Архів документів / Надходження (архів) / Надходження 2015 року / Вересень 2014 / Література для дітей середнього та старшого шкільного віку

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
Галузева література

Допитливій малечі про цікаві речі. Подорож по Україні: для дітей мол. та сер. шк. віку / упоряд. А. Третяк. – К.: АВІАЗ, 2013. – 168 с.: іл. – ISBN 978 – 966 – 8936 – 83 – 8.

Ця книга створена для тих, хто хоче ближче познайомитися з Україною, торкнутися багатств нашого краю, відкрити для себе нові куточки, дізнатися про історію. У кожній області є місця, які вражають, захоплюють, причаровують і назавжди залишаються у пам’яті людей, які там побували.
Для читачів молодшого та середнього шкільного віку.










Бокієвський, В. Ф. Історія хрещення Київської Русі / В. Ф. Бокієвський; худ. – дизайн. Г. Б. Мунін, А. І. Лукасевич, С. Т. Розуменко. – К.: Кондор, 2013. – 64 с.: іл. – ISBN 978 – 966 – 2588 -12 – 5.

Чи знаєш ти, що 28 липня щорічно святкується День хрещення Русі? Прийняття християнства та хрещення Київської Русі – це знаменна подія. У книзі, яку ми пропонуємо твоїй увазі, розповідається як про відомі, так і малознані історичні факти, що супроводжували процес прийняття і поширення християнства на українських землях.











Історія України в особах: Козаччина / Керівн. Авт. кол. В. Н. Горобець; худ. В. С. Соловйов. – К.: Україна, 2013. – 304 с.: іл. ISBN 978 – 966 – 524 – 420 – 2.

Книга містить нариси про найвидатніших державних, громадських, церковних та культурних діячів України середини ХУІІ-ХУШ ст. У них через життєписи окремих людей відтворено героїчну боротьбу українського народу за своє соціальне й національне визволення, побудову незалежної Української держави, показано становлення української духовної культури в контексті європейських культур. Нариси розташовано в хронологічному порядку. Видання розраховане на широке коло читачів.













Козацька абетка: Коротка історія українського козацтва для дітей і дорослих / автор – упоряд. О. С. Яремійчук; худ. С. Якутович. – К.: Веселка, 2013. – 80 с.: іл. – ISBN 978 – 966 – 01 – 0590 – 4.

В яскраво оформленій книзі в коротких розповідях, розміщених за алфавітом, представлені найвизначніші події, найвидатніші герої козацької доби. Це ті ази нашої історії, які повинен знати кожен українець – і маленький, і великий.












Коляда, І. А. Богдан Хмельницький / І. А. Коляда, В. І. Милько. – К.: Укрвидавполіграфія, 2013. – 128 с. – ISBN 978 – 966 – 97340 – 3 – 7.

Богдан Хмельницький був не першим, хто розпочав боротьбу за свободу України. Але саме йому вдалося створити боєздатну армію, сформувати систему гетьманської влади і почати розбудовувати державу. Завдяки діяльності Хмельницького майже все українство, незважаючи на станові інтереси, виступило єдиною, як ніколи, силою в боротьбі за національне визволення. І хоча Великому Гетьманові не все вдалося зробити для збереження державності, його діяльність не тільки визначила долю самої України, а й відчутно вплинула на тогочасне європейське політичне життя.








Історія дитячої книги зі стародавніх часів до сьогодення: для дітей шк. віку / Людмила Цуріка. – К.: АВІАЗ, 2013. – 72 с.: іл. – 978 – 966 – 8936 – 87 – 6.
Дитяча книга - це беззвучний наставник покоління, предмет історії, культури. Відомо, що все найважливіше в людину вкладається ще в її дитинстві; дуже важливо читати в ранньому віці "потрібні книжки"; для дітей треба писати, видавати так само, як для дорослих, тільки краще.













Жур, П. В. Шевченківський Київ / П. В. Жур; передм. С. Гальченка. – 2-ге; випр. і допов. – К.: Дніпро, 2013. – 288 с.: іл. – ISBN 978 – 966 – 578 – 231 – 5.

