Видавнича діяльність / 2010 / Народжений під небом Покуття

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей

Бібліографічна довідка підготовлена з нагоди 70-річчя з дня народження письменника, журналіста, директора видавництва „Веселка”, члена спілки письменників України лауреата премії ім. Т. Г. Шевченка, заслуженого діяча мистецтв України Я. П. Гояна.
До довідки увійшов перелік книг та статей з періодичних видань, що зберігаються в фондах обласної наукової бібліотеки та обласної бібліотеки для дітей.
Матеріал зібрано в п’яти розділах, в межах яких вони розміщені в алфавітному порядку.
Видання адресовано вчителям літератури, бібліотекарям, учням шкіл.
 

Адреса: м. Тернопіль
вул. Коперника, 17

Контактні телефони: 23-59-48
25-39-41

E-mail: chbibl@ukr.net.

Матеріал підготувала:                                                                                                                  Яскілка Н. Я.
Відповідальна за випуск:                                                                                                            Новіцька Н. С.
Комп’ютерний набір:                                                                                                                    Лось Т. І.




Книга мого життя під світлом неба,
мов птах – має два крила і одне серце.
                                                          Я. Гоян
Батьківщина Яреми Гояна, знаного в Україні і в світі видавця, директора видавництва „Веселка”, письменника і публіциста – с. Долішнє Залуччя (або, як його ще здавна називають Залуччя над Черемошем), що біля стародавнього Снятина.
Тут він народився у переддень свята апостолів Петра і Павла 11 липня 1940 року. Тут, під голубим небом Покуття, його джерело радості і снаги для творчості.
„Від Черемошу і Пруту, від землі Франка і Стефаника іде в нього вічне чуття правди і краси, поетичного слова” (Д. Білоус). Його батьки хлібороби. Ця праця в українців славилася з давніх-давен. Та Яремі Гояну судилась інша доля – зробити слово духовним хлібом.
Українець, син свого народу, саме з-під Черемоша виніс талант любити людей, українських діточок і самовіддано працювати для них.
Закінчення у Снятині 1956 року середньої школи імені Василя Стефаника – новеліста світової слави – стало ще одним знаком одержимого служіння слову. Пізніше – навчання на факультеті журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка.
В цей час Ярема Петрович починає працювати на журналістській ниві. Розпочавши творчий шлях журналіста в районній газеті „Колгоспник” (тепер „Голос Покуття”) піввіку плідно працює в царині мистецтва українського слова.
Сьогодні Ярема Гоян – відомий письменник, лауреат національної премії України імені Тараса Шевченка (1993), літературних премій імені О. Пчілки, Марка Черемшини. Він публіцист – видавець, майстер поетичної прози і просто лірик.
Ярема Гоян автор книжок, повістей та оповідань „Вогні яворові” (1984), „Перстень Верховиння” (1989), художніх оповідей „Рушники” (1975) і „Славичі” (1979), краєзнавчих нарисів „Моршин” (1973), „Немирів” (1977) і „Львівщина” (1982).
„Уже перша книжка „Рушники” засвідчила, що в літературу прийшов вдумливий письменник, справжній художник слова. Як „Рушники”, так і наступні книги показали, що його проза – це добірна поезія, музика серця про людей ратних подвигів і праці, про світлу пам’ять дитинства і глибокі почуття чистої любові. Розповідь його хвилююча, мова поетична, образи – колоритні” – так відгукується про творчість митця Григорій Гришко, директор Снятинського меморіального музею Василя Касіяна.
Творча стежка Яреми Гояна пролягла через районні, обласні, та республіканські газети. А у 1987 році доля привела Ярему Гояна у дитяче видавництво „Веселка” головним редактором, а нині він очолює його як директор, і вже понад два десятиліття разом з веселчанами випускає українські книжки для дітей.
Директор видавництва „Веселка” Ярема Гоян стійко утримує під небом України духовну ауру „Веселки”. Веселчанські книжки вчать дітей любити рідне слово, книгу, вчать їх бути патріотами України. У видавництві засновано один з найкращих дитячих журналів „Веселочка”, з якого можна дізнатися про книжкові новинки, цікаві факти з життя письменників, про те, як живуть і про що мріють українські діти.
Ярема Петрович так висловлюється про веселчанську книгу: „В різнобарвному книжковому сяйві світить дітям України барвистою жар-птицею веселчанська книга, як сяє їм веселка в небі. Одне крило вона купає в Дніпрі, а другим сягає далеких світів. Іде дитяча книжка з України в понад сто країн планети і несе слово нашого народу – слово любові”.
Під осяйним крилом „Веселки” – побачили світ книги письменника –
„Таємниця Лесикової скрипки” (1993, 2003)
