер; пер. з іспан. Хосе Марія Казанова. - Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2013. - 32 с.: іл. - (Школа розвивальних занять). - ISBN 978 - 966 - 14 - 4750 - 8.

Пластикові ложки і склянки, упаковка від соку, картонні коробки — усе це знадобиться для дитячої творчості.
Детальні пояснення та малюнки до кожної саморобки дозволять дітям легко їх змайструвати.









Ллімос Пломер Анна Майструємо з природних матеріалів / Анна Ллімос Пломер; пер. з іспан. О. Бугайцової, Р. Ставицького; худ. Хосе Марія Казанова. - Харків.: Клуб сімейного дозвілля, 2013. 32 с.: іл. - (Школа розвивальних занять). - ISBN 978 - 966 - 14 - 4750 - 8.

Сухе листя, квіти, соломинки, насіння, боби і плоди каштана - майструвати з природних матеріалів справжнє задоволення!
Користуючись цією книгою, ви зможете виготовити листівки, кільця для серветок, чаклунку, солом'яний капелюшок або будь-яку іншу вподобану саморобку, а потім навчіть майструвати і дітей.




Ллімос Пломер Анна Майструємо з ниток і тканин / Анна Ллімос Пломер; пер. з іспан. О. Бугайцової, Р. Ставицького; худ. Хосе Марія Казанова. - Х.: Клуб сімейного дозвілля, 2012. - 32 с.: іл. - (Школа позвивальних занять). - ISBN 978 - 966 - 14 - 4609 - 9.

Покрокові інструкції та фото дозволять з різнокольорових ниток і клаптиків виготовити потішні та корисні вироби: м'ячик, пенал, закладку, пустотливу гусеницю, сумочку, подушку з кишенею....







Ллімос Пломер Анна Майструємо з дерева і корка / Анна Ллімос Пломер; пер. з іспан. О. Бугайцової; Р. Ставицького; худ. Хосе Марія Казанова. - Х.: Клуб сімейного дозвілля, 2012. - 32 с.: іл. - (Школа розвивальних занять). - ISBN 978 - 966 - 14 - 4609 - 9.

Створи своїми руками казку! З гілочок, пробки, шматочків дерева дітлахи, як справжні чарівники, створять свій світ: чудесну скриньку, лялькові меблі, брязкальце, підставку для посуду...








Лущевська, О. Інший дім: для ст. шкіль віку / Оксана Лущевська. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2013. - 119 с. - (Майже дорослі). - ISBN - 978 - 617 - 679 - 042 - 6.

Коли насправді починається кінець світу? Коли про це без кінця торочать у новинах, чи коли така рідна і тепла мама переїжджає до Америки і знаходить собі там інший дім? Арчі та Полька знають, як важко жити з батьком, якому до всього байдуже, як важко вперше закохатися і не мати з ким про це поговорити, як складно пізнавати себе, коли поряд немає щирого порадника… Проте одного разу вони розуміють, що світ, у якому є місце щирості та любові, може похитнутись, але ніколи не зникне.







Обрадович, Р. SOS для підлітків: відповіді на питання, що супроводять підростання / Ружіца Обрадович: перекл. із сербської Н. Чорпіти; ілюстр. Добросав Живкович. - Х.: Ранок, 2010. - 95 с.: іл. - (Нетримаючи язика за зубами). - ISBN 978 - 611 - 540 - 243 - 4.

У будь-який період життя, а особливо, коли ти юний, існують проблеми, які краять тобі серце й не дають спокою. Вони тобі здаються такими серйозними, важкими та нерозв'язними, що через це ти ні з ким їх і не обговорюєш.
Хоча ти зараз, може, й не повіриш, та насправді розв'язати юнацькі проблеми - цілком реально, і жодна з них не є аж такою великою і складною, щоб знання та досвід не допомогли її розв'язати.
Зрештою, якщо шукати, то завжди знайдеш когось, хто може тебе підтримати. Зазирни в цю книжку - деякі відповіді вже чекають на тебе.





Петрович, Я Школа / Ясмінка Петрович; перекл. із сербської Н. Чорпіти; ілюстр. Добросав Живкович. - Х.: Ранок, 2010. - 80 с.: іл. - (Не тримаючи язика за зубами). - ISBN 978 - 611 - 540 - 241 - 0.