У дослідженні "Шевченківський Київ" письменник спирається на маловідомі та зовсім невідомі широкому загалу джерела, в тому числі - на цікаві архівні матеріали, виявлені ним самим.












Загребельний М. П. Павло Загребельний / М. П. Загребельний; худ. – оформ. О. М. Іванова. – Х.: Фоліо, 2013. – 121 с. – (Знамениті Українці). – ISBN 978 – 966 – 03 – 5098 – 4.

Нещодавно у видавництві "Фоліо" побачила світ нова книга-біографія «Павло Загребельний». Цю книгу написав син Загребельного, який краще за всіх знав Павла Архиповича.
Павла Загребельного ще за життя називали класиком. Він працював в українській літературі понад сорок років, створивши більше 30 романів, гостросюжетних повістей і кіносценаріїв. Життя письменника було непростим – на його долю випала війна, полон, утиски з боку влади … Він був людиною виняткової освіченості та енциклопедичних знань …







Панасенко, Т. М. Іван Франко / Т. М. Панасенко. – Х.: Фоліо, 2013. – 122 с. – ISBN 978 – 966 – 97231 – 7 – 8.

Видатний український письменник, поет, публіцист, перекладач, етнограф... Його творчий доробок становить понад 50 томів, серед його праць — твори на кількох європейських мовах. Тому недивно, що в листопаді 1915 року віденський науковець Йосиф Застирець звернувся до Нобелівського комітету з пропозицією відзначити діяльність «найбільшого українського і одночасно слов’янського поета і вченого», «великого провідника свого народу, міжнародного генія» Івана Франка Нобелівською премією. На жаль, через півроку Івана Яковича не стало — смерть виявилася прудкішою за світове визнання.








Панасенко, Т. М. Леся Українка / Т. М. Панасенко. – Х.: Фоліо, 2013. – 123 с. – ISBN 978 – 966 – 97231 – 5 – 4.

Життя славетної української поетеси та драматурга Лесі Українки стало втіленням дієвої любові до України та її народу. Невиліковно хвора і під кінець життя майже позбавлена можливості пересування, Леся навіть з-поміж здорових людей вирізнялась своєю активною життєвою позицією і енергійністю, її творчість і донині вражає широтою тематики і безмежним драматизмом.










Симоненко, Р. Г. Тарас Шевченко та його доба: док. – хрестом. Висвітлення життя й діяльності видат. сина України та найближ. у часі спадкоємців і продовжувачів його справи І. Я. Франка, Л. Українки, М. П. Драгоманова: у 3 т. Т. 1 / Р. Г. Симоненко, В. А. Берестенко; худ. – оформ. О. М. Іванова. Х.: Фоліо, 2013. – 495 с.: іл. – ISBN 978 – 966 – 03 – 6578 – 0.

У тритомнику «Тарас Шевченко та його доба» висвітлюється життя й діяльність видатного сина України, великого Кобзаря. В ньому зібрані ретельно перевірені документи, що збереглися, автентичні спогади сучасників — друзів і соратників Шевченка, які близько знали поета, а також наукові дослідження, що базуються на об'єктивному відборі фактів, ґрунтовному й неупередженому їх викладенні.

І том розповідає про становлення й розвиток шевченкознавства, про дослідження творчої спадщини великого митця — поета, художника, революціонера, а також про його злиденні роки дитинства і юності, аж до визволення з кріпацтва і вступу до Петербурзької академії художеств.






Ушкалов, Л. В. Григорій Сковорода / Л. В. Ушкалов. – Х.: Фоліо, 2013. – 123 с. - ISBN 978 – 966 – 97231 – 6 – 1.

Григорій Савич Сковорода (1722 - 1794) – один з найбільших і найзагадковіших християнських філософів світу, чиї твори й зараз привертають увагу читачів, що намагаються наблизитися до глибинних витоків «мандрівного філософа» й осягнути всю незбагненну мудрість його містики.











Скляренко, В. М. 1000 фактів про Україну / В. М. Скляренко; пер. Ю. В. Максимейко. – Харків: Бібколектор, 2013. – 315 с.: - іл. – ISBN 978 – 617 – 7013 – 20 – 3.

