Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
  
                                                              Марія Павленко

  Марія Григорівна Павленко – надзвичайно багатогранна авторка, відома і шанована в Україні і за її межами поетеса, яка має потужну енергію художнього слова. Її творчість - це вагомий внесок в національну літературу за півстоліття плідної праці. Марія Павленко володіє широким спектром порушених тем: від осмислення людиною її місця у світі - до глибокої інтимної лірики, від тонких пейзажних замальовок - до образних, радісних, променистих творів для дітей.
   Марія Павленко народилася буремного 1944 року в селі Михайлівка на Дніпропетровщині. По війні родина переїздить в рідне село Озерянку, що в Житомирському районі нашої області. Дівчина росте з матусею, бо батько загинув на фронті наприкінці війни.
   Дитинство маленької Марійки пройшло під виховним впливом бабусі Параски та прабабусі Меланії, яка була відомою і шановною в своєму краї народною цілителькою. Саме вони вклали в чутливе дитяче серце почуття християнської любові, добра, милосердя до всього сущого на Землі. Закінчивши сільську школу, Марія, за порадою матері, вступила до Бердичівського машинобудівного технікуму. Саме в технікумі майбутня поетеса робить перші проби пера. Найперший її вірш «Берізка» був надрукований в міжрайонній газеті м. Бердичева. Вісім років потому дівчина працювала за спеціальністю інженера на одному із Житомирських заводів та заочно навчалася в Київському політехнічному інституті.
   Проте нестримно її вабило Слово, Поезія, вона стає активним членом обласної літературної студії. Поезія Марії Павленко того періоду має дуже розмаїтий спектр: вона не пориваючи зв’язків із рідним селом оспівує чудову поліську природу, благодатну рідну землю, її скромних і невтомних трударів, своїх земляків. З іншого боку поетеса славить свій дружній заводський колектив, працівників робітничих професій, своїх колег. До мотивів її поезій вплітаються сумні ноти печалі за найближчою людиною, мамою – яка померла досить молодою від важкої хвороби.
   Саме тоді Марія Григорівна робить рішучий крок – залишає робітничий колектив і переходить на журналістську роботу в обласну молодіжну газету «Комсомольська зірка». Всі 20 років своєї роботи в цій газеті Марія Григорівна згадує з великою любов’ю і ніжністю. Цікаві творчі відрядження, зустрічі з неординарними людьми породили безліч поетичних творів, які лягли у збірки «Азбука громів», «Стрижалі дружби», «Білий світ», «Житній голуб».
   У 1979 році відбувся дебют першої книжечки для малят «Заячий холодок». Для періоду 70 – 80 років характерним був бурхливий розвиток поетичної творчості Марії Павленко: її твори входять до антологій, видаються окремими збірниками, перекладаються на мови народів СРСР, кладуться на мелодії пісень (більше як 20-ть). Активне літературне середовище того часу подарувало їй зустрічі з іменитими митцями: Павлом Тичиною, Павлом Загребельним, Ліною Костенко, Борисом Олійником, Іваном Драчом, Павлом Глазовим, Олесем Гончарем та багатьма іншими. Значущу роль у її творчому житті зіграли колеги-земляки Володимир Канівець, Михайло Клименко, Борис Тен, які дуже уважно і делікатно ставились до творчості молодих авторів.
   Буремні події 90-х стали періодом розгубленості і невизначеності у творчому житті поетеси. Та з 2003 року творчий доробок Марії Павленко починає знову збагачуватися новими виданнями: «Сторінки із книги печалі» (2003); «Рубаї» (ч.1,2 – 2003); «День розпочався просто…» (2004); «Хрещаті дороги» (2005); «Цілісність» (2006); «Зелений світ дерев» (2006); «Вклоняюся місяцю молодому» (2007); «Світлінь» (2008); «Мініатюри» (2009).
   Плідним став цей період і для творчості, що пишеться для дітей. Книжки для малят з привабливими назвами: «Біллочина комора», «Теплий край», «Вертоград», «Смарагдовий скакунець», «Каштанові ліхтарі» одна за одною виходять в українських видавництвах. В них авторка вчить малят розрізняти добро і зло, бути милосердними і духовно багатими.
   Поетичний доробок Марії Павленко складає 15 видань для дорослого читача і 20 видань для дітей. Вона виробила свій власний почерк і має свій власний стиль – оригінальний афористично-метафоричний шлях в літературі. Вірші Марії Григорівни спонукають до переживань, бо відчувається, що на розмову із читачем її веде душевна необхідність поділитися пережитим, побаченим, переболілим, що виливається у поетичний рядок, у здатність розкрити слово новою гранню.


  Павленко, М. Г. Великий Мандрівник мені сказав...: рубаї / Марія Павленко. - Житомир: Рута, 2010. - 232 с.


