Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
Притуляк, Н. О. Система каталогів та картотек [Текст]: бібліотечний урок / Н. О. Притуляк // Шкільна бібліотека. - 2013. - №1-2. - С. 109-110.

Мета. Формування бібліографічної культури студентів, знайомство з довідково-бібліографічним апаратом бібліотеки, оволодіння вміннями та навичками бібліографічного опису, алгоритмом самостійного пошуку літератури.
 
Хід уроку

Вступна частина.
Перед навчальними закладами стоїть завдання активізації навчально-пізнавальної діяльності студентів. Одним із шляхів вирішення цього завдання є формування навичок та інтересу до самостійної роботи з різними видами документів. Для цього студент повинен мати відповідну бібліографічну культуру, яка трактується як уміння орієнтуватися в різноманітних джерелах інформації, а також включає знайомство з довідково-бібліографічним апаратом бібліотеки: довідковими виданнями, найважливішими інформаційними документами, системою каталогів і картотек та уміння використовувати цей апарат в навчальній діяльності; знання основних правил бібліографічного опису і здібність застосовувати ці знання.

Основна частина.

Знайомство з бібліотечними каталогами

Каталоги - це ключ до фонду бібліотеки. Взагалі, каталог - це перелік (опис) предметів, розташованих у певному порядку. Таким чином, бібліотечний каталог - це покажчик друкованої літератури, що є в бібліотеці. Бібліотечні каталоги залежно від угрупування матеріалів, що в них містяться, поділені на основні види: алфавітний, систематичний, предметний, електронний.

Алфавітний каталог - бібліотечний каталог, в якому бібліографічні записи розташовані в алфавітному порядку імен або прізвищ авторів, або назв друкованих творів. Алфавітний каталог є обов’язковим у бібліотеці, відображає весь фонд. Саме алфавітний каталог відповідає на питання, чи є в бібліотеці запитувана книга, які книги того чи іншого автора є в наявності.

Систематичний каталог - бібліотечний каталог, в якому бібліографічні записи розташовані за галузями знань, згідно з певною системою бібліотечно-бібліографічної класифікації (ББК)

Основний ряд ББК



























Можливий перегляд через комп’ютер слайдів нових надходжень бібліотеки з розшифровкою бібліографічного кодування.
Систематичний каталог є головним джерелом вибору книг, тому що тут зібрана вся література з тієї чи іншої галузі знань із подальшою їхньою деталізацією.
Алфавітно-предметний покажчик до систематичного каталогу створений в нашій бібліотеці. З його допомогою можна швидко зорієнтуватися, отримати допомогу в самостійному пошуку друкованого видання.
Предметний каталог - бібліотечний каталог, в якому бібліографічні записи розташовані в алфавітному порядку предметних рубрик.
Електронний каталог - перелік карток, набраних за допомогою комп’ютера згідно із заданими полями і форматами.