Архів документів / Радимо прочитати 2016

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей

   Новорічні пригоди: вірші, казки, оповідання / Упоряд. Г. М. Кирпа / Белкар-книга, 2007. — 48 с.: іл. — (Промінець).

   Зимові свята — найулюбленіші свята дітей. У ці дні можуть збуватися найпотаємніші мрії кожного, траплятися неймовірні пригоди і відбуватися чудеса. Добро завжди перемагає зло. Разом із добром до нас приходить щастя, якого ми всі так бажаємо. Саме про це твори відомих українських письменників (В. Нестайка, Т. Коломієць, Л. Костенко та ін.), які ввійшли до цієї збірки.





 



    Казки зимовим вечором: [для мол. шк. віку]  / худож. С. Д. Ким, М. Ф. Коршунова,      О. Г. Тимошенко. - Х.: Торнадо, 2001. - 80 с.: іл.











 



       Їде святий Миколай: оповідання, казки, вірші: для дошк. та мол. шк. віку / Упоряд. І. С. Голубєва, худ. Л. І. Андрощук. - К.: Лелека, 2000. - 34 с.: іл.


   Захоплююча книжечка про Святого Миколая. В ній оповідання, пісні й віршики про Святого та казочка й віршики про Різдво. Кольорові ілюстрації на голубому тлі. Улюблена книжка всіх діточок.







 

 

   
 Мандрівка святого Миколая: антологія: легенди, казки, оповідання / Упорядник З. Жук. - Львів: Свічадо, 2007 . - 180 с.


    Напевне, кожна українська дитина з нетерпінням чекає на День святого Миколая. Мандрує небесний опікун світом, несе свої гостинці для всіх чемних і слухняних: іграшки, солодощі та звичайно ж книжки. Свої твори про святого Миколая подарувало юним читачам багато українських письменників.
    В антології зібрано оповідання, казки, нариси українських письменників про свято на честь святого Миколая. Це твори, які вже добре знані українському читачеві, а також низка оповідань і казок, що пропонуються читацькій увазі вперше. Містить видання і переказ житія святителя Миколая, і кілька найвідоміших українських народних легенд про його чуда. А насамкінець збірника додано нарис про те, як потрапив архиєпископ Мирликійський на сторінки книжок для дітей.
    Книга призначена для дітей молодшого, середнього шкільного віку та родинного читання. Стане вона в пригоді вчителям української літератури, українознавства, християнської етики, катехитам, служителям недільних шкіл і християнських гуртків.

 

 

    Забіла, Н. Велика збірка творів. Проза. / Наталя Забіла; худ. Є. Житник. — Xарків: ШКОЛА, 2005. — 304 с.: іл.

 
Книга містить кращі віршовані та прозові твори Наталі Забіли, яка по праву вважається корифеєм української дитячої літератури.
   До збірки не ввійшли деякі твори та окремі фрагменти, що зображували певні історичні та ідеологічні реалії, незрозумілі або ж нецікаві сучасному читачеві.
   Збірку призначено для читання дорослими дітям дошкільного віку і для самостійного читання — молодшим школярам.






 

 



    Семеняк, В. Великі пригоди маленького люстерка / Валентина Семеняк; худ. Т. Осіпова. - Вид. 2-ге, змін. і допов. - Тернопіль: Горлиця, 2013. - 24 с.: іл.

   
 Книга пронизана невидимими променями Світла, Любові, Добра.
    Навчає маленьких читачів любити світ і робити добрі справи.









 


    Матюшкіна, К. Ага, упіймався!: повість-казка: [для дошк. і мол. шк. віку/ К. Матюшкіна, К. Оковитая; пер. з рос. Н. Іваничук, М. Савка; худ. К. Матюшкіна, К. Оковитая. — К.: Махаон-Україна, 2013. — 192 с.: іл.


    Казкову повість про веселі пригоди знаменитих детективів пса Фу-Фу і кота Киць-Киця та їхніх друзів — лісових мешканців — діти прочитають із захопленням. Юні читачі разом із героями книжки потраплятимуть у кумедні ситуації, долатимуть несподівані перешкоди і розгадуватимуть найзаплутаніші таємниці.
    Для дошкільнят, школярів, а також їхніх дідусів і бабусь, татусів і матусь, і всіх, хто любить читати цікаві книжки.





 

 

    Кокотюха, А. Таємниця козацького скарбу: детективна повість: [для сер. шк. віку] / Андрій Кокотюха; худ. А. Василенко. – К.: А – БА – БА – ГА – ЛА – МА – ГА, 2010. – 224 с.: іл.