Історія та політика, наука і техніка, мистецтво і спорт – ось далеко не повний перелік тем, що висвітлюються в нашому виданні. Ви дізнаєтесь про видатні археологічні пам’ятки – Кам’яну Могилу і Херсонес Таврійський, що увійшли до Списку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО; про природні багатства України -0 мінеральні води та цілющі грязі, заповідний ковиловий степ і карпатські ліси, поклади вугілля та нафти, уранової руди та золота; про визначні наукові відкриття і технічні досягнення і, насамперед, про надзвичайних людей, які жили в нашій країні в різні часи.












 Книги випущені у рамках програми "Українська книга"

 
 
Антонич, Б. – І. На другому березі / Б. – І. Антонич; худ. – оформ. Є. В. Вдовиченко; передм. Т. М. Панасенко. – Х.: Фоліо, 2013. – 283 с.: іл. – (Українська література). – ISBN 978 – 966 – 03 – 5145 – 5.

Скільки ж їх було – молодих і талановитих, поетів (Поетів!), яким би ще жити й творити, писати вірші на радість людям, але яких Бог забрав до себе рано, дуже рано. Отак і Богдан-Ігор Антонич (1907–1936)… Дві цифри і рисочка між ними – це життя, сповнене надій і поезії, але ж таке коротке. Він багато не встиг, не написав того, що збирався написати, його ім'я після смерті було забуте на довгі роки. І все ж таки справжня Поезія, незважаючи на будь-які перепони, знайде шлях до читача.
До книжки увійшли фрагменти із незакінченого роману «На другому березі», а також значна частина поетичного доробку Богдана– Ігоря Антонича.





Бомарше, П. Сивільський цирульник: комедії / П’єр Оргюстен Карон де Бомарше; пер. з франц. – Х.: Факт, 2013. – 293 с. – ISBN 978 – 966 – 637 – 750 – 3.

БЛИСКУЧИЙ ПОЕТ, ТАЛАНОВИТИЙ БІЗНЕСМЕН, ГЕНІАЛЬНИЙ ВИНАХІДНИК, ВПРАВНИЙ ЗМОВНИК, ПОЛУМ’ЯНИЙ РЕВОЛЮЦІОНЕР, ПАЛКИЙ КОХАНЕЦЬ, ЛЮБЛЯЧИЙ БАТЬКО. УСЕ ЦЕ – П’ЄР-ОГЮСТЕН КАРОН ДЕ БОМАРШЕ (1732-1799) – ФРАНЦУЗЬКИЙ ДРАМАТУРГ, ПРОСЛАВЛЕНИЙ АВТОР «СЕВІЛЬСЬКОГО ЦИРУЛЬНИКА» Й «ОДРУЖЕННЯ ФІГАРО».
ЖИТТЯ БОМАРШЕ, ОДНОГО ІЗ САМИХ БЛИСКУЧИХ КОМЕДІОГРАФІВ У СВІТОВІЙ ЛІТЕРАТУРІ, БУЯЛО ДИВНИМИ ПОДІЯМИ, НЕБЕЗПЕЧНИМИ ПРИГОДАМИ, КОМЕРЦІЙНИМИ АФЕРАМИ, ЗАПАМОРОЧЛИВИМИ ЗЛЕТАМИ І ПАДІННЯМИ. ВІН БУВ ДУЖЕ ТАЛАНОВИТИЙ, І ТАЛАНОВИТИЙ В УСЬОМУ. БОМАРШЕ ДОТЕПНИЙ І МУДРИЙ, ЙОГО КОМЕДІЇ ІСКРЯТЬСЯ БЕШКЕТНИЦТВОМ ТА ВОДНОЧАС Є ГЛИБОКОДУМНИМИ.





Будник М. К. Самопожертва: історичний роман / М. К. Будник; худ. оформ. М. Берсенєвої. – К.: Український письменник, 2013. – 457 с. – ISBN 978 – 966 – 579 – 405 – 9.

У романі висвітлюється найтяжча смуга подвижницького життя Т. Шевченка, себто перше заслання й солдатчина. Твір має динамічну, діалогічну побудову, розкриває маловідомі факти з життя Кобзаря.















