Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей

 
    Андрусяк, І. Стефа і її Чакалка. Дівчача повістина / І.ван Андрусяк; худ. Я. Коломійчук. – К.: Грані-Т, 2007. – 56 с.: іл. - (Сучасна українська проза).
   
      Ким вас лякають батьки, коли ви їх не слухаєтеся чи, скажімо, хочете ще побалуватись – а вже давно час вкладатися в ліжечко? Бабаєм? Бабою Ягою? Страшним Дідом? А ось на Слобожанщині такий персонаж – Чакалка!
     Гадаєте, все це вигадки дорослих, а насправді Чакалка ніколи нікого не забирала до темного-темного лісу? Ох, ні… Принаймні дівчинка Стефа і її друзі чудово знають, як воно все відбувається насправді і з чим можна зіткнутися ТАМ! Знають, що буває з акулою, котра проковтнула шльопанці; від чого шаліє великий український мореплавець Миклухо-Маклай; якою гидотою Чакалка годує поцуплених дітлахів; ба навіть бачили заповітну мрію кожного шкодливого учня – справжнісінькі руїни школи!
А про все це вам із добрим гумором оповів колись дуже серйозний і страшенно дорослий письменник Іван Андрусяк, котрий стверджує, що за час написання цієї повісті й сам геть здитинів…


    Булах, К. День кота: повість: [для мол. шк. та серед. віку] / Катерина Булах; худ. Н. Дойчева-Бут. — К.: Грані-Т, 2011. — 104 с.: іл. - (Сучасна дитяча проза).

    Дві подруги, Настя й Кароліна, у перший день літніх канікул перетворюються на кішок і мандрують знайомими околицями, аж поки не настає вечір, і їм час знову ставати людьми. Але Кароліна зникає, і знайти її допоможуть лише нові знайомі — бо з людьми тепер не поговориш...
     За фантастичним сюжетом дебютної повісті Катерини Булах, відзначеної другою премією конкурсу «Золотий лелека», прозирає природне бажання людини подивитися на себе збоку. І враження від цього захоплюючого перетворення залишаються дуже цікаві й напрочуд показові. Тут направду є над чим задуматися — передовсім над самим собою!





     Бусенко, О. Паперовий янгол / Ольга Бусенко. - К.: Грані-Т, 2007. - 64 с.: іл. - (Сучасна дитяча проза).

    Книжка, яку ви тримаєте в руках, незвичайна. Ім’я її автора заховане всередині, на сторінках казочок.
     Вигадала ці історії та створила до них ілюстрації одна людина – дівчинка Яринка. Своїм пензликом вона вимальовує на аркушику дерево, а на самому вершечку – янгола. Паперового янгола. Що це за янгол? Звідки він? Як сюди потрапив? Зринає безліч запитань у Яринки, а разом з ними і нова історійка. А от про що, дізнаєшся згодом.







    Воронина, Л. Нямлик і Балакуча Квіточка. — К.: Грані-Т, 2008. — 136 с.: іл. - (Сучасна дитяча проза).

    Ви вже, мабуть, знайомі з нямликами — маленькими кумедними чоловічками, які живуть у стіні Олянчиного будинку і понад усе на світі полюбляють манну кашу. Це ж про них написала свою дивовижну книжку «Прибулець з Країни нямликів» відома дитяча письменниця Леся Воронина! Про них — і про дівчинку Олянку, яка з ними не лише познайомилась, але й подружилася, і пережила чимало карколомних і дуже веселих пригод.
   А в цій книжці пригоди тривають. Разом із Олянкою і нямликом Буциком ви:
— побуваєте на... Святі Великої Ложки,
— приборкаєте... Привида Здичавілого Сантехніка,
— пригостите добродійним морозивом... справжнісіньких піратів,
— нагодуєте Гладкого Блукальчика... рюкзаком.
І ні слова про Балакучу Квіточку — ви все про неї дізнаєтеся самі!
 



    Денисенко, Л. Ліза та Цюця П. / Л. Денисенко; худ. О. Шикура. — К.: Грані-Т, 2007. — 112 с.: іл. - (Сучасна дитяча проза).