„Воскреснемо!” (2000)
„Присвята” (2001)
„Ластівка” (2003)
„Маестро” (2005)
„Воскресни мамо!” (2006)
„Портрет” (2007)
„Світло з неба” (2008)
Шевченківською премією Ярему Гояна вшановано за ліричну повість „Таємниця Лесикової скрипки”. За словами Дмитра Павличка завдання цієї книги в тому, щоб творити казку дитинства, з якої повинен зростати свідомо і духовно витончений громадянин України. Прекрасні слова про цю повість сказав Дмитро Білоус: „Заворожливо – чудова книжка „Таємниця Лесикової скрипки”. Це і захоплива казка, і чарівна пісня, і велична дума, і щемлива сповідь, і тиха молитва. Та насамперед це гімн Україні і клятва на вірність. А клянуться діти. Святість почуття підказує хлопчикам звертання до України як до матері – на Ви: „Я, малий українець, клянуся Вам, Україно...” – говорить старший, і за ним повторюють менші – ... „любити Вас як маму, боронити волю і як Ваш син жити лише для Вас”.
Ярема Гоян людина щирої душі, яка любить рідний край, його фольклор і культуру і з любов’ю відтворює в своєму писемницькому слові. Все, що виходить з-під пера митця, іде до самого серця українця.
Як Титани Нації постають із книги Яреми Гояна „Воскреснемо!” Пророк Шевченко, Ясновидець Іван Франко, Просвітниця Леся Українка. Книга „Воскреснемо!” пройнята синівської любов’ю до святинь рідного народу і тривогою за їх сучасний стан і долю. Книга ілюстрована творами Василя Касіяна. Вона виростає як витвір кореня двох народів: Гоянів і Касіянів. Ярема Гоян – син Олени, рідної сестри Василя Касіяна. Це синтез письменницького слова, живого спогаду і живої графіки.
Творчість видатного графіка і зараз доповнює та визначає ідейний зміст літературно – мистецької діяльності Яреми Гояна. У „Веселці” побачили світ унікальні книги „Пророк” – шевченкіана Василя Касіяна, щедро ілюстрований літопис життя і творчості Тараса Шевченка. „Світло з неба” – есе, легенди, поезія, пісні. В книгах вдало поєднані поетичне слово Яреми Гояна та живий графічний штрих Василя Касіяна.
Особливою в творчості письменника є збірка поезій „Ластівка” (2003). Це поетична сповідь митця про кохання.
Звернення до талантів людини для Яреми Гояна – щаслива мить творчого осяяння таїни людського духу. Чисте, світле слово письменника збагачує нашу національну культуру. Поетично про творчість Яреми Петровича висловився народний артист України Анатолій Пашкевич: „Публіцистика Яреми Гояна чимось нагадує мені денце степової криниці у жнивну пору. Схилишся над ним і побачиш свій образ на чистому свічаді джерельної води”.
У художніх повістях, новелах, есе про видатних діячів української культури завдяки надзвичайній емоційній образності його уяви по-новому осмислюються творчі пошуки Маркіяна Шашкевича, Юрія Федьковича, Василя Стефаника, Ольги Кобилянської, Марка Черемшини, Максима Рильського, Григорія Косинки. Він щиро пише про тих, з ким зводила його доля: про Олеся Гончара, художників Олену Кульчицьку, Марію Приймаченко, Василя Касіяна, Михайла Дерегуса. На сторінках оживають постаті великих українських композиторів Станіслава Людкевича, Миколи Колесси, Анатоля Кос-Анатольського, Платона Майбороди, акторів Наталі Ужвій, Анатолія Мокренка, Богдана Ступки...
„ У слова він вкладає стільки любові й ніжності, стільки ліризму і теплоти, захоплення й чарівності, що мимоволі проймається ними і читач. Як же треба знати до дрібниць життя кожного з цих митців, як потрібно тонко відчувати і знати мову і як треба любити те, що сповідують видатні майстри культури, щоб уміти отак душевно й лірично передати, зобразити і змалювати все це словами” – так захопливо відгукується про публіциста Ярему Гояна Ольга Пазик, доцент факультету журналістики Національного університету ім. Т. Шевченка.
Невсипущий подвижник і видавець дитячої книги, будівничий в царині духовності, оборонець рідної мови, талановитий письменник Ярема Петрович Гоян веде й значну громадську роботу. Багато років очолював журі літературної премії імені Лесі Українки. Нині – голова журі літературної премій Олени Пчілки, заснованої видавництвом „Веселка” у 1991 році, член журі премій Івана Огієнка, член Ради Національної спілки письменників України і Центрального правління Всеукраїнського товариства „Просвіта” імені Т. Шевченка.
За вагомий особистий внесок у розвиток книговидання і поліграфії та з нагоди 1000-ліття літописання і книжкової справи в Україні Яремі Гояну присвоєно почесне звання „Заслужений діяч мистецтв України”. Вченою радою Української Академії друкарства присвоєно ступінь „Почесного доктора” з врученням Диплома № 1. За просвітницьку і благодійну діяльність, та за збірники есеїв „Присвята” і „Воскреснемо!” Я. П. Гояну вручено Диплом лауреата премій імені І. Огієнка.

