Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 

   Кестнер Еріх (23 лютого 1899, Дрезден - 29 липня 1974, Мюнхен) - німецький письменник, сценарист і кабаретіст. Свою популярність в Німеччині Еріх Кестнер завоював завдяки своїм повним іскрометного гумору творам для дітей та сатиричної поезії на злободенні теми. 
   Батько рано залишив сім'ю, і всі тяготи по вихованню єдиного сина лягли на плечі матері. У книзі "Коли я був маленьким" Кестнер докладно описує своє дитинство. Мати письменника, залишившись одна, не схилилася під ударами долі: вона вивчилася на перукаря і відкрила власну справу прямо в їх маленькій квартирі. Всі її зусилля були спрямовані на одне - забезпечити синові гідне життя і пристойну освіту.
   Тема дитинства проходить через усю творчість Еріха Кестнера. Саме дитинство визначило його характер і світосприйняття. На власному досвіді письменник рано пізнав недосконалість світоустрою, і зрозумів, що зцілення від соціальних пороків можливо лише за умови величезної любові до людей.
   У 1928 році виходить перша книга Еріха Кестнера - поетична збірка "Серце на талії", зустрінутий досить прихильно. Але справжній успіх молодому автор принесла, що з'явилася в тому ж році дитяча книжка "Еміль і детективи". Письменникові вдалося створити новий образ маленького героя. Слідом за Емілем - заповзятливим енергійним хлопчиком, сміливим борцем за справедливість, люблячим сином і вірним другом, в дитячу літературу увірвалася ватага юних бешкетників, що потіснила старанних і слухняних персонажів, світ яких традиційно обмежувався школою і дитячої.
   Вражав новизною і мова повісті: безлико-правильна мова "хороших хлопчиків" поступилася місцем яскравому живому говору юних берлінців. На сторінках книги жили реальні діти, що говорили на своєму власному живому мові - влучному і образному. Здійснивши в самому початку творчого шляху "мовну реформу", письменник назавжди залишився вірний її принципам, виробивши яскраву й точну манеру письма, в якій говір натовпу і "високий літературний стиль" співіснують також природно як в реальному житті. Динамічний авантюрний сюжет "Еміля" розгортається на тлі реальної міського життя. Книга просякнута атмосферою Берліна кінця 20-х років. Не випадково сучасні педагоги використовують повість як важливе джерело на уроках історії, а в Центральній бібліотеці Берліна навіть була створена спеціальна комп'ютерна програма - путівник по книзі, докладно представляє історико-побутовий фон, на якому розвиваються події повісті.
   Перший успіх окрилив молодого письменника. У наступні роки він випускає ще кілька поетичних збірок, пише роман "Фабіан. Історія мораліста", видає книги для дітей: "35 травня", "Літаючий клас". Великий режисер Макс Рейнхардт ставить виставу для дітей по його книзі "Кнопка і Антон". За шість років Еріх Кестнер здобував собі славу грізного сатирика, безкомпромісного критика, ліричного поета і веселого дитячого письменника.
 Більшість книг Еріха Кестнера автобіографічні. У них знайшли відображення реальні події та особисті переживання.
Коли в 1933 році до влади в Німеччині прийшов Гітлер, Еріх Кестнер не піддався умовлянням друзів і відмовився емігрувати. Більше того - він добровільно повернувся з безпечної нейтральній Швейцарії в фашистську Німеччину, де його чекали ненависть влади та їх поплічників, гоніння, арешти, і, головне, заборона на будь-які публікації. Його ім'я було включено в список неугодних Третьому рейху авторів, книги яких підлягали знищенню.
   Незважаючи на вимушену ізоляцію Еріх Кестнер продовжував працювати. Його книги були заборонені в Німеччині. Письменник переправляв рукописи до Швейцарії, звідти видані книги розходилися по всьому світу. Нацисти так і не змогли змусити замовкнути неугодного письменника. У скутою страхом, одурманеної націоналізмом і просоченою ненавистю фашистської Німеччини Кестнер були написані десятки епіграм і памфлетів, три комедійних роману і дві книги для дітей. За його книг знімалися фільми в Голлівуді. А в 1942 році Еріх Кестнер під псевдонімом Бертольд Бюргер створив для кіностудії УФА сценарій фільму про знаменитого барона Мюнхгаузена. Гітлер, дізнавшись ім'я справжнього автора, прийшов в лють і заборонив опальному письменникові друкуватися за кордоном. Клітка зачинилися. Але і в найтяжчі роки Еріх Кестнер продовжував вірити в неминучість торжества справедливість, у перемогу добра над злом. І виявився правий. Хоча до радості перемоги, домішувалася тривога за долю Німеччини.
   Скінчилася смуга вимушеного багаторічного мовчання і Еріх Кестнер повертається до суспільного життя. Він складає сатиричні куплети для кабаре, налагоджує зв'язки з міжнародними Пен-клубом, тим самим повертаючи письменників Німеччини у світове літературне співтовариство. Пережита трагедія не дає Кестнер спокою, мрія про перетворення світу знову повертає письменника в дитячу літературу. Захистити нове покоління від іржі фашизму - найважливіше завдання післявоєнної літератури. У 1947 році Кестнер пише пацифістську казкову повість "Конференція звірів", в якій звірі примушують людей укласти мир на всі часи.
   Разом з Йеллен Лепманн, засновницею знаменитої Міжнародної юнацької бібліотеки в Мюнхені, Еріх Кстнер засновує нову організацію - "Міжнародна рада з дитячої книги", в завдання якої входить підтримка високих стандартів якості в дитячій літературі, покликаної втілювати ідеї гуманізму, вчити добру, толерантності, відповідальності за долю світу. У зверненні "До дітей світу" письменник у веселій доступній формі пояснював ідеї та завдання нової організації.
   У 1957 році виходить автобіографічна повість "Коли я був маленьким" - справжній шедевр німецької літератури. Світ дитини розкривається в книзі з дивовижною делікатністю. Повість переносить читача в початок століття, не дивлячись на непрості випробування, що випали на долю маленького героя, дитинство, як йому і належить, постає "золотою порою", повною любові і райдужних надій. Пронизана ностальгією за який пішов світові книга, виявилася надзвичайно актуальною. Оглядаючись на минуле, звертаючись до власного коріння, письменник запрошує читачів піти за собою, щоб в історії, в сімейних традиціях знайти опору для відродження Німеччини, поклавши в основу нової споруди самовіддану любов і чесний вільну працю на загальне благо.
   Еріх Кестнер не прагнув слави, але заслужив її. У 1960 році письменник був удостоєний вищої міжнародної нагороди в галузі дитячої літератури - медалі Ганса Крістіана Андерсена. У 1962 році Кестнера обирають Почесним президентом ПЕН-центру ФРН. У 1964 році в Міжнародній юнацькій бібліотеці відкривається виставка Кестнера, яка потім демонструється в різних країнах Європи. У Німеччині існує Товариство Кестнера, заснована літературна премія його імені.
За все своє життя Кестнер так і не одружився. Дві свої останні дитячі книги «Маленький Макс» і «Маленький Макс і маленька міс» Кестнер написав для свого сина Томаса, який народився в 1957 р.