Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 
   Літературно-меморіальний будинок-музей Тараса Шевченка - м. Київ, провулок Тараса Шевченка, 8-а.
    Будинок в якому Т. Шевченко проживав з весни 1836 року до свого арешту  5 квітня 1847 року. Відкритий 10 листопада 1928 року.



    


    Національний музей Тараса Шевченка - м. Київ, бульвар Тараса Шевченка, 12.
     Створено на базі колишньої Галереї картин Тараса Шевченка в Харкові та Центрального державного музею Тараса Шевченка в Києві у 1949 році.









     
Хата на Пріорці - м. Київ, вулиця Вишгородська, 5. 
       Відділення Музею Тараса Шевченка. В серпні 1859 року, востаннє перебуваючи в Києві, Тарас Шевченко прожив у цій хаті два тижні, перед своїм від'їздом до Петербурга.







    
    Літературно-меморіальний музей Тараса Шевченка - Черкаська область, Звенигородський район, село Шевченкове.
     Розташований на території батьківської садиби   Т. Г. Шевченка, де він проживав з 1815 по 1829 рік.








     Перший народний музей Кобзаря - Тарасова світлиця - м. Канів, заповідник "Тарасова гора".
     Відтворена в 1991 році Тарасова світлиця, перший народний музей Кобзаря. Вперше така хата на народні кошти була збудована на "Тарасовій горі" у 1884 році одночасно із завершенням впорядкування Шевченкової могили. 1 серпня на ній встановлений чавунний пам'ятник.





    Музей «Кобзаря» Т. Г. Шевченка - м. Черкаси, вул. Хрещатик, 219.
     Єдиний у світі музей однієї книги — «Кобзаря»     Т. Г. Шевченка відкритий у травні 1989 року у меморіальному будинку, у якому з 18 по 22 липня 1859 року поет жив у родині Цибульских, про що свідчить меморіальна дошка на будинку.







    Музей Заповіту Тараса Григоровича Шевченка -  Київська область, м. Переяслав-Хмельницький, вул. Шевченка, 8.
 Колишній будинок лікаря Андрія Йосиповича Козачковського, товариша Т. Г. Шевченка, побудований в 1820 році, нині належить до реєстру пам`яток історії та архітектури України. Саме тут в ніч з 24 на 25 грудня 1845 року поет написав свій «Заповіт», який згодом став відомий на весь світ. 





    Меморіальний музей-гауптвахта Тараса Шевченка - Росія, м. Оренбург, вул. Совєтська, 24.
     Відкритий до 175-річчя з дня народження Кобзаря у 1989 році. Гауптвахта побудована в будинку, зведеному в 1843 році «для канцелярій Управлінь з інженерної частини і генштабу при Оренбурзькому окремому корпусі». В наш час будівлю займає школа № 30. Сюди 27 квітня 1851 був поміщений заарештований за участь у Кирило-Мефодіївському братстві поет і художник Т. Г. Шевченко.











    Орський музей Тараса Григоровича Шевченка - Росія, м. Орськ, вул. Шевченка.
     Відкритий 10 березня 1986 року в старій частині Орська, його історичній зоні, на місті колишної Орської фортеці. Вулиця, де він знаходиться, з 1908 року носить ім'я поета. Будинок, в якому розташувався музей, колись належав відомій родині орських обивателів. Основу експозиції складає дар Національного музею України ім. Т. Г. Шевченка: картини, документи та інші експонати. Зали музею весь час поповнюються дарами гостей, в основному з України. Перед відвідувачами розкривається все життя поета, та головну увагу приділено орським місцям його служби. Вони в панорамах, діорамах, картинах художників та дизайнерів  м. Орська. 





   
    Музей Шевченка в Торонто - Канада, м. Торонто, 1614 Bloor St. West.
    Меморіальний комплекс Т. Г. Шевченка створений в 1932 році. Основні експозиції: землянка Т. Г. Шевченка; будинок-музей 1853 року побудови; колодязь; бюст Т. Г. Шевченка 1888 року, сад Шевченка, верба Шевченка.