Не дарма кажуть: шкільні роки - найкраща пора, бо це самий безтурботний і найвеселіший період в житті кожної людини. Вірні товариші, турботливі вчителі, строгий директор, звук шкільного дзвінка, радісний гомін в шкільному дворі ...










Петрович, Я. Правила доброго тону / Яснінка Петрович; перекл. із сербської М. Василишин, Х. Стельмах; ілюстр. Добросав Живкович. - Х.: Ранок, 2010. - 96 с.: іл. - (Не тримаючи язика за зубами). - ISBN 978 - 611 - 540 - 239 - 7.

Автор знайомить читача із правилами поводження у повсякденному житті, на вулиці, у громадських місцях, а також гарними манерами під час прийому (відвідування) гостей, культурного застілля, спілкування з оточуючими. Книга написана простою мовою, тому читати її цікаво й легко. Призначено для широкого кола читачів.
Портер, Е. Полліана: повість /  Елеонор Портер; пер. з англ. М. Карнаух - Шурпік; худ. А. Воронкова. - Тернопіль: Навчальна книга - Богдан, 2014. - 256 с. - (Бібліотека світової літератури для дітей у 100 томах "Світовид". Серія третя. Література ХХ століття)






Стендаль Красное и чёрное: роман / Стендаль; пер. с франц., послесловие Т. Якимович; примеч. Б. Бунин - Ремизова; худ. Ю. Ю. Романика. - Х.: Фолио, 2012. - 494 с. - (Школьная б-ка укр. и зарубеж. лит-ры). - ISBN 978 - 966 - 03 - 5461 - 6.

Трагічна історія енергійного і талановитого плебея, що мріє про славу Наполеона. Коротке життя Жюльєна Сореля пройшла в полюванні за щастям, яке він розумів як реалізацію своєї мрії. Роблячи кар'єру, Жюльєн слідував холодного розрахунку, але в глибині душі завжди сперечався з самим собою, розриваючись між честолюбством і любов'ю. Це і зіграло фатальну роль у його долі, честолюбним мріям не судилося здійснитися ..








Стронґ, Дж. Нові пригоди ракети на чотирьох лапах: роман / Джеремі Стронґ; пер. з англ. В. Морозова; худ. М. Паленко. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2013. - 224 с.: іл. - ISBN 978 - 617 - 679 - 034 - 1.

А правда, ви вже скучили за невгамовною Ракетою на чотирьох лапах? Тож зустрічайте: ось вона, Стрілка, і ось троє її кумедних цуценяток, з якими нерозлучні друзі Тревор та Тіна збираються зустрічати найкраще у світі свято – Різдво. І ще вони мають намір допомогти відомому спортсменові бігати швидше та перемогти на Тваринячих іграх поганця Чарлі Смага і трьох його ельзаських вівчарок. Чи пощастить їм? Розгортайте книжку і читайте хутчіш!








Строґ, Дж. Розшукується ракета на чотирьох лапах!: Для мол. і сер. шк. віку /  Джеремі Строґ;  пер. з англ. В. Морозова; худ. М. Паленка. - Львів.: Видавництво Лева, 2012. - 240 с.: іл. - ISBN 978 - 966 - 2909 - 34 - 0.

Чудова новина! Ракета на чотирьох лапах повертається!!! Повертається для того, щоб знову завдати купу клопотів своїм господарям, втрапити в халепу, накрасти купу їжі і… зникнути. Але не сумуйте. Вона обов’язково повернеться! І не сама...












Таунсенд, С. Таємний щоденник Адріана Моула: роман / С. Таунсенд; пер. з англ. А. Сагана. - Львів.: Видавництво Старого Лева, 2014. - 240 с. - (Майже дорослі). - ISBN 978 - 617 - 679 - 029 - 7.

Тринадцятирічний Адріан Моул має стільки гризот, що ровесникам і не снилося. Вугрі, проблеми зі здоров’ям, складні стосунки між батьками, неприйняття його поезії — і то ще далеко не все. Читай про все це (і не тільки це) у його таємному щоденнику.