Твори Я. Гояна
Гоян, Я. П. Вогні яворові [Текст]: оповідання. – /Я. Гоян. – К.: Рад. письменник, 1984 – 223с.

Гоян, Я. П. Воскреснемо! [Текст]: іл. В.І. Касіяна. – К.: Веселка; 2000. – 335с.: іл.

Гоян, Я. П. Ластівка [Текст]: поезії / Я. Гоян. – К.: Веселка, 2003. – 79с.

Гоян, Я. Маестро [Текст]: есе / Я. Гоян; худ. М. Пшінка. – К.: Веселка, 2005. – 207с.: іл. – (Б – ка. Шевчен. ком.).

Гоян, Я. „Милий, ти душу дав мені...” [Текст]: [про „Лісову пісню” Лесі Українки]: есе / Я. П. Гоян. – К.: Веселка, 2006. – 56с.

Гоян, Я. П. Моршин [Текст]: фотонарис. фото М. Жебрака, В. Пилип’юка / Я. П. Гоян; – Львів: Каменяр, 1973 – 44с. – іл.

Гоян, Я. П. Немирів [Текст]: краєзнав. нарис про курортне селище / Я. П. Гоян. – Львів: „Каменяр”. 1977. – 55 с.: іл.

Гоян, Я. П. Перстень верховиння [Текст]: повісті, оповідання / Я. П. Гоян; передм. А. Мокренка. – К.: Молодь, 1989. – 224с.

Гоян, Я. П. Портрет [Текст]: літературний портрет Маркіяна Шашкевича / Я. П. Гоян. – К.: Веселка, 2007. – 128с. – (Урок літератури).

Гоян, Я. П. Рушники [Текст]: нариси / Я. П. Гоян. – Львів: „Каменяр”, 1975 – 127с.

Гоян, Я. Присвята [Текст]: есе / Я. П. Гоян; худ. оформлення. М. Пшінки. – К.: Веселка, 2001. – 646с.: іл.

Гоян, Я. П. Світло з неба [Текст]: есе, легенди, поезії, пісні / Ярема Гоян; упоряд. О. Б. Гоян; іл. В.І. Касіяна, О. Л. Лисенко; худож оформл. М. С. Пшінка. – 2 – ге вид., доп. – К.: Веселка, 2008. – 376с.: іл., ноти.

Гоян, Я. П. Собор української душі [Текст]: літературний портрет Олеся Гончара / Я. П. Гоян. – 3-тє вид. – К.: Веселка, 2007. – 62с. – (Урок літератури).

Гоян, Я. Таємниця Лесикової скрипки [Текст]: повість: [для мол. шк. віку], – / Я. Гоян: – К.: Веселка, 2003 – 207с.: іл.

Гоян, Я. П. Чистий, як душа українця [Текст]: літ. портр. Марка Черемшини / Я. П. Гоян. – К.: Веселка, 2004. – 31с. – (Урок літератури).

Касіян, В. І. Пророк [Текст]: літ. – мистец. кн. / [іл. В. І. Касіяна; літ. – мистец. есе Я. П. Гояна; редакція, підготов. іл. О. Б. Гоян]. – К.: Веселка, 2006. – 430с.: іл. – (Б-ка Шевченк. ком.).

Література про нього
Білоус, Я. Дух воскресіння [Текст]: [книга „Воскреснемо!” письменника, директора видавництва „Веселка” Яреми Гояна] / Я. Білоус// Демократична Україна – 2000. – 11 липня. – с.4.

Білоус, Д. Повість про безсмертя душі народу [Текст]: [повість Яреми Гояна „Таємниця Лесикової скрипки”] / Д. Білоус // Демократична Україна. – 1993. – 16 лютого.

Григоріян, К. Ідейно – художнє та естетичне значення образу – символу скрипки в повісті Яреми Гояна „Таємниця Лесикової скрипки” [Текст] / К. Григорян, В. Мирончук, Л. Шарапа. // Українська література в загалоноосвітній школі. – 2009. – № 7/8. – С. 55.

Мирончук, В. „Я зустрічаю сьогодні весну...” [Текст]: краса і щирість людських почуттів у збірці Яреми Гояна „Ластівка” / В. Мирончук // Українська література в загальноосвітній школі. – 2009. – № 7/8. – С. 61.