  Нова книжка відомої української письменниці Марії Павленко - духовна данина її величності Поезії.
   Стисла своєрідна форма чотиривіршів ввібрала в себе розмаїті барви нашого непростого життя; в них живе невситима жага краси, залюбленість у незглибиме багатство душевних почувань й емоційних порухів людського мислення.
   Як прибічниця високої етики життя, поетеса звертається до історичних християнських джерел, які називають Ісуса Христа, Вчителя любові на землі - Великим Мандрівником.
    Ця книжка засвідчує, що Марія Павленко й сьогодні перебуває в активній життєвій, творчій і духовній позиції, а и поезії повняться новою енергією, мудрістю досвіду, осягненням значимості людини на Землі й Усесвіті.






   Павленко, М. Г. Вклоняюся місяцю молодому: поезії / Марія Павленко. - Житомир: Полісся, 2007. - 140 с.

   Перемога поетеси полягає в тому, що до її віршів читачі повертаються знову і знову, щоб увібрати сонячне проміння її роздумів і почуттів, щоб насолодитися довершеною музикою слова, щоразу відкривати у щирих і зворушливих рядках вічну радість людського буття.
   Кохання і щира дружба, духовна єдність з природою, нерозривний зв’язок небесного і земного, любов до рідного краю - це далеко не повний перелік тем, які порушує поетеса у своїх поезіях, щедро збагачуючи їх оригінальними асоціаціями, яких незміряно у скарбниці її душі.








   Павленко, М. Г. Із жит прийшла: нариси, рецензії, поезії / Марія Павленко. - Житомир: Рута, 2009. - 144 с.

   В новій книжці про відому українську поетесу Марію Павленко
 йдеться про її життєвий шлях та вагомий внесок в національну літературу за півстоліття плідної праці, а також поцінування її творчості визначними майстрами красного письма, науковцями, журналістами.
    Окремим розділом «Ритми рідного краю» представлені вірші, присвячені людям і подіям Житомирщини.
   Поезія Марії Павленко славить працю трудівника, вчить любити і цінувати нашу країну, знати її героїчне минуле, берегти рідну п
рироду і боротися за щасливе майбутнє України.
    Книжка як додатковий матеріал може бути використана учнями шкіл, ліцеїв, коледжів та студентами вищих навчальних закладів при вивченні теми «Література рідного краю».





   Павленко, М. Г.Світлінь: поезії / Марія Павленко. - Житомир: Полісся, 2008. - 236 с.

   Нова книжка житомирянки Марії Павленко започатковує і розкриває в поетичній формі абсолютно новий в українській літературі езотеричний погляд на життя людини, тісно взаємопов’язаний з Усесвітом, який, поза всяким сумнівом, має енергетичну суть, сповнену реальною фізичною енергією Любові. А де Любов, то там і Правда, там і духовні сили у людській Душі.
   Цей згусток витонченої, відшліфованої до блиску духовної поезії ратує за високу етику людських вчинків, робить людину добрішою, терпимішою до інших, світлішою, розширює виднокола її свідомості, яка рухає еволюційним розвитком усього суспільства.
   Збірник поезій «Світлінь» — це пеан Небу, Людині і Землі, одвічному єднанню між ними, заклик до плідної співпраці з довколишнім світом.






  Павленко, М. Г. Хрещаті дороги: вибрані поезії /Марія Павленко. - Житомир: Полісся, 2005. – 204 с.

   Книжки поетеси знайшли широку дорогу в світ. Нинішнє видання вибраних творів об’єднує кращі твори п’яти збірок поезії: «Любисток» (1967), «Азбука громів» (1973), «Скрижалі дружби» (1978), «Білий світ» (1985), «Житній голуб» (1990).
   «Хрещаті дороги» - це поетичні відкриття й одкровення на вічній путі Життя. Примітно, що першовитоком багатьох видрукуваних збірок і тих, які чекають на свою з'яву перед читачем, єсть завше юний «Любисток», адже в ньому начебто сконцентрована творча програма письменниці: назви «любисткових» поезій – «Білий світ», «Житній голуб», «Критична маса», «Цільність» та інші стали окремими поетичними виданнями. Цілісність творчості - яскрава ознака доробку Марії Павленко.


 
  
 

   Павленко, М. Г. Чемний жолудь: вірші для дітей / Марія Павленко. - Житомир: Рута, 2012. - 24 с. - (Пізнай свій рідний край).
 
   Творчість відомої письменниці Марії Павленко багатогранна. Вона - лауреат Міжнародної премії ім. Грабовського, обласних - ім. Клименка та «Дідусева казка». Її книжки здобували перемогу на обласних конкурсах «Краща книга року», схвалювалися до друку як соціально значущі.
  Марія Павленко завжди поряд з молоддю. Вона і досьогодні опікується юними талантами, веде не одне літоб'єднання в навчальних закладах. Готує книжки початківців до друку, спілкується з дітьми різного віку на виступах, презентаціях книжок, літературних святах. Наша землячка - завжди в дорозі, в зростанні, при нових літературних набутках.
   Немає сумніву, що попереду - нові обрії, простір для образного осягнення поетичної дійсності світу задля рідного краю, найбільшою цінністю і надією якого є діти.