  "Ліза та Цюця П." — справжня пригодницька історія про пошуки вірних друзів: зі шпигунами, таємними агентами-горобентами, Кущовою Тітонькою та ще багатьма героями з чудернацькими прізвиськами, яких вигадала письменниця Лариса Денисенко. Ця книжка — перша збірка творів для дітей відомої сучасної письменниці. Авторка вдало використала дотепну дитячу звичку давати предметам свої власні назви з тим, аби вони ожили і заговорили, та наповнила цими фантазіями книгу.







    Дереш, Л. Дивні дні Гані Грак / Любко Дереш; худ. А. Котова. – К.: Грані-Т, 2007. – 112 с.: іл. – (Сучасна дитяча проза).

    "Дивні дні Гані Грак" — книжка-несподіванка для тих, хто звик до класичної дитячої прози. Автор — один з найпопулярніших сучасних українських письменників — Любко Дереш пропагує уникнення штампів не тільки в літературі для дорослого читача, а й для школярів. Ось і героїня цього твору Ганна Грак, учениця 4 класу, середньої школи, опиняється на грані реального та потойбічного. Що ж вона там побачила і які висновки зробила, читайте в цій незвичайній та захопливій оповіді. Книга буде цікавою і дітям, і батькам, що прагнуть виховати в дитині неординарну особистість.








  Жолдак, Б. Капосні капці: кіноказка: [для мол. та серед. шк. віку] / Богдан Жолдак; худ. Марія Кисельова. - К.: Грані-Т, 2008. - 80 с.: іл. - (Сучасна дитяча проза).

Іван Франко переповів свого часу сповнену дивовижних пригод східну історію про Абу-Касимові капці, котрі завдали чимало клопотів їхньому власникові, аж доки, врешті-решт, звели його в могилу. Утім, по смерті оголосили-таки через це Абу-касима - такого бідного, що мав лише ті капці - святим...
Гадаєте, на тому історія скінчилася? Ох, ні! Виявляється, згодом доля занесла оті злощасні капці в Україну, і тут з ними теж було чимало мороки. Якої саме і що з того врешті-решт вийшло - це відстежив у своїй новій пригодницькій повісті відомий сучасний український письменник Богдан Жолдак. І його історія вийшла динамічною, як гостросюжетний фільм!





    Ільченко, О. Таємниця старої обсерваторії: казкова повість: для мол. шк. віку] / Олесь Ільченко; худ. К. Лавро. - К.: Грані-Т, 2007. - 96 с.: іл. - (Сучасна дитяча проза).

   Не кожного дня можна зустріти просто серед міста Незнайомця з паралельного світу. Саме з цього і почалися пригоди Влада і Оленки, головних героїв цієї книжки. Виявляється, якщо відгукнутися на прохання іншої людини, по-справжньому захотіти їй допомогти, можна побачити неймовірні дива. Діти зрозуміли, що в будь-якому вимірі треба бути кмітливими, а головне - приязними.







   Кононенко, Є. Неля, яка ходить по стелі / Є. Кононенко; худ. Т. Ніколаєнко. — К.: Грані-Т, 2008. — 80 с.: іл. - (Сучасна дитяча проза).

    Нове місто, нова школа, новий клас — і ти для всіх новенька. Як знайти друзів серед однокласників і не нажити ворогів та заздрісників? Головне — залишатися собою, не зважаючи ні на які обставини. Дівчинка Неля не побоялася виказати свою таємницю і заради дружби та справедливості посеред уроку пішла по стелі. Окрім того Нелине волосся має здатність змінювати колір залежно від настрою — через отакі дивовижні здібності Неля мусить часто змінювати школи. Які ще незвичайні таємниці приховує учениця четвертого «де» класу, дізнаєшся з казкової розповіді відомої української письменниці Євгенії Кононенко.





   Лапіна, Л. Дуже довга казка / Лілія Лапіна. — К: Грані-Т, 2008. — 72 с.: іл. - (Сучасна дитяча проза).

    Певно, ти і не здогадуєшся, скільки чарівних істот і речей навколо тебе. Кожного ранку і вечора тебе зустрічають казкові сестри Щікат і Пасат, інколи ти звертаєшся по допомогу до їхнього брата Акжуя, але трапляються випадки, коли зарадити може лише чарівник Тото-Маглос. Він дуже добрий, але чомусь його бояться і діти, і дорослі — однаковісінько. Та найдужче тремтить злий чаклун Акірес.
А ще «Дуже довга казка» розповість, як з краплинок утворюється дощ, чому подорожник прикладають до хворого місця, що буває з півнем, який вчасно не навчився співати. Поспішай, поки цю книгу не забрав хтось інший.





