Видавнича діяльність / 2013 / "Бібліотекар з великої літери"

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 

     Обласна бібліотека для дітей уже не перший рік видає матеріали про життєвий шлях кращих бібліотекарів області з нагоди їх ювілеїв, щоб ще раз нагадати про важливість обраної професії, їх професійний і творчий ріст.
    Мета видання даного матеріалу – популяризація професії Бібліотекаря серед сучасників і сприяння припливу молодих кадрів у бібліотечні заклади.

Тернопільська обласна бібліотека для дітей: 46000 Україна, м. Тернопіль, вул. Коперника, 17; http://www.odb.te.ua

Упорядник Л. В. Томків

Відповідальна за випуск Н. С. Новіцька

Комп’ютерний набір та оформлення Н. І. Пінчак, О. М. Шлапак

Новий день виплітає із мрій перевесла!
Щоб із дружніх вітань
Сніп тугий перевити.
Хай квітує добро на життєвому полі.
Хай світанки дарують наснагу щодня.
Хай крізь хмари й туман посміхається доля.

Теплого, сонячного серпневого дня до завідуючої Монастириської центральної бібліотеки для дітей Марії Павлівни Батіг завітала ювілейна дата – 55-річчя від дня народження. Марія Павлівна щаслива людина, адже у вирі великих і малих професійних турбот залишається люблячою мамою, подругою, колегою і порадницею, наставником, мудрим керівником бібліотеки для дітей. Бібліотечна професія, обрана в юнацькі роки не випадково, адже як виявилося сьогодні вона стала для ювілярки справою всього її життя, її усвідомленим покликанням. Вона задоволена, що все так сталося, отримує наснагу від роботи, від своїх читачів, бо любить працювати з дітьми – цікавими, допитливими, щирими, безпосередніми і талановитими. У професії Марія Павлівна має змогу реалізувати свої креативні плани, ідеї, втілювати життєві сподівання. Ювілярка багато, наполегливо та енергійно працює, навчаючи юних українців мистецтву життя з почуттям гідності, патріотизму, любові до землі на якій виростають. Вони все частіше дослухаються до поради справжнього бібліотечного професіонала при виборі літературних, культурно-мистецьких уподобань. Марія Павлівна приймає активну участь у процесі формування духовної сутності молодого покоління Монастирищини.
Понад 35 років шановна ювілярка віддала бібліотечній галузі Тернопільщини. Після закінчення Теребовлянського культурно-освітнього училища професійне становлення її розпочалося у відділі комплектування та обробки літератури Монастириської центральної бібліотеки. З 1995 року і по сьогоднішній день ювілярка натхненно працює у колективі однодумців і колег центральної районної бібліотеки для дітей. Спочатку – на посаді бібліотекаря, завідувачки відділу обслуговування, а сьогодні вона – завідувачка Центральної бібліотеки для дітей, заступник директора Монастириської ЦБС. Завдяки широкому обсягу професійних знань, відповідальності, працелюбності, комунікабельності, творчому підходу до справи, значно підвищився імідж книгозбірні серед дитячих бібліотек області. Змінилися деякі концептуальні підходи до організації бібліотечного обслуговування дитини-читача. Її творче кредо – навчити їх бути читачами.


     Чимало зусиль Марія Павлівна доклала і до покращення матеріально-технічної бази книгозбірні. Вона має неабияке уміння переконувати, виважено обґрунтовувати прохання та проблеми, які існують в сьогоднішній бібліотечній діяльності книгозбірні. А тому часто відчуває підтримку представників влади, управління бібліотечної галузі району, громадських організацій, управління у справах дітей, молоді і сім’ї, спонсорів та волонтерів.
     Під керівництвом Марії Павлівни зазнали змін акценти та пріоритети бібліотечної діяльності Монастириської ЦБД. Вони стали зорієнтовані на сьогодення, забезпечення інформаційної складової бібліотечної установи та виховання основ читацької культури школярів. Ставши переможцем у конкурсі за програмою «Бібліоміст», дитяча книгозбірня поповнилася комп’ютерною технікою, відкрився Інтернет-центр, створено бібліотечний блог, функціонує електронна скринька ( monbibl@ukrpost.ua).
    Шановна ювілярка постійно в русі, в пошуку цікавого, нестандартного, привабливого для дітей та підлітків. В колективі підтримують ініціативу обласної бібліотеки для дітей щодо поширення традицій читання в колі сім’ї. В співпраці з бібліотекою сьогодні більше 10 родин, в яких ця традиція активно втілюється. Бібліотека активно приймає участь у Всеукраїнських конкурсах: «Україна читає дітям», «У вінок Кобзаря ми вплітаємо майбутнє», «Найкращий читач України», а також обласному проекті з проведення літніх читань школярів «Бібліотека іде до дітей».



      Під керівництвом Марії Павлівни бібліотека організовує чимало благодійних акцій та заходів з підтримки соціально-незахищених дітей, активізувала свою участь у розвитку творчих здібностей обдарованих користувачів-дітей.
   Традиційно змістовно проводяться в колективі масові заходи з залученням дітей, батьків, волонтерів. Зокрема, свято матері «У світі все починається з мами», день козацтва «Козацькому роду – нема переводу». За ініціативи Марії Павлівни в бібліотеці створено клуб «Краєзнавець». В рамках занять діти мають можливість більш детально познайомитися та поспілкуватися з відомими поетами-земляками: Михайлом Тиханським, Романом Расевичем, Григорієм Цяпою, Галиною Дзюбою та юною поетесою Яною Ревою.
   Ювілярка постійно підвищує рівень своїх професійних знань, прагне до інновацій та змін. Активно удосконалює свої навики користування комп’ютерною технікою під час тренінгів, які проводяться на базі ТОБД та ТОУНБ.
    Мабуть немає жодної сільської бібліотеки-філії Монастириської ЦБС, де б не побувала наша шановна ювілярка, як заступник директора ЦБС. Вона знає все про обслуговування дітей, маючи професійні знання та досвід роботи, передає його молодому поколінню бібліотекарів району. Марія Павлівна приймає участь у наданні необхідної методичної, консультативної допомоги під час виїздів до бібліотек-філій Монастириської ЦБС, а також під час проведення семінарів-практикумів, творчих лабораторій, тренінгів, практикумів. Сільські бібліотекарі, в свою чергу, знають Марію Павлівну як доброзичливу, коректну колегу, яка готова допомогти, дати добру пораду.


 
    За ініціативи ювілярки був створений бібліотечний блог Монастириської центральної дитячої бібліотеки (www.monasturbiblio.blogspot.com). Інформація висвітлена на ньому дає можливість розширити методичну допомогу сільським фахівцям, а також оперативно ознайомитись з новинами та подіями, які відбуваються в бібліотеці.
Шановна ювілярка має чудову родину, де її шанують, всіляко підтримують діти та онуки, які безмежно вдячні їй за материнську любов, невтомні працьовиті руки, доброту і сердечність.
Шановна Маріє Павлівно, ми, Ваші колеги з обласної бібліотеки для дітей, щиро вітаємо Вас з 55-річчям! Зичимо багато творчих років у здоров’ї, благополуччі і процвітанні. Бажаємо Вам міцного здоров’я, любові і радості, молодечого запалу, родинного затишку, реалізації всіх творчих і життєвих планів!

З глибокою шаною і повагою
колектив Тернопільської обласної бібліотеки
для дітей