Про нас / Про нас пишуть / Публікації за 2014 рік / 2 квітня 2014 р. "Мамо, ходімо в бібліотеку!"

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 Бобрівець, М. Мамо, ходімо в бібліотеку! [Текст]: [про "Бібліостечко" в обласній бібліотеці для дітей] / М. Бобрівець // Вільне життя. – 2014. – 2 квітня. – С. 7. – (Цікаве дозвілля).

   У дитячій обласній книгозбірні діє крихітне «Бібліомістечко». А з’явилося воно майже два роки тому — після участі працівників закладу в однойменному проекті від програми «Бібліоміст». «Ми отримали грант та змогли розпочати роботу із наймолодшою категорією читачів — від року до десяти, — розповідає завідувачка книгозбірні Надія Новіцька. — Хлопчики та дівчатка почали відвідувати наш заклад не тільки заради знайомства з книгами, а й для того, щоб навчитися, відпочити, віднайти нових друзів».
    Для дозвілля малечі обладнали окрему кімнату, яку можна назвати справжньою територією дитинства. «Бібліомістечко» складається із кількох «житлових масивів». У «Казковому дворі» відвідувачі слухають казки або переглядають мультики, до «Кварталу розумників» поспішають, аби позмагатися у головоломках, а на «Ігровий майдан» найбільше тягне тих дітлахів, котрі хочуть пострибати й погратися у рухливі забавлянки. Є й такі хлопчики та дівчатка, котрі полюбляють творити — їм завжди раді в майстерні «Умілі ручки» та на «Будмайданчику».
   Завідувачка сектору обслуговування дошкільників Ірина Старик, завідувачка відділу обслуговування дошкільників та учнів молодших класів Галина Стецій і відвідувачі «Бібліомістечка».
   «Усіх жителів «Бібліомістечка» ми поділили на вікові групи, щоби теми занять відповідали їхнім зацікавленням», — зазначає Надія Семенівна. Так, компанія малюків від року до трьох має назву «Пізнайки», від чотирьох до шести — «Чомусики», а найстарших найменують «Розумниками». Нові послуги бібліотеки припали до вподоби і діткам, і їхнім батькам. Та й працівникам книгозбірні було цікаво поглянути на свою професію під іншим кутом зору. Тож коли через рік дія проекту разом із фінансуванням завершилася, співпрацю із найменшими читачами було вирішено продовжити. «Спочатку розвиваючі заняття відвідувало зо троє малюків, але зовсім скоро завдяки розголосу ЗМІ та відгукам мам-бабусь популярність «Бібліомістечка» почала зростати, — усміхається завідувачка книгозбірні. — Нині маємо близько 180 постійних відвідувачів. Аби запобігти великому скупченню галасливих читачиків, ділимо їх на підгрупи. Ось і нині одна із них мудрує над логічними іграми».
   Виходимо із кабінету Надії Семенівни і прямуємо до "Бібліомістечка", а там семеро зосереджених діток намагаються правильно читати анаграму. Всі - вже учні. Вичікую, поки малеча вдовольнить цікавість, розмовляючи із завідувачкою відділу обслуговування дошкільників та учнів молодших класів Галиною Стецій про наповнення цих занять, з найменшими, каже вона займаються за основами методики
Монтесорі. Малюки, наприклад, пересипають та сортують крупи, розвиваючи дрібну моторику рук. Засвоюють таким чином і котра із тварин споживає те і чи інше зерно.
Полюбляють крихітки і малювати на манці. Старшеньких відвідувачів готують до школи: повторюють і букви, кольори, працюють над аплікаціями.
  Розвивають акторські здібності — розігрують казкові сценки, граючись у пальчиковий театр. Тих, кому виповнилося сім років, окрім майстер-класів з рукоділля, запрошують до вивчення комп'ютерної грамоти, розповідають про правила безпечної поведінки в інтернеті.
   За кілька хвилин запитую про враження від дійства самих діток. «Сьогодні найбільше сподобалося писати слова на інтерактивній дошці та бавитись в гру «Так і ні», - каже влада Галамай. І додає, що оскільки любить також уроки математики та читання, то бібліотеку відвідує не лише аби погостювати у «Бібліомістечку». Добре знають у книгозбірні і Машу Сусленко. Дівчинка вчащає на заняття давно, вивчала разом з «Пізнайком» букви і кольори, танцювала з іншими гуртківцями дитячий хіт «Черепаха-аха-аха», цьогоріч вже вміє самостійно читати. А ось Віка Костів тут уперше опанувала відгадування ребусів. На наступний раз обіцяє запропонувати друзям свої не менш захоплюючі ігри.
    «Через таке спілкування намагаємося заохотити дітлахів не лише пізнавати світ, а й виробити культуру читання, - каже Надія Семенівна. Після спільних зустрічей пропонуємо відвідувачам книжки на дозвілля, стараючись підбирати видання відповідно до уподобань хлопчиків та дівчаток». Серед таких читаючих клієнтів бібліотеки і Настя Ковальчук. Дівчинка знайома із багатьма журналами, вже має улюблені казки цікавиться енциклопедіями. Тепер вивчає поради з тієї, що для юних леді бо хоче вирости розумною, красивою та ввічливою.
   Бібліотекарі зізнаються, що незвичний проект добряче допоміг їм зацікавити підростаюче покоління інноваційними технологіями без відриву малих від паперових видань. А ще - примусив дітей та їхніх батьків подивитись на книгозбірню іншими очима. Тут, як дехто вважає, не сидять на кріслах старенькі бабусі з плетивом на колінах, котрі періодично те й роблять, що стирають пил із книжкових полиць. Навпаки перебування у закладі дитини - веселе та пізнавальне. Тож, якщо хочете, аби ваша дитина кілька разів на місяць відвідувала безкоштовні зустрічі-майстер-класи - завітайте на сайт «Бібліомістечка» та з’ясуйте дату найближчого заходу.

Мар’яна Бобрівець,
На фото авторки: завідувачка сектору обслуговування дошкільників Ірина Старик,
завідувачка відділу обслуговування дошкільників та учнів молодших класів Галина Стецій
і відвідувачі «Бібліомістечка».