Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 
    Лепкий, Б. Про життя і твори Тараса Шевченка / Худ. Т. Канарська. — К.: Україна, 1994. — 173 с.: іл.

    Книга про геніального українського народного поета, художника, мислителя Тараса Шевченка належить перу Богдана Лепкого (1872—1941), чий багатий доробок на ниві української літератури після довгих десятиліть забуття знову повертається читачам України.













    Дзюба, І. Тарас Шевченко / За ред. В. Смолія. — К.: Альтернативи, 2005. – 704 с.: іл.(Особистість і доба).

    Пропонована книга є спробою поєднати докладну розповідь про життєвий шлях Тараса Шевченка з текстологічним аналізом його поетичних і прозових творів та коротким оглядом малярської спадщини.
    Автор прагнув охопити весь об'єм  літературної та громадянської діяльності великого сина України в широкому історичному контексті, розкрити центральне місце Шевченка в усьому національному житті.
    Книжка розрахована на широке коло читачів.









    Лисенко, В. Легенди про Тараса / Передм. Л. Різника; Худ. М. Попович. – Львів: ЛА «ПІРАМІДА», 2004. – 136с. з іл.

    На біографічних фактах, а також через власне сприйняття великої постаті Шевченка автор створює легенди, які охоплюють дитинство, юнацькі роки та роки зрілості поета. Велика увага приділяється казахському періоду життя Тараса Григоровича.











    Зайцев, П. І. Життя Тараса Шевченка / Упор., комент. та іл. Ю Іванченко; Передм. В. Шевчука; Худ І. Динник. — К.: Мистецтво, 1994.— 352 с.: іл.

    Це — перевидання книги, що побачила світ 1955 р. накладом НТШ та Бібліотеки Українознавства в Парижі — Нью-Йорку — Мюнхені.    П. І. Зайцев (1886—1965) — один з найвидатніших шевченкознавців сучасності, — на противагу радянським літературознавцям, що замовчували і фальшували факти біографії поета, підносить значення Шевченка як національного пророка, під впливом ідей якого розвивалася і досі ведеться боротьба за цілковиту незалежність України. Видання доповнене значною кількістю кольорових та чорно-білих ілюстрацій — архівних матеріалів, фото, репродукцій художніх творів як самого Шевченка, так і його сучасників.





    Чуб, Д. В. Живий Шевченко : Біограф. та літературозн. оповіді : Для серед, та ст. шк. віку / Післямова М. Ф. Слабошпицького; Худ. оформл. Ю. Г. Кудя. — К.: Веселка, 1994. — 141 с.: іл.

    Розповіді про життя і творчість Т. Г. Шевченка.













    «Я дуже щиро Вас люблю...»: Шевченко у розповідях сучасників / Упоряд., передм., приміт. О. Ковалевського. — Xарків: Прапор, 2004. — 352 с.

    Основою збірника стала повість княжни В. М. Рєпніної (1808 – 1891) про Т. Г. Шевченка, з яким вона познайомилася в своєму родовому маєтку 1843 року в Яготині на Полтавщині. Почуття, яке спалахнуло у неї до поета, розкрило її літературний дар. Повість «Безмовна любов» стала першим твором про Шевченка, а княжна Рєпніна була першою, хто назвав тоді ще тридцятилітнього поета генієм. Рєпніна всіляко допомагала поетові, навіть коли він був на заслані і царські власті заборонили їй листуватися з ним. Крім повісті, в книгу включено лист В. М. Рєпніної до Шарля Ейнара, який за естетичними і стильовими особливостями є самостійним епістолярно-художнім твором, також цілком присвяченим висвітленню постаті Шевченка, особливостей його характеру, світоглядним та художнім перевагам, що формувалися в його інтенсивному творчому житті яготинського періоду. Доповнює збірник цілий масив спогадів сучасників Шевченка про нього, серед яких відомі імена — П. Куліш, М. Костомаров, І. Тургенєв, М. Лєсков, багато інших. Хронологічна послідовність у розташуванні цих матеріалів дає виразну картину життєвого і творчого шляху поета, є безцінною скарбницею живих свідчень про нього, джерелом грунтовного вивчення його біографії.
    Книга буде корисною найширшому колу читачів, зокрема шкільництву і студентству.







    Чуб, Д. Живий Шевченко [Текст]: біографічні та літературознавчі оповіді / Д. Чуб. – 2-е вид. – К.: Ярославів Вал, 2007. – 200 с.

