Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
    Марко Черемшина (Іван Юрійович Семанюк) народився 13 червня 1874р. в селі Кобаках, тепер Косівського району. 3 1889р. Іван Семанюк навчався у Коломийській гімназії. У цей час він зблизився з Василем Стефаником, Лесем Мартовичем, Семеном Горуком, які стали його найближчими друзями на все життя. Під впливом своїх старших друзів Іван Семанюк робить перші літературні спроби: пише вірші, драму "Несамовиті". У квітні 1896р. в чернівецькій газеті "Буковина" було надруковане оповідання "Керманич", підписане псевдонімом Марко Черемшина, що з того часу стало літературним ім'ям Івана Семанюка.
    Після закінчення гімназії у 1896р. М.Черемшина вступив до Віденського університету на правничий факультет. Таким чином здійснюється його мета: ,"Образуватись, щоб своєму народові, коли не помочи, то бодай сорому не наробити". Студентом Іван Семанюк продовжує займатися літературою та просвітою. Деякий час очолює товариство "Січ".
    Перша збірка новел М.Черемшини „Карби" вийшла в Чернівцях у 1901р. Вона вмістила 15 новел з народного життя західноукраїнського селянства. З появою збірки „Карби" зросла популярність М.Черемшини серед народу. З великою приязню відгукнулися на вихід збірки Іван Франко, Леся Українка, Ольга Кобилянська, Михайло Коцюбинський. "Наша проза, - писав Іван Франко, - під пером Кобилянської, Стефаника, Черемшини... набрала поетичного лету, мелодійності, ніжності, грації та різнородності..."
    У жовтні 1901р. М.Черемшина закінчив університет. Протягом 1902-1905 років у Відні склав ряд екзаменів по курсу підготовки до докторату. Диплом одержав у липні 1906р. У жовтні 1906р. М.Черемшина приїжджає в м.Делятин, де протягом шести років проходив адвокатську практику в конторі адвоката М. Лагодинського. Добра слава про молодого адвоката М.Черемшину дійшла й до Снятинщини, де у той час жив письменник В.Стефаник. Він запропонував Марку Черемшині переїхати до Снятина.
    У 1912 році Марко Черемшина відкрив адвокатську контору в Снятині. Разом з Василем Стефаником письменник розгорнув активну громадську роботу. Вони організовують господарсько-ветеринарні курси, беруть участь у роботі товариств "Взаїмна поміч", "Сільський господар", "Просвіта". Селянська тематика характерна для другої збірки Марка Черемшини "Село вигибає" (1925), до якої увійшли новели, написані протягом 1914-1919рр. Письменник відтворює страхіття війни, правдиво відображає всю складність суспільно-політичного життя Західної України.
    25 квітня 1927р. перестало битися серце видатного письменника і громадського діяча. Поховано Марка Черемшину на міському кладовищі у Снятині. Третя книга новел Марка Черемшини під назвою „Верховина" вийшла в 1929р., уже після смерті письменника. Народний демократ М.Черемшина все своє життя боровся за національно-політичні права свого народу, виступав проти соціального і національного поневолення. У кожній новелі змальовував духовний світ своїх земляків - гуцулів-верховинців, їх уявлення про природу і суспільство, про добрі і злі сили, їх віковічні прагнення до вільного, щасливого життя.