   Лебедєва, К. Птаха корабель / К. Лебедєва. – К: Грані-Т, 2007. – 128 с.: іл. - (Сучасна дитяча проза).

   Трапляються пригоди, які складно пояснити, але від того вони ще більше захоплюють. Такими пригодами сповнена і наша книга. Герої цієї незвичайної історії цікавіші і загадковіші від інших. От як Птаха Корабель. Хто він? Корабель, що ширяє у небі, чи птах, який плаває безкраїм морем? Так одразу і не пояснити. Тож відкривай швидше першу сторінку і поринай у світ загадкового.








     Малик, Г. Вуйко Йой і Страшна Велика Кука: повість [для дітей мол. та серед. шк. віку] / Галина Малик; худ. Л. Корж-Радько. - 2-ге вид., без змін. — К.: Грані-Т, 2013. — 136 с.: іл. - (Сучасна дитяча проза).

   Кожна дитина любить і має потребу вигадувати — чи якусь історію, чи уявного друга, котрого ніхто з дорослих не може побачити. Фантазія — це те, чого начебто не існує... однак воно все ж є. Вигадка — дуже вимоглива панянка, адже вона хоче не тільки початися, а іце й бути завершеною, цілісною. Персонажі нової книги Галини Малик про вже знайомого всім вуйка Йойя вигадали Куку, проте не повністю, не до кінця. Виникло ТЕ, чого ніхто не знає: яке ВОНО? де живе? що полюбляє? Навіть невідомо, чи ВОНО добре, чи зле. А крім «вигадників», зарадити ніхто не може.
    Яким буде уявний друг вашої дитини, залежить тільки від неї самої. Однак він напевне буде ідеальним, адже матиме все найкраще. Як Страшна Велика Кука, яка насправді виявилася зовсім не страшною і не такою вже й великою. До того ж, її дуже потребує гамірлива компанійка вуйка Йойя. А Кука й сама розуміє, як добре знайти себе і бути собою.





    Павлишин, Г. Унікальна Картоплина / Г. Павлишин. - К.: Грані – Т, 2008. - 72 с.: іл. - (Сучасна дитяча проза).

    Картопля, яку ти давно звик бачити в різних стравах, раптом перетворилась на унікальну - вона, бачте, понад усе любить розмірковувати про життя.
   Каналізаційний Люк, життєве кредо якого — кругла постійність, заздрить птахам, бо вони вміють літати. А сорокарічний Бук, постійно сонний і неуважний, манерою спілкування обрав економію слів. Ось такий дивний світ, у якому живуть герої книги Галини Павлишин.










   Роздобудько, І. Коли оживають ляльки / Ірен Роздобудько; худ. Я. Роздобудько і Ю. Толмачова. – К.: Грані-Т, 2007. — 60 с.: іл. — (Сучасна дитяча проза).

    Ця книжка – своєрідний «дебют» знаної авторки. Перша спроба прози для дітей відкриє зовсім іншу, несподівану грань її обдарування. Ірен Роздобудько – відома українська письменниця, неодноразова лауреатка різноманітних конкурсів. Не менш цікаво, ніж життя дорослих, постає у зображенні Ірен Роздобудько світ дитинства. Читач дізнається про духів, що мешкають у посуді, про те, як гноми наближають пори року й прикрашають небо зірками, і про те, як оживають ляльки.








    Щербаченко, Т. Пуп Землі, або Як Даринка світ рятувала / Тетяна Щербаченко; [худ. Анна Сарвіра]. - К.: Грані-Т, 2007. - 56 с.: іл. - (Сучасна дитяча проза).

   Підсунути свиню нареченим, викинути коники, сплутати дивака з маніяком, ба навіть упоратися з пупом Землі - на все це здатна Даринка. Бо вона - з роду диваків, а диваки, як відомо, уміють і можуть усе!
   Утім, дивовижні історії про хитрулю й вередулю, а водночас про надзвичайно милу й винахідливу дівчинку Даринку, які створила для вас письменниця Тетяна Щербаченко, не залишать байдужими не лише дівчаток, а й хлопчиків (не кажучи вже про батьків). Бо ж усім так цікаво знати, що ж воно, врешті-решт, таке - жіночий характер...