    Матеріали пропонованого видання розкривають цікаві сторінки життєвого і творчого шляху Тараса Шевченка.
    Для широкого кола читачів.












    На прощу до Тараса: Поезія, проза, публіцистика: Збірка творів переможців Всеукраїнського конкурсу учнів. Творчості / Передм. Т. Семенюк; Худ. Р. Рязанова – Чернівці: Букрек, 2004. – 128 с.: іл.

    Пророче слово Шевченка і його подвижницьке життя задля рідного народу, Україна в її занепадах та воскресіннях, родина в садку вишневому біля хати - провідні теми й мотиви художньо-публіцистичних творів, що визнані кращими на третьому Всеукраїнському конкурсі учнівської творчості, присвяченому Шевченківським дням. 258 подань з усіх регіонів нашої держави розглянуло авторитетне журі у складі відомих філологів, літераторів, істориків та педагогів.
    Роботи 27 переможців дістали відповідні відзнаки і рекомендовані до друку у цій книжці.





    Лепкий, Б. Про життя і твори Тараса Шевченка / Передм. Р. Гром’як. — Тернопіль: Джура, 2004. — 184 с., іл.

    Богдан Лепкий — автор численних повістей, романів, серед яких відомим є п’ятикнижжя про Івана Мазепу. Всі ці твори появилися друком вже після виходу в світ монографії “Про життя і твори Тараса Шевченка”. Праця, написана у знаменний для історії України рік — 1919, не втратила посутнього наукового і мистецького значення навіть у 190-у річницю від дня народження Великого Кобзаря. У монографії авторові вдалося оптимально поєднати цікаву докладну розповідь про життя національного Генія з аналізом його творчості. Богдан Лепкий переконливо довів, що єдиними світлом, котре осявало його наукову, літературно-мистецьку і громадсько-політичну діяльність, була національна ідея, християнська віра і мистецька краса.
    Для учнів, студентів, викладачів та усіх зацікавлених читачів.





                                               

    Дуда, І. Мельничук, Б. Тарас Шевченко на Тернопільщині. Вид 3-е, доб. – Тернопіль:Новий колір, 2007. - 108 с.

    Книжка веде дорогами, якими мандрував по Тернопільщині Тарас Шевченко, ознайомлює з пам’ятними місцями, пов’язаними з перебуванням у краї Великого Кобзаря, розповідає про увічнення його пам’яті.














    Луценко, І. Тарас Шевченко та Осетія [Текст] : штрихи укр.-осетин. літературних взаємозв’язків / І. Луценко, І. Братусь; вступ сл. Н. Джусойти. – К.: Либідь, 2002. – 192 с.: іл.

    У монографії розглядаються питання українського-осетинських літературних зв’язків, вплив творчості Тараса Шевченка на ці зв’язки. До наукового вжитку вводяться імена письменників багатьох поколінь, які робили внесок у процес взаємозбагачення літератур. Серед них автори вирізняють постать Коста Хетагурова, котрий гідно продовжив традиції Шевченка.
    Для студентів, викладачів вищої та середньої школи й усіх, хто цікавиться історією вітчизняної літератури.









    Славить Грузія Кобзаря: літературно-публіцистичний збірник / упоряд., передм, перекл., заг. ред. Р. Ш. Чілачави; худ. Ф. Лукавий. – Львів: Світ, 2011. — 296 с.+ 8 вкл. — (Шевченко і світ).

    До збірника увійшли поезії, наукові розвідки, літературознавчі і мистецтвознавчі роздуми грузинських авторів про життя, поетичну й малярську спадщину Т. Шевченка, про світове значення його творчості, а також вибрані поезії Т. Шевченка та їх грузинські переклади, виконані Р. Чілачавою. Усі вони свідчать про справжню популярність українського генія в братній Грузії, про щиру любов і повагу до його високого таланту. Наприкінці книги подаються біографічні відомості про перекладачів, авторів статей та хроніка грузинської Шевченкіани.
    Для широкого кола читачів.







    Палієнко, М. О. Свята пора кобзаря [Текст]: поезії / М. О. Палієнко. — Одеса: Маяк, 2007. — 176 с.

    Невмируще слово воістину народного речника, людини-борця Тараса Григоровича Шевченка завжди наснажуватиме наші серця, кликатиме до високих веж у духовному поступі. Життєстверджувати заповіти генія, любити і плекати материнську мову - наскрізний стержень нової книжки сучасного українського поета.