Грінченко, Б. Драматичні твори / Б. Грінченко; укладач О. В. Єременко. – К.: Антологія, 2013. – 224 с. – ISBN 978 – 966 – 97305 – 6 – 5.

Борис Грінченко – відомий український письменник, лексикограф, літературознавець, історик і громадсько-культурний діяч.
Видання містить три драматичні твори: «Серед бурі», «Степовий гість», «Ясні зорі», що присвячені подіям історичного минулого. Найбільшу популярність здобула драма «Серед бурі». Події в ній віднесені до періоду Руїни – тяжкого лихоліття й міжусобних чвар, що настали в Україні після смерті Богдана Хмельницького.
Книга розрахована на широке коло читачів.










Данте Аліг’єрі Божественна комедія / Данте Аліг’єрі; пер. з італ. Є. А. Дроб’язко; передм. О. Б. Алексєєнко. – К.: Укрвидавполіграфія, 2013. – 608 с. – ISBN 978 – 966 – 97340 – 2 – 0.

Данте Аліг'єрі писав поему "Божественна комедія" чотирнадцять років. Перед величчю цього твору людство давно благоговійно схилило голову і визнало - це творіння генія.

Автор поеми представлений в ній як людина, який удостоївся божої милості здійснити подорож до Господа через три царства загробного світу - подорож від похмурого неблагополуччя гріховності і сумнівів на щастя істини і світлого ідеалу.








Квітко моя чарівна: Легенди / упоряд. А. Зеленська; худ. Я. Кернер – Вернер. – К.: АВІАЗ, 2013. – 64 с.: іл. – ISBN 978 – 966 – 8936 – 81 – 4.

На читача чекає захоплююча пізнавальна подорож в квіткове царство, а чудові ілюстрації подарують естетичну насолоду.













Книга про батька. Українські поети ХІХ – ХХІ ст.: антологія / упоряд. та передм. В. Л. Чуйка. – К.: Криниця, 2013. – 352 с.: іл. – ISBN 978 – 966 – 2434 – 18 – 7.

"Антологія української поезії "Книга про Батька" видається в Україні вперше. Це видання унікальне в історії української і світової літератури. Відродження та утвердження споконвічних духовних та моральних цінностей українського народу, навчання і виховання молодого покоління в дусі глибокої шаноби до батька, до своєї родини, а відтак і високих почуттів патріотизму і гуманізму – саме такий зміст і мету має ця книга.
До неї ввійшли поезії, присвячені батьку та батьківству, українських авторів ХІХ-ХХІ століть. Серед поетів – класики, широко знані і визнані майстри слова, а поруч з ними – представники молодої генерації української поезії, а також представлені поети української діаспори. Загалом до видання включено понад 320 імен. Наприкінці вміщено біографічні довідки про авторів."





Литовченки, Т. і О. Пустоцвіт / Тимур і Олена Литовченки. – К.: Гетьман, 2013. – 379 с. – ISBN 978 – 966 – 2506 – 07 – 5.

Влітку 1744 року імператриця Єлизавета Петрівна милостиво розглянула й затвердила петицію про поновлення гетьманства на українських теренах. Булава дісталася хлопцеві з незаможної родини, який зробив фантастичну кар’єру – Кирилу Розумовському, рідному братові морганатичного чоловіка імператриці. Життя закружляло у скаженому калейдоскопі… А що одержала Україна?! Невиправдані очікування, бездарне керівництво, бездіяльність у вирішальні години… Фінал був закономірним: остаточна
втрата державності.









Лондон, Д. Північна одіссея: новели / Д. Лондон; пер. з англ. Н. Білик. – Х.: Бібколектор, 2013. – 410 с. – ISBN 978 – 617 – 7013 – 12 – 8.

Джек Лондон (1876–1916) — видатний американський письменник, автор багатьох романів, повістей і оповідань, головним постачальником сюжетів для яких було його власне життя, що є найцікавішою з історій, ним створених. Недовге, але насичене, воно вражає кількістю пригод, труднощів і небезпек, які випали на долю письменника. Тому і твори його такі виразні та достовірні, сповнені вогню й почуттів, а герої — живі і яскраві — назавжди підкоряють серця. Багатогранний талан Джека Лондона повною мірою розкрився в його новелах, найкращі з яких і увійшли до цієї книжки.