Пушик, С. Таємниця любові [Текст]: [про поетичну повість Яреми Гояна „Таємниця Лесикової скрипки”] / С. Пушик // Голос України. – 1993. – 12 лютого.

Федорук, О. Мудрість присвяти: [Текст]: [про книгу Я. Гояна „Присвята”] / О. Федорук // Урядовий кур’єр. – 2003. – 23 серпня. – С. 6.

Видавництво „Веселка”

Видавництву „Веселка” – 70 // Веселочка. – 2004. – № 2 – 3. – С. 2 – 43.

Гоян, Я. „Веселка” живе Україною [Текст] / Я. Гоян // Веселочка. – 2004. – № 6. – С. 12 – 18; 20 – 23.

Гоян, Я. „Веселка” живе Україною [Текст] / Я. Гоян // Літературна Україна – 2008. – 11 вересня. – С. 1, 2.

Гоян, Я. „Веселка” живе Україною [Текст]: [до ювілею видавництва] / Я. Гоян // Слово Просвіти. – 2004. – № 18. – С. 12 – 13.

Гримич, В. Родинне коло „Веселки” [Текст] / В. Гримич // Урядовий кур’єр. – 2004. – 7 серпня. – С. 8 – 9.

Заєць, В. Веселішай, Україно, з „Веселкою” [Текст]: / В. Заєць // Культура і життя. – 2003. – 4 червня. – С. 4.

Клименко, В. Невеселе про „Веселку” [Текст]: [вид-во дит. літ-ри] / В. Клименко // Україна молода. – 2001. – 10 квітня. – С. 12.

Ковба, І. „Веселка”: література, діти, час: [інтерв’ю з директором видавництва Я. Гояном] / І. Ковба // Культура і життя. – 2008. – 9 січня. – С. 4.

Олійник, В. „Веселці” нині не весело [Текст] / В. Олійник // День. – 2005. – 30 березня. – с.7.

Петренко, О. Видавництву „Веселка” – 75 років: здобутки та пріоритети веселчан у незалежний Україні [Текст] / О. Петренко // Вісник Книжкової палати. – 2009. – №5. – С. 43 – 47.

Про нагородження працівників Державного спеціалізованого видавництва Дитячої літератури „Веселка”, м. Київ: Указ Президента України // Вісник Книжкової палати. – 2004. – № 5. – С.3.
 
Про нагородження працівників Державного спеціалізованого видавництва дитячої літератури „Веселка” м. Київ [Текст]: Указ Президента України // Вісник Книжкової палати. – 2009. – № 4. – С. 3.

Сердюк, В. Яскраві Барви „Веселки” [Текст] В. Сердюк // Вісник книжкової палати. – 2001. – № 10. – С. 3 – 6.

Слабошпицький, М. Зустріч без прощання, або Похвальне слово „Веселці” [Текст] / М. Слабошпицький // Урядовий кур’єр. – 2004. – 23 квітня. – С. 7.

Чайковський, Б. Як з’явилася “Веселка” [Текст]: [70 – річчя видавництва дитячої літератури] / Б. Чайковський // Літературна Україна. – 2004. – 13 травня. – С. 2.

Як над Дніпром „Веселочка” добро позичає людям [Текст]: [видавництво „Веселка”] // Освіта. – 2001. – 7 – 14 березня. – С. 11.

„Веселка” на Тернопіллі

Баліцька, М. Щедра „Веселка” над Тернополем [Текст]: [київське видавництво і обласна бібліотека для дітей] / М. Баліцька // Свобода. – 2008. – 28 листопада. – С. 8.

Барна, В. „Веселка” на Тернопіллі [Текст]: [всеукраїнські дні видавництва „Веселка” на Тернопільщині] / В. Барна // Літературна Україна – 1999. – 4 листопада. – С. 2.

„Веселка” на Тернопільщині [Текст] // Вільне життя. – 1999. – 25 вересня. – С. 5.

Ліберний, О. Гості з видавництва „Веселка” [Текст]: [в обласній бібліотеці для дітей] / О. Ліберний // Свобода. – 2002. – 12 жовтня. – С. 1.

Тишкевич, З. Дні „Веселки” [Текст]: [відоме дитяче видавництво презентувало свою продукцію в обласній бібліотеці для дітей] / З. Тишкевич // Вільне життя. – 1999. – 23 жовтня. – С. 6.

Бібліографія

Бурбела, В. А. Гоян Ярема Петрович [Текст] / В. А. Бурбела // Українська літературна енциклопедія. – Т. 1. – К., 1988. – С. 473.

Новіцька, Н. Гоян Ярема Петрович [Текст] / Н. Новіцька // ТЕС. – Т. 1. – К., 2004. – С. 407.

Ярема Гоян [Текст] // Дивосвіт „Веселки”. – Т. З. – К., 2005. – С. 430 – 439.