Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 
   Борис Натанович Стругацький — російський письменник, сценарист, перекладач, який створив у співавторстві з братом Аркадієм Стругацьким кілька десятків творів, які стали класикою сучасної наукової та соціальної фантастики. 
    Народився 15 квітня 1933 року в Ленінграді, де його батько Натан Залманович Стругацький був тільки що призначений науковим співробітником Державного Російського музею. Мати Бориса, Олександра Іванівна Літвінчева, була вчителькою, викладала російську літературу в тій же школі, де навчався Борис, після війни удостоєна звання «Заслужений вчитель УРСР» і нагороджена орденом «Знак Пошани».
Під час Німецько-радянської війни сім'я Стругацьких виявилася в обложеному Ленінграді, причому через хворобу Бориса в січні 1942 р. Аркадій і Натан Залманович Стругацькі відправилися в евакуацію одні. Тільки в 1943 р. старшому братові Аркадію вдалося вивезти матір і брата Бориса в селище Ташла Оренбурзької області. У Ленінград вони повернулися в 1945 р. У 1950 році закінчив школу зі срібною медаллю і збирався вступати на фізичний факультет ЛДУ, проте прийнятий не був. Тоді він подав документи на математико-механічний факультет, який закінчив у 1955 році за спеціальністю «астроном».
     Після закінчення Університету вступив до аспірантури Пулковської обсерваторії, однак не захистив дисертацію, тема якої виявилася розкрита ще в 1942 році за кордоном. Потім Б. Стругацький працював на лічильної станції Пулковської обсерваторії інженером-експлуатаційників по лічильно-аналітичних машин. У 1960 р. взяв участь в геодезичній і астрокліматичній експедиції на Кавказі, в рамках програми пошуку місця для установки Великого телескопа АН СРСР.
    З 1964 року — професійний письменник, член Спілки письменників СРСР. Ще кілька років пропрацював в Пулковської обсерваторії на півставки. З 1972 року — керівник Ленінградського семінару молодих письменників-фантастів (згодом став відомий як «семінар Бориса Стругацького»).
    Засновник премії «Бронзовий равлик». З 2002 року головний редактор журналу «Полудень. XXI століття». Був одружений на Аделаїді Андріївні Карпелюк, з якою познайомився в студентські роки під час навчання в ЛДУ.
  Борис Натанович був відомий як пристрасний філателіст, що знайшло відображення в його творчості. Помер 19 листопада 2012 від пневмонії в лікарні імені Алмазова в Санкт-Петербурзі. Прощання пройшло 23 листопада в Петербурзі, після чого тіло кремували, а прах розвіяли над Пулковськими висотами.