Про нас / Про нас пишуть / Публікації за 2013 рік / 1 березня 2013 р. У "Бібліомістечку" - день народження

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 
   к Чайківська, Н. У "Бібіломістечку" - день народження [Текст]: [рік тому в обласній бібліотеці для дітей стартував проект "Бібліомістечко"] / Н. Чайківська // Вільне життя. - 2013. - 1 березня. - С. 6.

У "Бібліомістечку" - день народження

  Виповнився piк, як в обласній бібліотецi для дітей стартував проект "Бібліомістечко". В його рамках обладнано інтерактивні зони для розвитку та дозвілля дітей віком від 1 до 10 poків разом iз батьками. У книгозбірні створено комфортнi умови для гри i розвитку пізнавальних та інтелектуальних здібностей маленьких користувачів, зокрема спеціально облаштовано "Ігровий майдан", "Казковий двip", "Будмайданчик", творчу майстерню "Умілі ручки", "Квартал Розумників" та обладнаний сучасною мультимедійною технікою "Інтернет- куточок".
   Розуміючи важливість i особливості раннього розвитку дітей, працівники бібліотеки запроваджують інноваційні ігpoвi форми з наймолодшими мешканцями містa та їx батьками, використовують сучасну мультимедійну техніку: комп'ютери iз сенсорними моніторами, інтерактивну дошку тощо.
    Велика кількість дітей дошкільного вікy з різних причин не відвідує дитячі дошкільні заклади, у багатьох з них є проблема адаптації в колективі. Завітавши до "Бібліомістечка", в процесі гри малята не тільки швидко звикають один до одного, а й залюбки виконують завдання, які  їм пропонує бiбліотекар.
    Цьому сприяє невимушена атмосфера та комфортні умови для читання, спілкування i дитячої гри: відкритий npocтip, можливість погратися на килимку разом з мамою або бібліотекарем, побавитися іграшкою, яка дитині до вподоби, зацікавити активною грою, але не примушувати її робити те, чого вона не хоче.
   Так само, коли дитині виповнюється 1 рік, батьки  роблять відповідний аналіз того, як розвивалося маля, яких практичних навичок набуло, які звички у нього з’явились.
   Працівники книгозбірні проаналізували роботу "Бібліомістечка". У нас є чималі досягнення. Впродовж року для малечі нашого міста організовано понад 150 цікавих і змістовних заходів. За цей період у відділі обслуговування дошкільників та учнів 1–4 класів значно зросла кількість нових користувачів, а іноді до нас записуються сім'ями, які раніше ніколи не відвідували книгозбірню. На початок роботи проекту кількість відвідувачів від 1 до 3 років становила 2, на кінець 2012 року – 85, від 4 до 6 років відповідно 67 та 211.
   Особливе зацікавлення дітей та їх батьків викликають такі нетрадиційні для бібліотеки форми, як інтерактивні заняття "Слухняний олівчик" та "Чарівні долоньки", віртуальна мандрівка "Чарівний буквар", інтерактивна гра "Склади малюнок з пазлів", інтерактивна година для молодших школярів "Безпека в інтернеті", святкові заходи "Бульбашкове свято", "Новорічний карнавал" тощо. У "Бібліомістечку" проводяться ігри за методикою італійського педагога Марії Монтессорі, які спрямовані на роботу дитячих пальчиків і розвиток рук, що безпосередньо пов’язано з мовним та інтелектуальним розвитком дитини. Зокрема ігри: "Пересипання круп", "Малювання на манці", "Пошук іграшки в крупі", "Сортування круп" тощо. Після кожного інтелектуального заняття малеча з захопленням виконує фізичні вправи під улюблені мелодії "Черепаха-аха-аха", "Потанцюємо, як каченята" та ін.
    Не зважаючи на те, що робота у проекті завершилась, бібліотекарі продовжують працювати над пошуком та організацією нових цікавих послуг для дітей у "Бібліомістечку", адже у грі розвиваються пізнавальні, творчі, інтелектуальні здібності дитини.


Надія Чайківська,
заступник директора
обласної бібілотеки для дітей