Малик, В. К. Чумацький шлях: роман, оповідання / В. К. Малик. – Х.: Бібколектор, 2013. – 315 с. – ISBN 978 – 617 – 7013 – 13 – 5.

У романі «Чумацький шлях» В. Малик відтворив цікаве й своєрідне явище в історії українського народу – чумацтво. Головний герой твору Івась Бондар залишає в Лубнах кохану дівчину Катрю і разом зі своїм хазяїном Хуржиком та чумацькою валкою їде в Крим по сіль. Ніколи не гадалося йому, через які незвичайні, смертельно небезпечні пригоди доведеться пройти. Тут і зустріч з Потьомкіним та Катериною Другою, і татарський полон, і втеча з нього, вступ до війська чорноморських козаків й участь у складі цього війська у війні 1786-1791 рр. проти Туреччини…








Мелвілл, Г. Мобі Дік: роман / Герман Мелвілл; пер. з англ. Д. Радієнко; передм. О. П. Горенко; худ. – іл. Л. Е. Чайка . – Х.: Бібколектор, 2013. – 571 с. – ISBN 978 – 617 – 7013 – 11 – 1.

«МОБІ ДІК» - НАЙВІДОМІШИЙ РОМАН КЛАСИКА АМЕРИКАНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ ГЕРМАНА МЕЛВІЛЛА (1819 – 1891) . ЦЕЙ ДИВНИЙ ТВІР ПОЄДНАВ У СОБІ ЗАХОПЛЮЮЧІ ПРИГОДИ, ГЛИБОКІ ФІЛОСОФСЬКІ РОЗДУМИ І ВЕЛИКУ ЛЮДСЬКУ ДРАМУ. АВТОР РОЗПОВІДАЄ ПРО МАНДРИ НА КИТОБІЙНОМУ СУДНІ – СЮЖЕТ НАЧЕ Б І ПРОСТИЙ І В ТОЙ ЖЕ ЧАС БАГАТОПЛАНОВИЙ. ГЕРОЙ РОМАН КАПІТАН АХАБ ВИРУШАЄ У ДУЖЕ РИЗИКОВАНИЙ РЕЙС, ВІН СПОВНЕНИЙ РІШУЧОСТІ ВІДШУКАТИ В ОКЕАНІ КИТА-АЛЬБІНОСА НА ПРІЗВИСЬКО МОБІ ДІК. ЩО ШТОВХНУЛО ЙОГО НА ЦЕЙ КРОК: НЕНАСИТНА ЖАГА ПОМСТИ (КАПІТАН КОЛИСЬ ПОСТРАЖДАВ ВІД КИТА) ЧИ СПРОБА ДОВЕСТИ СВОЮ ВЛАДУ НАД СИЛАМИ ПРИРОДИ? ХТО ЗМОЖЕ СТАТИ ПЕРЕМОЖЦЕМ У ТАКОМУ ПОЄДИНКУ, В ЖАХЛИВОМУ ВИРІ ЛЮДС\ЬКИХ ПОЧУТТІВ І НАПЕРЕДБАЧУВАНОЇ СТИХІЇ?..



Народні балади Закарпаття / У записах Петра Лінтура, Вступ. Стаття, упорядн. І. Сенько; нотні приклади Т. Росул. – Ужгород: Карпати, 2013. – 208 с.: іл. – ISBN 978 – 966 – 671 – 367 – 7.















Сорока, Ю. В. Хотин: роман. Кн. 1 / Ю. В. Сорока. – К.: Гетьман, 2013. – 476 с. – ISBN 978 – 966 – 2506 – 06 – 8.

Рік 1621 від Різдва Христового. Османська імперія вже пережила пік своєї могутності, однак усе ще агресивно позирає на захід, намагаючись поширити свій вплив на Річ Посполиту. Цього разу на шляху армії султана Османа ІІ опинилась Україна. У центрі подій роману Юрія Сороки «Хотин» троє запорізьких козаків: Микита Непийпиво, Максим Горбоніс і Андрій Кульбаба, які в складі об’єднаного козацько-польського війська протистоять експансії войовничого Сходу, а також чарівна пані Юстися. На сторінках роману читача очікує дим бойовищ, непохитна воля, міцна дружба і романтичне кохання.








