Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей

(23.09. - 29.09.) найбільшим читацьким попитом користувались:

у відділі обслуговування учнів 1-4 класів
книга "Українські легенди, прислів'я, лічилки, скоромовки, загадки"
 


    Українські легенди, прислів’я, лічилки, скоромовки, загадки / Упоряд. Г. М. Кирпа, Г. В. Біляєва. – Х.: Белкар – книга, 2010. - 192 с. - (Скарбничка школяра).

   Учитися у народу, запозичувати його досвід і знання — мета сучасної школи та суспільства. Саме тому у серію "Скарбничка школяра" ввійшла збірка скарбів народної мудрості: українські народні легенди, приказки, прислів'я, загадки, народні та авторські скоромовки й лічилки, колядки, щедрівки, веснянки, гаївки, купальські пісні тощо. Ця книга — порадник, помічник, учитель. Завдяки їй ви дізнаєтесь, звідки пішли назви міст, річок, квіток. А зміст прислів’їв, загадок, скоромовок — це життя, звичаї, взаємини людей, явища природи тощо.






у відділі обслуговування учнів 5-11 класів
книга Івана Нечуя-Левицького "Запорожці"


   Нечуй-Левицький, І. Запорожці: [для серед. шк. віку] І. Нечуй-Левицький; іл. Н. В. Задорожної. - К.: Школа, 2007. - 124 с.: іл. - (Хрестоматія школяра).

     До видання увійшли вибрані твори видатного українського письменника І. С. Нечуя-Левицького (1838-1918) — казка «Запо­рожці», переклади казок М. Салтикова-Щедріна «Повість про те, як мужик харчував двох генералів» і «Дикий пан», легенда «Скривджені й нескривджені».









(16.09. - 22.09.) найбільшим читацьким попитом користувались:

у відділі обслуговування учнів 1-4 класів
книга Катерини Перелісної "Скажу на вушко!"


     Перелісна, К. Скажу на вушко!: казки та вірші для дітей / Катерина Перелісна; упоряд. і передм. Г. М. Кирпи; худ. В. А. Дунаєва. - К.: Школа, 2008. - 159 с.: іл. - (Хрестоматія школяра).

   До збірки входять казкові та поетичні твори письменниці з діаспори Катерини Перелісної, що складають основу української класики. Більшість із них в Україні друкуються вперше.








у відділі обслуговування учнів 5-11 класів
книга Григорія Квітки-Основ'яненка "Конотопська відьма"



    Квітка-Основ'яненко, Г. Конотопська відьма: для серед. та ст. шк. віку / Григорій Квітка-Основ'яненко; упоряд. К. Г. Борисенко. - К.: Школа, 2006. - 272 с.: іл. - (Бібліотека шкільної класики).


     До видання увійшли твори видатного українського письменника Г. Квітки-Основ'яненка (1778—1843), якого відомий літературознавець С. Єфремов назвав батьком української повісті. Сатиричні оповідання «Салдацький патрет» і «Пархімове снідання», повісті «Конотопська відьма» і «Маруся», п'єса «Сватання на Гончарівці» і сьогодні викликають інтерес читачів.









(09.09. - 15.09.) найбільшим читацьким попитом користувались:

у відділі обслуговування учнів 1-4 класів
збірник "Твій друг - книга"



   Твій друг — книга: зб. віршів, оповідань, п’єс, спогадів, прислів’їв та приказок: [для мол. і серед. шк. віку] /Упоряд. О. М. Єфімов; худож. оформл. Д. О. Заруби. — К.: Веселка, 1989. — 284 с.: іл.

   Збірник, який ви тримаєте в руках, незвичайний. У ньому вміщені вірші, оповідання, уривки з повістей, спогади письменників, прислів’я та приказки про книгу, це «найбільше чудо з усіх чудес», про те, яку роль відіграє вона в житті людини, а також про ваших однолітків-школярів, які дружать з книжкою. Цей збірник допоможе вам у підготовці шкільного свята книги.






у відділі обслуговування учнів 5-11 класів
книга Панаса Мирного "Хіба ревуть воли, як ясла повні?"


    Мирний, П. Хіба ревуть воли, як ясла повні?: [для серед. та ст. шк. віку] /               П. Мирний; передм. О. Шевченко. - К.: Школа, 2007. - 336 с. — (Шкільна хрестоматія).

   Дане видання пропонує роман «Хіба ревуть воли, як ясла повнії» видатного українського письменника Панаса Мирного (1849-1920), про якого І. Франко сказав: «Свіжий і сильний талант». Своє творче покликання Панас Мирний визначив ще в юності, записавши в «Щоденнику»: «... хочу показати безталанну долю життя людського, високую його душу, тепле серце». Мети він досяг в одному зі своїх кращих творів.
     Розрахована на школярів, вчителів, студентів-філологів, усіх, хто цікавиться творчістю Панаса Мирного.







 (02.09. - 08.09.) найбільшим читацьким попитом користувалась:

у відділі обслуговування учнів 1-4 класів
книга  Миколи Носова "Пригоди Незнайка та його друзів"


    Носов, М. М. Пригоди Незнайка та його друзів: казкова повість / Носов М. М. — К.: Видання Носова І. П., «Перо», 2012. — 192 с.: іл. — (Золота бібліотека).

     Ця книга дарує дошкільнятам і молодшим школярам чудову казкову повість Миколи Носова про Незнайка та його друзів. Уже декілька поколінь маленьких читачів щиро сміються, читаючи кумедні історії, які трапляються з коротуньками із Квіткового міста. І хоча повість, як і інші твори цього чудового письменника, була написана кілька десятиліть тому, її із захопленням читають діти і в наш час, а бабусі й дідусі, згадуючи дитинство, охоче купують «Незнайка» для своїх онуків. Адже книги М. Носова давно увійшли до класики світової дитячої літератури.
 




у відділі обслуговування учнів 5-11 класів
Галини Ткачук "Вікно до собаки"


   Ткачук, Г. Вікно до собаки: повість / Галина Ткачук. 2-е вид., без змін. — К.: Грані-Т, 2012. — 120 с.: іл. (Сучасна дитяча проза). 

   Якщо ви знайшли вікно до собаки — вам неймовірно пощастило! Тому що це початок пригод — таких карколомних, барвистих, несамовитих, про які ви досі могли хіба мріяти. Золота рибка виконає ваше заповітне бажання, а веселий і балакучий Ласло Здобич понесу вас крізь час і простір — може, аж до моря... Утім, нічого в світі не буває просто так, а за все — і добре, і погане — приходить відплата. І її ви, разом із героями цієї книжки, теж пізнаєте сповна!
    Пригодницька повість молодої письменниці Галини Ткачук «Вікно до собаки», удостоєна першої премії конкурсу «Золотий лелека», не лише захопить маленького читача, а й дотепно, цікаво і красиво пояснить йому наслідки багатьох його бажань і вчинків.