    
Перед тобою, любий читачку, справжній детектив, у якому беруть участь твої ровесники – тямущий Данько і спортивний Богдан, дівчинка Галка з навіженим страусом на прізвисько Футбол, кілька дорослих вуркаганів, а також непривітна ватага на чолі з Льонькою Гайдамакою… Йдеться, звичайно ж, про козацький скарб – бочку золотих монет і золоту козацьку булаву. Понад три століття ведуться пошуки цього безцінного скарбу, і лише в наші дні двоє школярів під час літніх канікул випадково наближаються до розгадки таємниці… Пан чи пропав, втікати чи залишатися, жити чи вмерти – ось такі непрості дорослі запитання постають перед відважними школярами.





 


    Мензатюк, З. З. Зелені чари: оповідання [для серед. та ст. шк. віку] / Зірка Мензанюк; худ.: Л. Остапенко, О. Бржосніовська, В. Ярош. - Чернівці: Букрек, 2012. - 176 с.: іл.

  Книга знайомить юних читачів зі знаними і маловідомими рослинами України, їхніми чарівними й реальними властивостями, а також розповідає про пов’язані з ними легенди, повір’я та народні звичаї.   



 
 



 

 
 
 
    Матюшкіна, К. Шкарпетки нарізно!: для дошк. і мол. шк. віку / К. Матюшкіна, К. Оковитая; пер. з рос. Н. Іваничук, М. Савка; худ. К. Матюшкіна, К. Оковитая. — К.: Махаон-Україна, 2013.— 224 с.: іл.

    
Веселі пригоди лісових детективів пса Фу-Фу і кота Киць-Киця та їхніх друзів тривають. У цій книжці слідчі розплутують іще одну казкову історію: рятують зниклого крота Шишу, розгадують таємницю старовинної книги і знаходять справжнього спадкоємця замку.
    Про кумедних мешканців казкового лісу залюбки прочитають дошкільнята й школярі, їхні дідусі та бабусі, татусі та матусі, а також усі, хто любить читати цікаві книжки.



 
 
    Ковальська, К. Канікули прибульців із Салатти: для мол. шк. віку / Ксенія Ковальська; іл. О.Мазур. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2010. – 268 с.: іл. – (Планета прибульців).

 
    У дітей на далекій планеті Салатта, виявляється, так само є канікули! I їx треба провести весело i з користю. Отож Го, Гоо та Гооо на старенькому міжпланетному човнику вирушають у подорож Всесвітом. I треба було ж статися такому, щоб дідусь Карпо, гукаючи на своїх кіз Кашу i Лялю “Го-го, коза!”, мимоволі запросив прибульців у гocтi. А відтак уже почалися їхні спільні пригоди. Taкi, що ого-го!






 
    
    Пори року: читаночка: [для дошк. та мол. шк. віку] / упоряд. А. Зеленська; худ. Н. Журавльова. - К.: АВІАЗ, 2012. - 96 с.: іл.


    До читаночки увійшли твори українського фольклору, письменників- класиків та сучасних авторів. Всі твори розподілено за порами року.








   



 


   Луньова, Т. Усі ми будемо королевами або Казка про Марину та Мишенятко: казка: [для дошк. та мол. шк. віку] / Т. Луньова; худ.: К. Іванова. – К.: АВІАЗ, 2012. – 64с.: іл.














 

   Ґрасс, Ґ. Бляшаний барабан: роман / Ґюнтер Ґрасс; пер. з нім. О. Логвиненка; худ.-оформл. А. П. Езрова. - Харків: Фоліо, 2012. - 955 с. - (Бібліотека нобелівських лауреатів).

   Роман видатного німецького письменника, нобелівського лауреата Ґюнтера Ґрасса "Бляшаний барабан" - перша частина епічної, так званої "данцизької", трилогії. До неї також входять повість "Кіт і миша", що була надрукована у видавництві фоліо у 2008 році, та роман "Собачі роки". Побудований в традиційному жанрі роману виховання, "Бляшаний барабан" вражає незвичністю головного героя. Юний оскар у три роки перестає рости на знак протесту проти життя дорослих. Погляд "знизу" дозволяє уявити людей та предмети в незвичайно-гротескному вигляді, спростувати усталені думки, задуматися про те, що відбувається.




 

 
 
   
 
 
Коперштенберг, І. Про котів, калюжі й павичів / І. Коперштенберг; пер. М. С. Кудленко, Д. С. Кудленко. — X.: Веста, 2011. — 176 с.: іл. — (Чомучки).

     «Чомучки» для школярів 3—6 класів. Простою та зрозумілою мовою педагог із багатолітним досвідом роботи відповідає на всі дитячі «чому», з якими він стикався під час своєї вчительскої практики. Кожна томучка доповнена лаконічним прозовим або віршованим висловом відомих людей, які спіткалися об чомучки у своїй творчості й успішно відповідали на них.
    Ця книга буде цікава всім, хто звик дивуватися, ставити питання та знаходити на них зрозумілі та вичерпні відповіді.