Книгоманія / Автор дарує книгу / Ониськів Михайло

Вітаємо на сайті Тернопільської обласної бібліотеки для дітей
 
Ониськів Михайло

     Ониськів Михайло народився 3 грудня 1941 року в Ласківцях Теребовлянського району на Тернопіллі, у бідній селянській родині. Здобувши середню освіту в Буданові, трудився два роки у колгоспному кар'єрі, згодом техсекретарем Ласківецької школи. Закінчив факультет української філології Чернівецького держуніверситету (1965) і Вищу партійну школу при тодішньому ЦК Компартії України (1975, журналістське відділення, з відзнакою). Навчався в аспірантурі при кафедрі наукового комунізму Львівського університету ім. Ів. Франка (1976-1977), але дисертації не захистив. Працював у комсомолі, газетярем, служив у Радянській Армії. Був помічником трьох перших секретарів обкому партії, а в роки Національного Відродження, активної боротьби за відновлення Незалежності України (1988-1990) обирався завідуючим ідеологічним відділом, секретарем обкому Компартії України по ідеології (до мене цих посад в області з кореневих уродженців тернопільського краю не посідав ніхто). За розбіжність моєї позиції з офіційною думкою партцентру у вересні 1990 р. був усунутий із секретарського поста, а згодом виключений з КПРС-КПУ. Певний час був безробітним, потім редагував заснований з власної ініціативи журнал "Тернопіль". З листопада 1994 року очолюю редакційно-видавничий відділ орендного підприємства "Тернопільський видавничо- поліграфічний комбінат "Збруч". Щиро вдячний його керівникові, українському патріотові і меценату Богданові Куневичу, усім тим, хто був причетний до видання цього єдиного в моєму житті зільничка поезії, до якого увійшло все краще з мого довголітнього творчого доробку про наше життя, яким воно є, про тривоги світу, вірність Вітчизні, рідній землі і коханій. Вважаю себе учнем нині уже покійного професора Василя Максимовича Лесина. Друкуюся з 1959 року. Маю на рахунку більше трьох тисяч різножанрових, у тому числі наукових, публікацій у книгах, збірниках, журналах, у районній, обласній і всеукраїнській періодиці. Дав, запозичену у Маркіяна, назву газеті "Русалка Дністрова" (цей альманах має не дотичне, а пряме відношення до нашого краю). Упорядник і редактор низки популярних видань, які побачили світ останнім часом у Тернополі. Відкрив багатьох. Багатьом допоміг. Багатьох підтримав. І це у ті часи, коли боявся сам завидка покласти квітку на мамину могилу із хрестом. А люди  були не завжди вдячні. Зрозумів я їх, на превеликий свій сором, запізно. Та не це головне. Головне, що дихаю іншим повітрям, що живу разом з вами у такий прекрасний час в історії новітньої України - в недалекому майбутньому європейської супердержави. Якщо занило в когось серце - даруйте і простіть. У рідному селі, у Києві, на Буковині і тут, у Тернополі, де маю родинне гніздо і звідки вже більше нікуди не зможу злетіти. 
 

    Ониськів, М. Автографи. Бібліографі. Вибране... / Михайло Ониськів; текст і світлини В. Крупко, Н. Тлумацька та ін. — Тернопіль: Джура, 2012. — 732 с.

    У книжці під однією обкладинкою зібрано все краще, що вилущене із соняха творчого доробку відомого поета і краєзнавця, журналіста і літературного пошуковця та громадського діяча упродовж п'ятдесяти літ його невтомної праці на Вінниччині, Буковині, Прибалтиці і Тернопіллі і котре певною мірою дає ключ до розуміння реалій, в яких довелося жити і творити його поколінню. Книга пересипана рідкісними фотосвітлинами, окремі з яких публікуються вперше. Автор буде вдячний усім, хто дочитає цей томик до кінця.




 Ониськів, Михайло.
     Есеї. Євшан-слово. Житіє... / М. М. Ониськів ; наук. ред. М. Федечко ; фот. М. Василечко. — Тернопіль : Терно-граф, 2019. — 420 с. : іл.

 
   Книга відомого поета й краєзнавця, заслуженого журналіста України Михайла Ониськіва "Есеї. Євшан-слово. Житіє..." - логічне продовження його попереднього видання "АБВГД" ("Автографи. Біографія". Вибране. Галарея. Досил") і подає не опубліковані раніше статті та інші дослідження та поетичні твори автора, що написані ним упродовж 1959-2018 рр. 
   Прикметним у книжці є розділ "Житіє"( підназва - "Крива, але пряма дорога"), в якому відтворено панораму українського життя та боротьбу за свою соборну державу у різних проявах і формах на тряских шляхах нашої історії від сорокових років ХХ століття і до наших днів, і в якому простежується чіткий ( хоч інколи й субєктивний), але тверезий погляд на світ і стан речей у ньому.
   Особливинкою книги є й те, що вона проілюстрована рідкісними світлинами, які органічно доповнюють текстову частину. А ще в цьому томикові, що його автор вилущив зі свого багаторічного соняха долі, - чимало адресованих йому, не читаних вами листів і поштівок від діячів науки і культури, десятки сюжетів, акровіршів та присвят борцям за волю України, вчителям і друзям, видавцям, учасникам Революціїї Гідності, волонтерам і героям, кращим синам і донькам нашого народу, меценатам і духівникам, побратимам по перу та роботі.
   Читайте!!!