Тютюнник, Г. М. Вир: роман / Г. М. Тютюнник; передм. Т. М. Панасенко. – Харків: Будинок друку, 2013. – 543 с. – ISBN 978 – 966 – 97238 – 2 – 6.

Григорій Михайлович Тютюнник (1920—1961) — відомий український письменник, автор оповідань, віршів, повістей. Роман «Вир» — вершина його творчості, за цей твір письменник отримав Державну премію України ім. Т. Г. Шевченка.












Хвильовий, М. Санаторійна зона: оповідання, новели, повісті, памфлет / М. Хвильовий; передм. М. Г. Жулинського; худ. – оформ. І. В. Осіпов. – Х.: Фоліо, 2013. – 382 с. – (Українська література). – ISBN 978 – 966 – 03 – 5145 – 5.

До збірки видатного майстра українського слова Миколи Хвильового (1893—1933), якого ще за життя називали революційним романтиком, «міцно зв’язаним з кращими традиціями української літератури» (М. Рильський), увійшли оповідання та новели («Я (Романтика)», «Кіт у чоботях», «Арабески», «Солонський Яр» та ін.), повісті «Санаторійна зона», «Сентиментальна історія», «Іван Іванович» і незакінчений роман «Вальдшнепи». Передчуття страшних сталінських репресій (недарма герой Хвильового бачить бюст «чорного папи комуни» на фоні заграви) та страждання поневоленого народу України в часи голодомору 1932—1933 рр. підштовхнули письменника до відчайдушного протесту — він пішов з життя, як один з його улюблених героїв, який своєю смертю спробував закликати революцію до милосердя.





Чемерис, В. Л. Ольвія: роман / В. Л. Чемерис. – К.: Техніка, 2013. – 412 с.: іл. – ISBN 978 – 966 – 575 – 215 – 8.

Що важливіше: доля народів, події, з яких потім твориться Історія, або ж доля однієї людини, її почуття та думки? Минають тисячоліття, а певної, однозначної відповіді нема, і навряд чи коли ця відповідь буде… Отак і в романі відомого українського письменника Валентина Чемериса «Ольвія» йдеться про конкретну і важливу історичну подію – війну між скіфами та могутнім перським військом царя Дарія, що відбувалася наприкінці VI століття до нашої ери. А на тлі цієї війни розгортається історія короткого і трагічного життя юної гречанки Ольвії, яка заради союзу зі скіфами іде заміж за скіфського царя Тапура.










Чёрный, С. Стихотворения и рассказы для детей: для детей мл. и ср. шк. возраста / Саша Чёрный; сост. М. Ефремов; худ. Ф. С. Рожанковский. – К.: Вища школа – ХХІ, 2013. – 151 с.: ил. – ISBN 978 – 966 – 2475 – 06 – 7.















Шевченко, Т. Г. Думи мої…:Вибрані поезії / Т. Г. Шевченко; упорядн., передм., переклад Р. Чилачави. – Вид. 2-ге, випр. та допов. – К.: Дніпро, 2013. – 212 с.: іл. – (Бібліотека Шевченківського комітету). – ISBN 978 – 966 – 578 – 236 – 0. (Кн. Укр. Та грузинськ. мов.)

У книжку ввійшли вибрані поетичні твори класика української літератури Т.Г. Шевченка (1814-1861) українською та грузинською мовами. У виданні використані роботи із спадщини Т.Г. Шевченка - художника.




Шевченко, Т. Г. Прижеттєві видання творів 1841 – 1861: Факсимільні відтворення / Т. Шевченко; упорядн., авт. статті та приміток С. А. Гальченко. – К.: Веселка, 2013. – 399 с.: іл. – ISBN 978 – 966 – 01 – 0589 – 8.

У цій книжці подаються факсимільні відтворення восьми прижиттєвих видань окремих поетичних творів Шевченка.