Книгоманія / Будинки з "приколами" / "Кривий будинок" (м. Сопот, Польща)

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
     

   Будинку з незвичною архітектурою традиційно привертають увагу людей в тому регіоні, де вони знаходяться, потрапляють на фото та відеозаписи і потім стають знаменитими по всьому світу, перетворюючись на природні декорації для зйомок документальних та художніх фільмів. По відношенню до них можна виділити два підходи - професійний і народний. Вони можуть збігатися, а можуть не збігатися, але народний підхід завжди помічає будь-які незвичайні явища, як, наприклад, у випадку з Кривим будинком, в той час як професійний сповнений скептицизму.
     Варто сказати, що народна поголоска не тільки наділила цей будинок у польському місті Сопот казковими властивостями мовляв, там водяться гноми, але і висловила відверту заздрість тим, хто в ньому проживає. І, якщо, перше має з появою Кривого будинку хоч якийсь зв’язок, то друге - не більше, ніж фантазія, яку легко спростувати. Кривий будинок в польському місті Сопот - це не житлове приміщення, а частина торгового центру, в якому, звичайно ж, ніхто не живе за винятком охоронця. Та й того, швидше за все, вже замінили на сигналізацію.

Натхнення, яке прийшло із старовинних казок і сучасний екстер’єр

   Кривий будинок знаходиться в місті Сопот на вулиці Героїв Монте-Кассіно. У народі цю вулицю називають просто - Монтяк. Вулиця відома у всій Польщі, являє собою пішохідну територію для прогулянок, яку дуже люблять туристи, тому що на місто і його старовинні будинки відкривається казковий вид. Кривий будинок з усім цим міським пейзажем нітрохи не дисгармонує, а зовсім навіть навпаки чудово виглядає. І все це - завдяки співпраці шведів і поляків.
     Треба віддати належне автору ескізу проекту - шведському художнику і фотографу Перу Дахлбергу: коли пану Дахлбергу запропонували зробити ескіз торгового центру таким, щоб він привертав більше відвідувачів, художник вирішив поєднати в своїй ідеї мотиви казкових легенд старовини і модні в сучасній архітектурі принципи деконструктивізму. За визнанням самого художника під час підготовки ескізів його надихали роботи польського ілюстратора дитячих казок Яна Сзансера.



Архітектура, здатна не тільки здивувати, але і допомогти добре заробити


   Після того, як були отримані ескізи Кривого будинку, за їх адаптацію та реалізацію взялося польське архітектурне бюро «Сзотінскій і Залєскі». Архітекторам необхідно було дотримати вимоги, що пред’являються замовниками-торговим центром «Резидент». Вони полягали в тому, щоб будівля центру звертала на себе увагу, мала всередині достатньо місця для торгових площ і вписувалася в архітектурний ансамбль міста. Бюро «Сзотінскій і Залєскі» вдалося здійснити все це за рік, і в 2004 році Кривий будинок був готовий.
    Хоча, за великим рахунком, кривим зробили лише фасад будівлі. Для того, хто проходив повз нього в перший раз, він ставав джерелом спокуси спочатку підійти ближче, а потім заглянути усередину. Менеджерам проекту навіть вдалося ввести в ужиток традицію обов’язково купувати в Кривому будинку сувенір на пам’ять. Таким чином, комерційна складова проекту була успішно реалізована. Усередині Кривий будинок вдалося зробити комфортним і красивим, в тому числі завдяки малюнкам Пера Дахлберга.


Традиційні будівельні матеріали і незвичайна харизма Кривого будинку

    Не можна сказати, що для будівництва Кривого будинку використовувалися якісь екстраординарні матеріали. Дах, наприклад, покривали зеленою емальованою черепицею, що створює ефект луски дракона, вікна та входи робили з кольорового скла великих розмірів, обрамляючи їх справа пісковиком, для елементів фасаду використовували металоконструкції з нержавийки. Інтер’єр був виконаний з каменю, металу та синтетичних матеріалів і прикрашений роботами Пера Дахлберга.
     У підсумку вся будівля Кривого будинку в Сопоті займає 4000 кв.м.  
Об'єкт є частиною Торгового Центру «Резидент». На першому поверсі знаходяться торгові приміщення, ресторан і салон гральних автоматів. На другому поверсі знаходяться студії «Radio RMF FM» і «Radio RMF MAXXX». Кривий будинок має настільки сильну харизму, що особливо вночі, від нього неможливо відвести погляд, а вдень його згинається фасад, як би кланяючись, запрошує увійти всередину. Мабуть, таки не випадково Кривий будинок в польському місті Сопот сьогодні має репутацію одного з самих часто фотографованих архітектурних споруд в світі.